hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯馬線行車時間表
開啟左側

屯馬線行車時間表

DIH 發表於 2021-7-8 12:59 | 顯示全部樓層

我而家早繁(約08:10-20上車)由鑽石山去南昌,沿途架車都唔full甚至有位坐,當其他線迫到喊時都算係奇葩,可能九龍城區巴士轉投客未夠多。

晚繁就見到尖東往屯門頂閘。

另外想問下何文田與紅磡之間係唔係「結界」嚟,成日覺得何文田往紅磡/紅磡往何文田開車前會「猶豫」幾秒。

3AD170 發表於 2021-7-8 13:38 | 顯示全部樓層
請問紅磡 - 尖東一段嘅波口位會唔會拆?次次行嗰段都特別慢
cky 發表於 2021-7-8 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2021-7-8 12:59
我而家早繁(約08:10-20上車)由鑽石山去南昌,沿途架車都唔full甚至有位坐,當其他線迫到喊時都算係奇葩,可 ...

晚繁九西沿站長時間都係紅色,間唔中才出現一兩卡橙色,未話完全上唔到但一早就已經玩歡樂滿東華
反而宜家清早入大西北,第三個星期紅磡站上車已經連卡啦位都冇埋,中途攝到位坐已經要感恩,分分鐘要企入大西北。

rickywk 發表於 2021-7-8 22:57 | 顯示全部樓層

而家下繁尾段經常比回廠車頂住,今晚又遇到一次,以往回廠車誇過正線只會阻住一班往屯門車,而家係可以頂住兩抽車往屯門車。

點樣試到就係若果o係大欖過中性區前落brake,然後望到洗車區停定就係,前面抽車等緊回廠車誇過正線入廠,後面兩抽生意車就等運到。

未直通運轉前只會阻住一抽,做生意車只會o係入站前等一等就得。

呢d時間表真係要大大執
GIJOE 發表於 2021-7-9 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層
其實屯馬綫晚繁應該要開三分鐘一班,另外日間非繁/假日應該要5.5分鐘一班,跟住星期六上繁加密至5分鐘一班
KelvinSJ743 發表於 2021-7-9 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-7-10 12:24 | 顯示全部樓層

我而家早繁(約08:10-20上車)由鑽石山去南昌,沿途架車都唔full甚至有位坐,當其他線迫到喊時都算係奇葩,可 ...

可能屯馬線去新界西通勤人流好低,加上市區段轉屯馬線唔及舊有方式方便

I20091157 發表於 2021-7-10 12:27 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2021-7-9 19:57
一係下繁 43 改 52 列兼加開屯門去錦上路/屯門去顯徑回廠特別車應該減少到塞車 ...

其實下繁應該安排幾班吉車紅磡/南昌起載入屯門
不過MTR冇乜呢啲長途綫運作經驗
加埋千九又未全部改裝哂
睇怕南昌美孚轉車客呢一兩年都係乖乖哋等多幾班企入屯門啦

jpoon 發表於 2021-7-10 13:35 | 顯示全部樓層

會唔會晏多少少(例如八點半)先多人?畢竟鑽石山去尖東只係十幾分鐘,啲人晏咗出門口都未定
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2021-7-10 13:38 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-7-10 12:27
其實下繁應該安排幾班吉車紅磡/南昌起載入屯門
不過MTR冇乜呢啲長途綫運作經驗
加埋千九又未全部改裝哂

以而家紅磡站設計,唔知尖東起載會唔會好啲
http://jpoon9394.blogspot.com/