hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-23 東區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-23 東區巴士路線計劃

kay 發表於 2022-2-25 15:08 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-2-25 14:48
1/1P中途站搬入去咪得 禮頓道一至五日間都塞到嘔 拉入去實在用得太多車

其實我都而家都唔明

早年同依家非繁禮頓道唔塞不過係正紅隧口附近地方
有塞都正常
巴士先可以打尖過海

私家車咪銅鑼灣兜黎兜去
所以大道東近灣仔下繁都好變態

世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2022-2-25 15:33 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-2-25 14:24
明年將維園特拉上勵德食81

8X北角後上橋,點食?
106116_1023 發表於 2022-2-25 15:33 | 顯示全部樓層

81P:此舉代表經常提倡乜線都上東廊飛走西太鰂的思維係失敗,小環已經有8X同85P做北角快車,柴斜都已有8X,心足啦,比番果班去81好嗎?
82M:咁82有無加班先?無就保留番上下繁好喎,唔好咁盡。雙分段我提議過好多次,終於寫上,但只有82唔夠囉,應該8H,8X,82X都要有。
8X/19:而家話併入,咁點解當日要整現有模式?不同編號,令乘客混淆,咁都講得出?呢樣野係當年佢地提議落實個喎...
99/96:我唔贊成,老銅南區線應該搵老銅南區線負責,最應該係592隔班入利東就算,唔好影響比較更遠既東區車程;
南行不變好正常,基本上到炮台山已經坐滿,希慎行去信和坐都ok,再唔係592南行入利東囉,
東行實際上直行鵝頸橋係最快,如果落時代就必須塞香隧慢線、再塞落橋,
但最無法接受係行皇室堡出,本身落橋已經拖慢哂,仲要行皇室堡出,感覺好差。
38/42:38只能用細車,做埋42果份夠咩?置華人雙輸,缺少左黃竹坑天橋既優勢。
N72:成日以為N8X萬能,知唔知N8X幾多分鐘一班?果10分鐘路程都想縮無乜意思,N車最大優勢係一程過,點解要轉來轉去。
不如同N8合併算啦,東區路線跟N8,老銅後跟N72,加多重雙分段。
982C:沙田路線又收馬鞍山價...仲要無回程...
Chelsea FC
Choi 發表於 2022-2-25 15:43 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-2-25 15:33
8X北角後上橋,點食?

BBI
kay 發表於 2022-2-25 15:45 | 顯示全部樓層
當年咪建議81行東廊
BAN左了
世界很簡單 人類很複雜
qunow 發表於 2022-2-25 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2022-2-25 15:33
81P:此舉代表經常提倡乜線都上東廊飛走西太鰂的思維係失敗,小環已經有8X同85P做北角快車,柴斜都已有8X, ...

提出81P嗰位區議員嘅中心思想只係話康翠臺好少巴士行出柴斜好唔方便老人家所以要多啲線去唔同目的地
qunow 發表於 2022-2-25 17:04 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2022-2-25 12:10
8X 那個 24 分一班,我相信中間會插一班中圖特車。

插一班都只係12
而家8X上繁最疏12之外再有19幫手
而且而家19由跑馬地出北角上繁都冇24咁疏
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
toby_tl10 發表於 2022-2-25 18:21 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2022-2-25 15:33
81P:此舉代表經常提倡乜線都上東廊飛走西太鰂的思維係失敗,小環已經有8X同85P做北角快車,柴斜都已有8X, ...

81P:本身同時段81多唔多人?如果本身班81都唔多人,改快少咗客實屬正常。呢班車會直接消失,唔會變返81啦,呢種減班技倆已經見慣晒

38用車問題值得探討,自南港島綫通車,一直以為香港仔線比鴨島線安全,估唔到38 42都要合併

982C方面,682D開線嘅時候已經係跟682全程收費,新巴成日諗住upgrade人,但走線又唔吸引。佢又好意思縮去西灣河照收$22喎,同樣去西灣河嘅986先收$17.6
KW2523 發表於 2022-2-25 19:05 | 顯示全部樓層

99喺鴨島有鐵之後都跌咗客 郁佢影響細過搞592好多
qunow 發表於 2022-2-25 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-2-25 18:21
81P:本身同時段81多唔多人?如果本身班81都唔多人,改快少咗客實屬正常。呢班車會直接消失,唔會變返81 ...

文件咪講咗同時段81夠載唔駛補返架車入去