hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) (報章)小巴業面臨死亡困境 促政府發放現金補貼 ...
開啟左側

[其他] (報章)小巴業面臨死亡困境 促政府發放現金補貼

nwfb1001 發表於 2022-1-18 22:28 | 顯示全部樓層

邊有生意實賺,啲車主真係唔捱得
cwsj2003 發表於 2022-1-18 22:42 | 顯示全部樓層
面臨死亡困境咪早抖唔做,反正都難請新人入行
andy92 發表於 2022-1-19 09:04 | 顯示全部樓層
talktogether 發表於 2022-1-18 20:13
反而好奇312做得掂來往梨木樹及青衣城

分段客都算多,而青衣城俾 $7.1 熊貓落車既亦大有人在
天空之神 發表於 2022-1-19 10:07 來自手機 | 顯示全部樓層

夕陽行業,載得少唔收得貴,變相人工少行業年齡過 50 ,又唔會有新人入行,摺埋佢啦
 樓主| kitarolo 發表於 2022-1-19 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層
邊有生意實賺,啲車主真係唔捱得

的確一劑過狹窄道路轉晒綠Van啦
唔好話交通行業,嚟緊食肆應該唔少
都無法交租而被業主收回店舖,咁收開租
又可以問政府拿補助嗎? 今次疫情之久令
收租維生或收租還按揭嘅模式值得深思。
dydx 發表於 2022-1-19 13:25 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-1-18 15:13
又是這個小巴商會,其他小巴商會很少出聲的,這個小巴商會的經營方針是否需要檢討呢?香旺真的最好的例子, ...

旺角返香港仔都係等運
經朗豪坊附近都唔整中途站「R」客
唔夠客都要喺金雞擺到滿先開
洗衣街同亞皆老街又成日塞車

andy92 發表於 2022-1-19 13:33 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2022-1-19 13:25
旺角返香港仔都係等運
經朗豪坊附近都唔整中途站「R」客
係要喺金雞擺到滿先開

中途站太多不確定因素
又要總站留位,無客等車就浪費左個位,收入少左
太多人中途站等,又有機會上唔哂,趕客走

所以長途紅小線多數都係一站坐滿直出

talktogether 發表於 2022-1-19 15:29 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-1-19 09:04
分段客都算多,而青衣城俾 $7.1 熊貓落車既亦大有人在

Andy92師兄,我意思係回應Ohm師兄問點解312的走綫明明可以巴士取替,唔會行狹窄的街道,但廣安當初取得經營權的
dydx 發表於 2022-1-20 09:42 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-1-19 13:33
中途站太多不確定因素
又要總站留位,無客等車就浪費左個位,收入少左
太多人中途站等,又有機會上唔哂, ...

而家香旺九龍方向喺華富都係靠司機通水
冇理由朗豪坊唔得

擺得太耐咪又係會趕客走

asv98.kw131 發表於 2022-1-20 09:57 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2022-1-18 19:22
下個月又多成堆兩蚊客,小巴收入又會少咗...如果政府肯願意做全額補貼又或者唔同嘅..... ...

估唔到直到今時今日,都有人唔知其實 $2 乘車計劃係政府出錢。
所以一個呀婆如果搭 673 由上水去聯和墟,政府就要貼 $10.8 畀九巴(673 半價錢$12.8)。亦都因為咁,有人話呢個計劃會令納稅人啲錢被濫用。

之前都有一單咁嘅嘢:(501S 小巴)
2015年12月10日:凌晨零時許,警方商業罪案調查科部署「鋼閘」行動,於龍翔道黃大仙中心對開拘捕一名駕駛此路線的豐田Coaster(MA9178)司機林偉強(50歲),在其身上搜出21張長者八達通卡。案情指林氏因財政困難,自五月起以該批八達通卡拍卡8,048次,圖騙取長者及合資格殘疾人士公共交通票價優惠計劃的車資補貼逾164,800元,而其受僱形式可獲分30%利潤。涉事司機承認一項盜竊罪,翌年12月於觀塘法院被判監六個月,緩刑兩年,14天內向其僱主賠償犯案所得到的逾45,200元拆帳。

來自巴典。
忍一時之氣 滅自己威風