hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新股上市] 味千拉麵
開啟左側

[新股上市] 味千拉麵

LRT1064 發表於 2007-3-18 19:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

信報財經新聞  
股市動態 P10

味千下周一招股國際配售暫五倍超購

味千(中國)(538)昨午舉行投資者推介會,擬下周一招股,每手一千股入場費為五千五百二十五元。接近承銷團消息透露,該股國際配售反應理想,已錄得五倍的超額認購。有投資者表示,味千整體吸引,看好公司於中國的發展前景。

消息人士指出,招股價介乎四元四角七仙至五元四角七仙,二○○七年的預測市盈率為二十七倍至三十三倍,集資額約十三億四千萬至十六億四千萬元。該股將於下周起公開招股,本月三十日主板上市。

據初步招股文件披露,味千是次集資所得中,主要用於擴展連鎖店網絡、償還銀行貸款、建廠及擴展食品製造和市場推廣。

有關文件指出,該公司今年一月總銀行借貸為一億一千四百萬元,其中七千二百八十萬為長期銀行貸款。截至二○○六年九月底,資產負債比率為百分之五點六,毛利率為百分之六十二點九。集團承諾未來派息比率將逾百分之二十五。

味千目前共有一百零四間店舖,預計本年度將增至二百間,二○○八年度增至三百二十間。上海設有三十二間店舖,而香港只有十九間。集團於香港的特許經營店每間店每月的特許經營權為七千元,而內地為三千五百元。內地的平均單價約三十元至四十元,較香港五十元至六十元的單價低。

輝立證券分析員沈冠智表示,看好味千於中國的發展前景。味千過去幾年於中國的盈利已是在香港發展十年的一倍。即使不計算味千的其他收入,截至二○○六年九月的純利也較去年增加百分之五十。

他續說,味千快速休閒的概念與大家樂(341)和大快活(052)的性質不同,味千針對的主要是年輕一族。他預計集團盈利仍有所增長。  有投資者表示,雖然近日股市波動,但不會影響味千的表現

---

近來市況反覆,不知道各板友有沒有興趣抽呢?
kkt 發表於 2007-3-21 01:35 | 顯示全部樓層

回覆 #1 LRT1064 的帖子

我就一定唔會抽喇
一來點知內地幾時無啦啦又有反日行動
二來P/E太高,好似成四十幾倍
三來定價太貴

反而之前隻匯源果汁(1886)我就有抽
仲左o係度
無放
由佢"o牛"臭,當牆紙貼
U-157星之Kelvin 發表於 2007-3-21 23:17 | 顯示全部樓層
小弟自言對味千拉麵無興趣
一兩年前有親友欲收購其股份,但因作價太高,決定放棄

要抽都等"中信銀行"及"碧桂園"
a396 發表於 2007-3-30 20:17 | 顯示全部樓層

我就買o左, 不過我諗唔會'渣'長線, 所以
我o係佢上市o既第一日(即係今日)沽哂.
獨派交通迷同政治學人
kingprowm 發表於 2007-3-30 20:28 | 顯示全部樓層
似乎好多人都唔睇好佢, 可是一開市已經差不多 $7
跌晒眼鏡, 冇抽見財化水
asv2 發表於 2007-3-31 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2007-3-30 20:28 發表

香港天線上市日收報$50 ,升49倍
但係咪"跌晒眼鏡, 見財化水"?
053h4 發表於 2007-4-1 09:51 | 顯示全部樓層

hr1918 發表於 2007-4-2 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 asv2 於 2007-3-31 21:47 發表

香港天線上市日收報$50 ,升49倍
但係咪"跌晒眼鏡, 見財化水"?

同佢做人世咩 隻股本身唔係想像中咁差,但定價PE高, 比你都唔敢渣得耐啦,係有大戶入所以先覺得可以上市炒一炒
第一日見升得多走左lu, 仲諗住無乜人抽, 諗住分到兩手玩下,最後分得一手
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
a396 發表於 2007-4-2 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hr1918 於 2007-4-2 20:50 發表

同佢做人世咩 隻股本身唔係想像中咁差,但定價PE高, 比你都唔敢渣得耐啦,係有大戶入所以先覺得可以上市炒一炒
第一日見升得多走左lu, 仲諗住無乜人抽, 諗住分到兩手玩下,最後分得一手

我同你一樣, 想玩兩手都唔得,
結果分得一手.
獨派交通迷同政治學人
a396 發表於 2007-4-2 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2007-3-30 20:28 發表

佢一開市果日升到七個二, 仲唔放呀?
唔放o既話又唔知等幾時先放得出...

佢今日收市唔到七蚊, 過o左七蚊應該
要收手喇, 遲o的可能仲跌...
獨派交通迷同政治學人