hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 多唔多人儲1:120車仔呢?
開啟左側

多唔多人儲1:120車仔呢?

lapacts 發表於 2007-2-14 08:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近年好多人都儲1:76巴模, 雖然越出越精細,
但對香港的住屋環境就未免大了些~

回想很久以前都是玩開Matchbox size的1:120巴士仔, 如Titan, Fleetline, Victory, AEC, DMS...
那時一直都想製造商出香港色的三軸巴士仔。

直至近幾年才有Olympian同Trident, 還有較精美的Best Choose Fleetline同Victory。
不知大家喜不喜歡儲1:120的巴士仔呢? 我見平時大家多只討論1:76巴模~

大家又其望下一架1:120的巴士仔是那一款車?
HOMAN 發表於 2007-2-14 10:20 | 顯示全部樓層
有冇車廠feel?
BN8433 發表於 2007-2-14 15:00 | 顯示全部樓層
My two recent projects.....HK TV Magazine and Abn Amro Bank.  Not very well done, but oh well.

I prefer 1:120 to 1:76 because they're easier to customize and to store.  Plus, you can own a large fleet of buses without spending a fortune.  Of course, unlike 1:76, 1:120 doesn't offer too many distinct types of buses.
MBs 012.jpg
http://lf171.fotopic.net/
SKAL 發表於 2007-2-14 17:21 | 顯示全部樓層

自己一直有儲1:120巴士,
不過那些Fleetline, Victory2已經不見很久了

直到中學, 動用了食飯餘下的錢,
逢星期六補習後到S_GO的6樓,
買卜三力的1號巴士,
買了12架,油了各專利巴士的顏色,
不過又是不見了  

最近在反_城看到有架卡裝車仔,
個樣極似上一代的卜三力#1,
瘋狂地買了半打

最好有公司出圓古碌1:120
巴迷~耶耶耶無限的滋味
hywonglx 發表於 2007-2-14 20:42 | 顯示全部樓層

回覆 #1 lapacts 的帖子

我很喜歡1:120,車細易收藏,以前品種多,但現在比較少。
價錢上現在較貴。
LNChickenRice 發表於 2007-2-14 23:29 | 顯示全部樓層
小弟0既巴模唔係Q巴,就係呢批1:130...
老實講,除0左Tomica部倫敦大紅巴
同Matchbox部利蘭Titan係通常品而長賣長有之外
其他0既Corgi DMS,甚至舊雞、寶套餐系列
都真係晌絕版狀態之中...
(真係好想有玩具商再會出佢地0既量產版...
等下一代0既小朋友認識一下當年0既'香港之最'...)

不過,講到呢度
似乎玩具商朋友都係集中出以下呢幾款
可能係時候要出下新0既火柴盒...:
(1)富豪奧林匹克[出到氾濫]
(2)丹尼士三叉戟[表面係低地台,實情又係另一回事]
(3)丹尼士旦撻飛標巴[同上,只有單門版未免有D out]
(4)三菱Fuso[扮機場快線/旅遊巴都得...]

玩具商想打主意0既新玩具1:130(預測,勿盡信)...
(1)E500[改一改模之後,又可以扮低地台啦...]
(2)MAN 18.260[淨係出大嶼山島上0既一批都可以幾好賣...]
(3)矮躉[可能要攪到成部Tomica 95咁...]
(以上預測,如有雷同或不同,與小弟及玩具生產商無關...)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
lch 發表於 2007-2-15 01:22 | 顯示全部樓層

我最鐘意都係呢d車仔,
又平又抵玩, 而且由細細個傠到大,
雖然都未夠二百部車, 但係車隊間中都擴大緊.
可惜最近出的寶寶同二型都太貴,買得唔多,
我想佢地出多d款, 最好同trident果隻咁十幾廿蚊有交易,
我反而會買返十幾部.

最想出:
neoplan(ap)
b9(avbw)
都普躉
lch 發表於 2007-2-15 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 2007-2-14 23:29 發表
小弟0既巴模唔係Q巴,就係呢批1:130...
老實講,除0左Tomica部倫敦大紅巴
同Matchbox部利蘭Titan係通常品而長賣長有之外
其他0既Corgi DMS,甚至舊雞、寶套餐系列
都真係晌絕版狀態之中...
(真係好想有玩具商 ...

trident都有2款, 一款係大車輪,
另一款係有出叮噹的短車身但細車輪,
我就覺得後者靚d啦.
norrislaw 發表於 2007-2-15 09:40 | 顯示全部樓層
與其出咁多1:76,真係想出多d 火柴盒車,呢d可以話係我地七八十年代既人「集體回憶」

果個時代,買架珍寶同雞車只係五蚊到,講講下又過左十幾年
 樓主| lapacts 發表於 2007-2-15 13:38 | 顯示全部樓層

講開玩具生產商, 我見Trident/Olympian的盒只有印上批發商 Gordon Trading Company 的名字,
而Fleetline/Victory 的車底就有Best Choose的名字,
但一間叫Jotus的公司網站就有很多不同公司的模型發售。
其實它們之間有甚麼關係? 誰決定推出產品的款式?