hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你們覺得西方節日在香港愈來愈普及嗎?
開啟左側

你們覺得西方節日在香港愈來愈普及嗎?

cky 發表於 2007-2-19 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-2-19 07:44 發表

如果是慶祝西方元旦尚可接受,但感恩節都慶
祝就好奇怪。

伊斯蘭教徒慶祝齋戒月是他們的事,但我們是
中國人,應該熱烈慶祝屬於自己的節日。

老實講,係尖咀搞秧歌大會都唔錯,政府有興
趣可以大搞。

感恩節, 香港都唔係好多人慶祝
因為呢個真係同美國人文化有關

而且, 你有混淆視聽, 中國國內的有信伊斯蘭的民族
你竟敢話佢地唔係中國人
仲唔係搞分裂祖國?
M 發表於 2007-2-19 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2007-2-19 18:46 發表

感恩節, 香港都唔係好多人慶祝
因為呢個真係同美國人文化有關

而且, 你有混淆視聽, 中國國內的有信伊斯蘭的民族
你竟敢話佢地唔係中國人
仲唔係搞分裂祖國?

年長一輩較少慶祝,反而年輕一輩,特別係浸過美國水既一班
就會大肆慶祝一番。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
a396 發表於 2007-2-19 21:35 | 顯示全部樓層
我覺得某o的帶有宗教色彩o既節日,
好多人唔知呢o的節日o既本身意義.
聖誕節係紀念耶穌降生; 復活節就紀
念耶誕被訂十架後復活, 呢o的節日
大家唔信o既都唔知佢地有本身o既
意義(當然有宗教自由).

我同意依家o既 LCNY 愈來愈淡, 不
過唔代表o的人唔重視傳統.

獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2007-2-19 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-2-19 07:44 發表

老實講,係尖咀搞秧歌大會都唔錯,政府有興
趣可以大搞。

呢o的o野畀著我咪制呀!  容乜易
畀人話將大陸果o的o野搬落o黎呀?

獨派交通迷同政治學人
lok1032 發表於 2007-2-20 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2007-2-19 00:15 發表
西方節日的普及,象徵美式西方腐敗生活
的入侵。

這種文化在我國普及,完全是對我中華民
族的一種侵略。

我認為,國家政府應鼓勵人民多慶祝我國
傳統節日,而盡量禁止人民慶祝西方節日
,我們不是西人 ...

M君在簽名所言甚是
香港市民齊敬拜毛主席,事奉社會主義

如果...

日後逢毛誔毛忌, 文革發動紀念日, 全港一律實行黃金周放假七天

資本家要俾員工放假或補錢代替, 違者當反革命罪, 拉去銅鑼灣毛主席人民公園跪玻璃

咁大家支唔支持呀?

ATR50 發表於 2007-2-20 09:39 | 顯示全部樓層
原帖由 KE7782 於 2007-2-19 01:55 發表

西方節日=/=西方腐敗生活的入侵,有些節日不是由美國的一方傳入的。再者外國人也有慶祝一些中式節日,難道也要禁止?

但是有點要反思,現在的節日慚失去原本的意義,只當作一種假期罷了!

認同耶
我認為,近幾年的聖誕節
變左做以拍拖為主的節日
與情人節毫無分別
冇拖拍的人
響聖誕盡量避免出街

琴日去朗豪坊
見到的係好多一對對情侶
俾我的感覺:又係情人節!!

言歸正傳
依家d年輕人(包括我)越黎越重視萬聖節
舊年10月尾
連roadshow都播有關萬聖節的野

.........
kingprowm 發表於 2007-2-21 19:23 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR50 於 2007-2-20 09:39 發表

認同耶
我認為,近幾年的聖誕節
變左做以拍拖為主的節日
與情人節毫無分別
冇拖拍的人
響聖誕盡量避免出街

琴日去朗豪坊
見到的係好多一對對情侶
俾我的感覺:又係情人節!!

言歸正傳
依家d年 ...

聖誕節都可以跟一班朋友去倒數, 飲酒, 去大陸 DISCO, 去 BALL 慶祝,
唔一定拍拖為主, 除非你班朋友個個有拖拍得你冇就冇得講
admin54 發表於 2007-2-22 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2007-2-19 00:15 發表
西方節日的普及,象徵美式西方腐敗生活
的入侵。

這種文化在我國普及,完全是對我中華民
族的一種侵略。

我認為,國家政府應鼓勵人民多慶祝我國
傳統節日,而盡量禁止人民慶祝西方節日
,我們不是西人 ...

注意

請站友 M 注意,閣下討論時可以發表自己
的意見,但請尊重其他民族。如再有過激
言詞批評其他種族,本人將視為挑起罵戰
並嚴厲處理。

admin54
[站務文章]
Bristoll5g 發表於 2007-2-22 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2007-2-21 19:23 發表

聖誕節都可以跟一班朋友去倒數, 飲酒, 去大陸 DISCO, 去 BALL 慶祝,
唔一定拍拖為主, 除非你班朋友個個有拖拍得你冇就冇得講

我想問, 聖誕節又唔係過年, 倒數的咩呢?
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
pakchi70 發表於 2007-2-23 00:23 | 顯示全部樓層