hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 為甚麼同樣約20年車齡,以前就翻新,而家就冇? ...
開啟左側

為甚麼同樣約20年車齡,以前就翻新,而家就冇?

GK9141 發表於 2022-2-27 15:57 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2022-2-24 14:46
唔知千九前幾年換動態路線圖同將前頭等卡換番普通等配置呢啲算唔算「小翻新」?

另外,講起翻新,輕鐵三 ...

另外好奇一問,其實4期輕鐵同翻新個車內外設計係港鐵定九鐵做既?
因為睇返歷史,應該係九鐵批出依份標書但批出後好似一個月就合併,咁之後到合併後先開始設計定九鐵已經一早設計好先出標書?
tonyng 發表於 2022-2-27 16:03 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2022-2-27 15:57
另外好奇一問,其實4期輕鐵同翻新個車內外設計係港鐵定九鐵做既?
因為睇返歷史,應該係九鐵批出依份標書 ...

本身KRS999原本 livery 係九鐵塗裝,在detail design時應港鐵要求改做新塗裝以 satisfy corporate image。
tonyng 發表於 2022-2-27 16:04 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-2-26 13:18
我覺得批CAF應該要繼續用,果批新Q-train則建議留部份加強東涌線服務,部份建議改為市區線規格行市區線(信 ...

批咸水車連公司都唔想再用落去囉喎~ TCL Q-train買嘅數量係夠cover原有CAF的數量再加TUE+SHO+ARO所需的加車數量㗎,咁仲留嚟做咩?
I20091157 發表於 2022-2-27 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2022-2-27 11:33
我冇內部消息唔清楚啦
不過個人覺得就算三期唔翻新 應該都可以遲過一期退 ...

2期車用咗30年開始退
3期車而家都25年車,可能五年後就要退,加埋當年翻新1期車都係廿零年開始翻新
咁唔翻新3期車都唔係唔正常
仲有而家退2期係好似要幫1期留件,
所以個人而家反而覺得3期可能會直接退,去留件俾四五期

當然,我亦無任何消息,純粹猜測

he_01 發表於 2022-2-27 19:03 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-2-27 16:03
本身KRS999原本 livery 係九鐵塗裝,在detail design時應港鐵要求改做新塗裝以 satisfy corporate image ...

當年巴士部就幫舊車翻油換塗裝 到而家退晒 輕鐵舊車依然維持九鐵色
he_01 發表於 2022-2-27 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2022-2-27 18:12
2期車用咗30年開始退
3期車而家都25年車,可能五年後就要退,加埋當年翻新1期車都係廿零年開始翻新
咁唔 ...

我諗係睇三期車架健康狀況?
話晒五期都仲生產緊 留件應該唔係最大考量 唔似一 二期個Case
GK9141 發表於 2022-2-27 19:09 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-2-27 16:03
本身KRS999原本 livery 係九鐵塗裝,在detail design時應港鐵要求改做新塗裝以 satisfy corporate image ...

姐係車內設計就係九鐵design?
港鐵剩係改左個塗裝?
感覺車內設計有小小九鐵style
ArnoldC 發表於 2022-2-28 05:30 | 顯示全部樓層
醒起兩樣野,唔知有無關:
一、頭批白頭黃頭,未用到當時最新嘅技術。
二、八十年代中後期,兩鐵嘅乘客量,遠遠超出設計時嘅預測。
Ricky403 發表於 2022-2-28 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-2-27 16:04
批咸水車連公司都唔想再用落去囉喎~ TCL Q-train買嘅數量係夠cover原有CAF的數量再加TUE+SHO+ARO所需的 ...

唔講AEL,夠唔夠TCL開135s headway先
VK4642 發表於 2022-2-28 18:52 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-2-27 16:04
批咸水車連公司都唔想再用落去囉喎~ TCL Q-train買嘅數量係夠cover原有CAF的數量再加TUE+SHO+ARO所需的 ...

想問師兄知唔知AEL/TCL Q-Train會否用內嵌式車門?