hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 從皇后碼頭看特首選舉的新形態
開啟左側

從皇后碼頭看特首選舉的新形態

053h4 發表於 2007-3-27 23:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

gakei 發表於 2007-3-27 23:57 | 顯示全部樓層
比起拆天星已經有進步, 不過如果有多少少實質資料
支持數個原址保留方案不可行會好o的 (例如圖解碼頭
樁柱妨礙地底設施), 好似就無乜呢o的資料, 唔知立法
會會議上有無提及。

另外我認為能夠拆卸後按原貌復原係唔錯o既選擇, 可
以平衡到 "發展" 同 "保留"。

祺人祺事 是神奇技倆
 樓主| 053h4 發表於 2007-3-28 00:00 | 顯示全部樓層
DK704_3N133 發表於 2007-3-29 18:19 | 顯示全部樓層

原帖由 gakei 於 2007-3-27 23:57 發表
比起拆天星已經有進步, 不過如果有多少少實質資料
支持數個原址保留方案不可行會好o的 (例如圖解碼頭
樁柱妨礙地底設施), 好似就無乜呢o的資料, 唔知立法
會會議上有無提及。

另外我認為能夠拆卸後按原貌 ...

當年美利樓都係用"拆卸後按原貌復原"方法保留la.......

其實如果係阻礙發展ge舊物就一定要out......
咁當然....真係話好有集體回憶ge......
"拆卸後按原貌復原"都係唔錯ge選擇

但係有D人就得一想二.....如乜都話原址保留
咁香港真係要開發郊野公園la
Ketsu 發表於 2007-3-30 20:04 | 顯示全部樓層
有時真係激氣d 講句
想發展一樣野又要講乜野「集體回憶」「環保」
但有d 「保」左既野又唔係件件有人好好理佢r
就好似美荷樓咁
左三年都冇人理
「保護文物」?
咪淨係齋保留個殼囉!

真係學某人話齋:
「乜都話要「保」
咁叫保果個不如俾錢買左件野佢啦!」

你試下件野本身係阻住自己架丫
你想移走佢又俾人反對係乜野感受!
有d 人住響一d 真係等拆既地方
想話等政府補番筆上樓既
但就係一d 人話要「環保」「集體回憶」
結果咪得個等字囉!

真係唔好係又保唔係又保先得架
有時搞呢d 野都唔係齋向錢看架

試問如果佢地係響塱園濕地果邊住或者波鞋街樓上
等政府調遷既居民
睇下仲贊唔贊成重建!

冇計...呢個係而家好多香港人既特色:
唔影響到佢地既野
佢地鍾意點舞都得
唔使理其他野既
將皇后碼頭既野原件搬位都唔得
我諗如果以前d 人都係咁既話
美利樓都唔使旨意郁囉
都莫講話尖沙咀個火車站搬去紅磡
Abusing dead rule -> Denial of reality
Octavian 發表於 2007-3-30 22:09 | 顯示全部樓層
不過美利樓既例字都算係半失敗既例子,雖然佢係keep返原本外型,但係建築物本身既結構已經嚴重受損.基本上,而家既美利樓只係一個係98年起既3層樓高既石屎建築物,不過佢個殼係用返原本既物料,按回當年既樣式重建.
如果唔係,AMO都唔駛將佢由historical building list入邊剔除出來

搬唔搬古舊建築,真係睇在市民/政府/發展商願意比出幾多成本出來.將建築拆卸再重組的選項,唔到最後關頭都唔應該選擇,因為此舉會影響該建築既historical and architectural interest,又會比那些保育團體抗議. (當然,好似美利樓咁擇地重建,點都比舊郵政總局,香港會,尖沙咀舊火車站大樓咁成個拆左去,連殼都冇得留既好.)

說回皇后碼頭,我覺得如果可以把原地基切除,成個碼頭結構搬上一個平台,並平移示附近地方..等到填海工程完成後,再移回原位(類似興建天橋的型式,只是天橋橋面是碼頭上蓋),可能會最能滿足到各方,包括保育的要求(除了工程費用會大增 )

不過題外話,係1978年拆火車站時,社會係有要度保留建築既聲音,港大學生並有提交設計圖將文化中心同火車站大樓融為一體,事件仲鬧到上英國議會(定樞密院). 不過,港英政府都係-----照拆可也,只係留返鐘樓.
說真的,我實在唔明白點解會保留鐘樓而不保留車站大樓,或是兩者一併拆除.
DIH 發表於 2007-3-31 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 Octavian 於 2007-3-30 22:09 發表
說真的,我實在唔明白點解會保留鐘樓而不保留車站大樓,或是兩者一併拆除.

可能對於英國人而言,鐘是一件精密的機械,背後蘊含一些「文化情意結」,而且唔怕後世話阻地方。
拆火車站則可賣出尖東地皮,而且「乘船轉火車」的做法,隨著海底隧道開通,將會逐漸消失,
實用性沒有了,建築本身可能英國人覺得好普通吧,就唔要了。

個人愚見。