hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 989 686 4月26日開
開啟左側

[路線消息] 989 686 4月26日開

castanopsis 發表於 2021-5-2 11:53 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-2 11:32
我都唔否認我 Signature 有偏見  
不過我都要解釋下點解我睇好 686 多啲
我見沙田區o既全日過海線都 ...

河西多數東鐵轉紅隧線過海
由於巴士公司有錢落袋,佢地開過海線誘因唔及河東
問題係東鐵過海之後,巴士公司就一蚊都收唔到
選擇宜家搞河西過海線,未必無原因

如我上面講過
無論沙田啲商場幾差都好
你約沙田人行街食飯,新城市仍然會係default,大圍亦有唔少地區小店
798/88非繁假日都出到客,我唔相信989做唔到類似效果

反而686沿線啲屋邨,非繁真係唔慌有客
唔使估,682B咁既樣,做類似服務範圍既686,非繁唔會有運行

castanopsis 發表於 2021-5-2 12:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-5-2 11:16
美桃美楓行返去美田美松其實都要10-15分鐘,區議會一直都爭取緊部分線兜入去
計非繁,兜一兜美輝街其實又 ...

兜美輝街一樣要食燈陣,觀感亦一樣咁差
非繁屋邨出東區有幾多客,682B有板你睇

我承認大圍道個站係稍遠
但為咗六美就腳,倒走東區<>沙市非繁客倉,我覺得唔值得
至於回程,美楓樓個站位唔差,就更加唔需要兜

繁時我同意要開線深入六美,但非繁真係唔建議
10598C 發表於 2021-5-2 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-2 12:00
兜美輝街一樣要食燈陣,觀感亦一樣咁差
非繁屋邨出東區有幾多客,682B有板你睇

靠純住宅非繁去東區就實死,當然682B定線衰就更抵死

但唔見得989停美輝街多3分鐘,會“趕走曬”火炭沙市班客咁誇張,81 277E呢啲停美輝街/清河都仲有大把客去市中心
而家989停美桃樓,美楓日間應該淨係比城隧線停站,而美桃樓站對美田美松嚟講真係好遠
停美輝街分分鐘搶到四美過海客添
27131118 發表於 2021-5-2 19:05 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2021-5-2 11:53
河西多數東鐵轉紅隧線過海
由於巴士公司有錢落袋,佢地開過海線誘因唔及河東
問題係東鐵過海之後,巴士公 ...

682B主要真係價錢收得太貴,西灣河鰂魚涌入沙田又冇分段收費
686同682B相似之處就係路線同樣途經恆生大學同小瀝源工業區
686嘅定線比682B直接加上價錢比較平,只要喺小瀝源工業區加返站
應該可以吸引到西灣河鰂魚涌一帶搭開682/682B嘅通勤通學客轉投686
castanopsis 發表於 2021-5-2 20:25 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-5-2 14:51

但唔見得989停美輝街多3分鐘,會“趕走曬”火炭沙市 ...

如果停到美楓樓
行去美田都只係10分鐘左右,太差又真係唔係
實際上美輝街對美田/美松都唔係近,只係行少三分鐘左右
而美松美田如果唔想行,通常會搭返駁腳出大圍站
南行早繁拆線深入六美,早繁後六美仲出到幾多客?
呢班客搭駁腳出大圍站,都仍然會有一定機會上返989,真係咁差?

81兜美輝街俾人插到一棟都無
當然問題係上大埔公路要兜圈,但市中心其實係有流失
同樣地,我都唔支持277E咁樣兜清河

castanopsis 發表於 2021-5-2 20:30 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2021-5-2 19:05
682B主要真係價錢收得太貴,西灣河鰂魚涌入沙田又冇分段收費
686同682B相似之處就係路線同樣途經恆生大學 ...

價錢我覺得都小事
682B最白痴係,將個尾站擺咗喺廣源
如果條線可以幫682飛走一城小瀝源,都仲有功用
但你條線畫成咁就真係神仙都救唔到

686走線係正常過682B
但繁時東隧大隧塞到咁,我覺得如10598C所講,逆走跟982X上公路
然後顯徑/六美自己開條繁時西隧東區線
會更理想

leo_ku 發表於 2021-5-2 22:27 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-2 11:32

989 明顯多客過686就真.顯徑位處青沙出口邊,

686逆走行大隧仲要經大隧觀繞東隧連食三個塞車黑點,
邊有運行?

985 就算有顯徑站, 流失的客少因為行青沙西隧呢個最佳組合咋,
如果好似686咁行, 乞米都似.

Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-3 00:55 | 顯示全部樓層

686沿線數極除左沙田圍有多少少野食外全部屋村商場wo...
更無野好行
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVW28 發表於 2021-5-4 09:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-5-2 14:51

但唔見得989停美輝街多3分鐘,會“趕走曬”火炭沙市 ...

老實講,如果連81係大圍的行法都接受唔到,咁呢度既版友對989深入六美表示厭惡都正常。
市中心實有客用,如果同搭鐵的時間唔係話爭太遠既話,有直車都想舒舒服服有得坐一程過。
當然,如果話市中心上車都無位坐既話,而巴士公司又唔加班,咁難免會倒客落鐵。(還掂都無位坐,咁點解唔用個快既方法呢)
畢竟香港人既「核心價值」是「時間就是金錢」。
LL3850
castanopsis 發表於 2021-5-4 09:24 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2021-5-4 09:06
老實講,如果連81係大圍的行法都接受唔到,咁呢度既版友對989深入六美表示厭惡都正常。
市中心實有客用, ...

網上搵到呢條989下繁行車片段:
https://www.youtube.com/watch?v=vhb_Gl6U4E8

大圍八爪魚迴旋處到沙市,足足花咗18分鐘
其中大部分時間,花咗喺六美圈(>10分鐘)
東鐵未過海之前,港島東去沙市尚且比較麻煩
就算大圍慢啲,都仍然有一定優勢
但東鐵過海之後,你再咁兜法真係無運行
對沙市火炭客而言,85式走線已經係極限