hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [愚問]北港島綫可否用屯馬方式,3線合一,東涌直達寶琳 ...
開啟左側

[愚問]北港島綫可否用屯馬方式,3線合一,東涌直達寶琳?

cruisesnet 發表於 2022-4-15 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-4-14 22:53
其實整項NIL的最大目標係有兩個任務:
1. 將軍澳線西延至盡量去到越近CBD越好的地點,分流北角站的擠逼。
2 ...

添馬唔起得,會長無位起,無計wor。而家竟然仲話要機鐵讓啊,不如唔起好過。反正港島人口下跌,CBD都外移,留待明日大嶼鐵路線解決
tonyng 發表於 2022-4-15 01:45 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-4-15 00:54
添馬唔起得,會長無位起,無計wor。而家竟然仲話要機鐵讓啊,不如唔起好過。反正港島人口下跌,CBD都外移 ...

ARO開標前係有顧問公司有提議過用會展,仲propose咗兩個proposal講點起3-way I/C。 現在睇,如果真係唔起TAM,一係EXC交匯,一係TCL-NIL直通。

hellomato 發表於 2022-4-15 12:16 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-4-15 01:45
ARO開標前係有顧問公司有提議過用會展,仲propose咗兩個proposal講點起3-way I/C。 現在睇,如果真係唔起 ...

EXC做三線交匯嘅proposal,願聞其詳

P.S.: 重新梳理我在 252 樓提及,落實東將直通可以breakdown為3個階段:(配圖+修正部分細節)

#1 AEROT落成,機場快線東涌線皆能在香港站站後調頭
NIL Schemes_画板 1 副本 4.jpg

#2 將軍澳線延長至會展站(NIL Phase I)+ 添馬站擱置,改為一組簡單岔路,從NIL-TWL crossing Box 分別連接AEROT和 香港站下層月台。
NIL Schemes_画板 1 副本 5.jpg
這樣將軍澳線列車抵達會展站後,可使用AEROT上層調頭。(有兩條管線,只要側線和信號設計合理,將不會跟機場快線列車衝突)
同時為東將直通預留硬件。即使最後決定擱置東將直通,這對側線也可做緊急聯絡線。

#3:東涌線、機場快線將軍澳線更換並統一信號系統、換車 --> 東將直通
NIL Schemes_画板 1 副本 6.jpg
繁忙時間可分別提供 東涌/青衣 ↔ 香港,以及 寶琳/康城↔會展 的短途班次。

我是一部小小MMC~~~~
Kelvin15190 發表於 2022-4-15 12:25 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2022-4-15 12:16
EXC做三線交匯嘅proposal,願聞其詳

P.S.: 重新梳理我在 252 樓提及,落實東將直通可以breakdo ...

AEROT預設方案是東涌綫和機場快綫的越位隧道有交叉渡綫,而且沒有袋狀軌
perge movere
hellomato 發表於 2022-4-15 13:00 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2022-4-15 12:25
AEROT預設方案是東涌綫和機場快綫的越位隧道有交叉渡綫,而且沒有袋狀軌

下層東涌綫overrun是為了遷就直連NIL-TWL crossing box的管道預留結構,於是建議改為袋裝軌。
上層機場快綫overrun則無所謂,交叉渡線甚至可以讓車務調配更靈活。
反正工程設計才剛開始,我們還有大量想像空間。

Ricky403 發表於 2022-4-18 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層
AREOT同NIL都亂到一個點唔知點搞
本來交匯係零技術問題簡單易做,點知而家政府出聲話interface唔得

直通嘅話,頭尾卡幕門同動態限界方面要執一執,聽聞TCL K-Train仲肥過CAF-Train,入URL路段應該頗有難度
除非玩魔改,將TCL K-Train套Traction搬落URL K-Train到
he_01 發表於 2022-4-18 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-4-18 15:58
本來交匯係零技術問題簡單易做,點知而家政府出聲話interface唔得

得個4抽 真係直通嘅話 起好NIL直接退咗佢唔使煩
Kelvin15190 發表於 2022-4-18 17:29 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-4-18 16:24
得個4抽 真係直通嘅話 起好NIL直接退咗佢唔使煩

未必要退,可安排TCL K在香港站調頭
hellomato 發表於 2022-4-18 20:54 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-4-18 15:58

所謂嘅interfacing問題,就係起添馬站本身嘅位前後左右都好炆,而且出站後除了政總幾乎in the middle of nowhere,倒不如唔起好過起。
Eliminate咗添馬站之後,AEROT唔使預埋將軍澳線嘅overrun,
因為添馬站個位會變咗將軍澳線(北港島線)嘅會展站掉頭overrun。
剩低嘅問題就係:兩條overrun嘅盡頭距離咁近,咁不如順手做埋東將直通?

至於講到TCL K-Train,突然想到:
已知將來M-Train會死剩3台老鼠車,而且據說每逢大修都要山長水遠拖去九龍灣搞......
咁不如就將批K-Train改為二代老鼠車?不過K-Train嘅皮比M-Train厚好多,老鼠窗和車門圓窗估計不復存在
Kelvin15190 發表於 2022-4-18 21:28 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2022-4-18 20:54
所謂嘅interfacing問題,就係起添馬站本身嘅位前後左右都好炆,而且出站後除了政總幾乎in the middle of  ...

如果說要改K train,首先要問K train是否可以以4卡、6卡為一列。M train可以這樣改是因本身設計允許這樣做,但K train本身設計是8卡一列,未必可以這樣改,還有迪士尼綫的客量根本不需要8卡列車服務。所以我看繼續使用M train會比較實際。