hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大量九巴路線暫停服務(見#30)
開啟左側

大量九巴路線暫停服務(見#30)

Ohm 發表於 2022-3-2 23:57 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2022-3-2 23:00
根本就唔應該停1號,係停都停左11K先啦⋯⋯
諗果個有無用過個腦架?
7號有地鐵有3C可以代替停都好正常,1 ...

屯馬線畀人喺馬仔坑爬返上地面嘅話,咁11K咪有替代囉
S3bl430 發表於 2022-3-3 00:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-3-2 23:56
問題係呢轉停一堆
如果都係唔夠司機
反而要諗有咩線之後要停

當九巴唔夠司機時,小巴甚至港鐵都有因為嚴重疫情而唔夠司機

下一步九巴要諗點樣整合一些路線,組成臨時路線,
首先是要取消繁時分拆的路線,例如80,286X

必要時可能要臨時將一些路線合併,例如86A併86C, 68X/268X暫時打回原型, 72延長至工業村代72A, 296C加停觀塘取代296A,
甚至如一些板友建議,縮短日間巴士服務,提早通宵服務
錯字連篇
Ohm 發表於 2022-3-3 00:22 | 顯示全部樓層
問題係呢轉停一堆
如果都係唔夠司機
反而要諗有咩線之後要停

等我FF下,新界西可以咁玩
停34M、234A、234B,由53及小巴代替
停57M、58M、59A、59M、60M、61M、66M、67M,由53及N260日間化代替
停52X、58X、59X、67X,原有出深水埗旺角嘅乘客一律改乘60X (52X乘客可以搭紅van,或者用53轉車)
停68M、69M、265M、269M,由53、68A、N269代替 (53原來都幾萬能)
停68X、69X,由265B及268X代替
停63X,洪水橋至藍地就改用53/68A轉60X

limited 發表於 2022-3-3 00:24 | 顯示全部樓層

問題係呢轉停一堆
如果都係唔夠司機
反而要諗有咩線之後要停

101, 104, 109, 110, 112 轉有限度服務, 呢度都慳到 >30 個車長(早夜更合計)
受影響乘客搭返港鐵或相近路線
limited 發表於 2022-3-3 00:37 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-3-3 00:22
停57M、58M、59A、59M、60M、61M、66M ...
停57M、58M、59A、59M、60M、61M、66M、67M,由53及N260日間化代替
停52X、58X、59X、67X,原有出深水埗旺角嘅乘客一律改乘60X (52X乘客可以搭紅van,或者用53轉車)
停68M、69M、265M、269M,由53、68A、N269代替 (53原來都幾萬能)
停68X、69X,由265B及268X代替
停63X,洪水橋至藍地就改用53/68A轉60X

屯門公路轉車站全日計應該分兩個梯隊
主梯隊(日間班次維持15分鐘內一班): 52X, 58M, 59M, 60X, 66X, 67M, 68A, 259D, 260X, 960
次梯隊可以進一步犧牲班次: 58X, 59X, 60M, 61M, 61X, 66M, 67X, 258D, 263, 961
可以考慮變兩繁單向線: 57M, 62X, 63X
3ASV174 發表於 2022-3-3 00:38 | 顯示全部樓層
jacky03 發表於 2022-3-2 23:35
296A多客,cut黎蝕咩,要cut都cut咗296C/D先啦

已經收緊 10 點既線,如果無再減服務時間唔會再寫多次出黎
即係 296A 296D 繼續 10 點尾車

如要討論,請先自貼差餉單一次
3av188 發表於 2022-3-3 01:37 | 顯示全部樓層

建議停晒所有線,用11號代替
3AV188.HD199
流星☆雨 發表於 2022-3-3 01:39 | 顯示全部樓層

收晒尖碼堆平線,佢用意都幾明顯
2號都預咗搞,起碼都要留返條6仔北行
1/7收晒亦影響聯合道同竹園兩個無鐵區
我就唔信真係咁啱呢4條線特別多車長缺勤

唔知會唔會有人寫去TD投訴呢

講真,如果係荔廠唔夠車長,同廠都有唔少其他路線更加適合停,冇理由停晒1/2/6/7
趕客路上 理_得你
kitarolo 發表於 2022-3-3 01:56 | 顯示全部樓層
3asv322 發表於 2022-3-2 23:48
如果啲巴士可以無人自動駕駛你話幾好呢…

但總需要入油/維修人員配套?
有朝一日電動車取代晒燃油車
甚至識得搵充電地點、自我修復……

我諗起未來戰士
FY5856 發表於 2022-3-3 02:59 來自手機 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-3-2 21:48
69x慢碌長沙灣道落旺角佐敦勁唔好受,用268x欖隧轉天水圍線好過
真心想開天水圍版268x,疏導268x轉車客
...

上一年 RPP 有條建議新線 269X 就係做緊天南版既 268X,天水圍區內款線跟 69X 而大欖隧道以南跟 268X,好似係咁。但冇晒聲氣。

反OT: 1, 2, 6, 7, 11 呢幾條線要暫停,真係好不可思議。除左 2, 11 有啲客,其餘幾條其實都唔係冇客。寧願佢收多幾條線半個鐘一班,好過成條線暫停啦。

2B 3B 11D 69X 同一眾通宵線既班次簡直慘不忍睹。啲通宵線可能係見 N962 N969 減得咁開心,就跟住一齊一野過落到一個鐘一班。