hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 報站系統不人性化
開啟左側

報站系統不人性化

關閉 [複製鏈接]
梓淵 發表於 2021-7-27 00:38 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:35
嗱我從來只係針對個報站
屯馬短途車但個死人 mon 照出全線就應該抵打,因為東鐵都做到
只係客觀而言,成 ...

真心?
六七位數字可以做到啲咩project
不如叫黨鐵outsource 俾你bid 啦
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:42 | 顯示全部樓層
梓淵 發表於 2021-7-27 00:38
真心?
六七位數字可以做到啲咩project
不如叫黨鐵outsource 俾你bid 啦

係每一次叫人郁套野就要六七位數字
獨家嘅野唔係阿豬阿狗要改就改
好明顯成件事無你地諗到咁簡單
如果唔係佢都一早見有 bug 就改啦 ...

同埋你同呢間公司講用心做野 ...
你睇下輕鐵報站而家變咗咩死款
梓淵 發表於 2021-7-27 00:46 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:42
係每一次叫人郁套野就要六七位數字
獨家嘅野唔係阿豬阿狗要改就改
好明顯成件事無你地諗到咁簡單

其實冇人諗得簡單 system要改係人都知唔係簡單事
只係cant do 嘅思維 唔覺得呢啲係requirement
成間公司唔重視呢啲基本嘅business
就永遠都係停留喺度

都係嗰句 冇競爭
佢播可以柯士甸站直通宇宙啲人都要照搭
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:47 | 顯示全部樓層
Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:41
文法上講得啱? 你話車廂段廣播啱呀嘛?咁我喺柯士甸站落車但個出口明明係封咗, 點連接先? 我聽完廣播 ...

嗱好老實,西九龍站而家仍然可以出入,不過唔係比街客咁解
而且作為一個市民,明知而家無高鐵,好地地去西九龍站做乜?食添好運都唔一定要去西九龍站啦
事實上個站係連到西九龍站,只係而家個站無車開成年半咁解
呢樣野你無得否認

都係嗰句,我唔反對柯士甸站報站要好似個別路線尾車咁 cut 報站
但你話洗六七位數字改 PA,而個適用時限一直都係未知數嘅時候,我見唔到有咩必要咁做
 樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:49 | 顯示全部樓層

梓淵 發表於 2021-7-27 00:46
其實冇人諗得簡單 system要改係人都知唔係簡單事
只係cant do 嘅思維 唔覺得呢啲係requirement
成間公司 ...

呢間公司做嘅野有幾可係做得好,你知我知大家都知
本來就唔應該有任何期望
單係陳如茵把死古古嘅聲就應該換下

樓主| Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
梓淵 發表於 2021-7-27 00:52 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:47
嗱好老實,西九龍站而家仍然可以出入,不過唔係比街客咁解
而且作為一個市民,明知而家無高鐵,好地地去 ...

啱呀 去到見個站冇開 自然知閂左架啦 改嚟做乜
資訊唔駛做到咁準確 都冇成本效益

點解改一改要幾球嘢?無喎 做左咁多年都係咁
唔好問啦 係咁架喇
樂仔〞 發表於 2021-7-27 00:54 | 顯示全部樓層

Mtrkcrtvbatv 發表於 2021-7-27 00:51
都傻傻地!mute左句 announcement 居然要用六七位數字! 唔怪得 乜嘢工程都超支啦篤數督成咁! ...

你講得出呢句即係你對個系統唔了解囉
講事實又話督數
我先無咁得閒作故仔嚇你