hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795P 下繁客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 795P 下繁客量報告

wing 發表於 2022-4-3 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-4-3 15:17
795P等緊新路,代替唔到797。797做緊將轉客同繁時九商觀商客,呢啲795P都做唔到
...

無錯,朝早長沙灣去九展附近就算塞埋交叉位都快過搭鐵加行路,可惜x6c唔啱時間而九巴其他線完全無轉乘優惠又要加士居道行去勞資審裁處
ricky 發表於 2022-4-3 21:25 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2022-4-2 23:26
我覺得新巴要補盲位既話
796C 應該直接行界限街太子道來回, 反正呢家有班SSP 同西九客嫌旺角慢塞
795X 真係 ...

796C經亞皆老街,因為途經幾間醫院,俾將軍澳居民搭車去覆診
前荃葵青區居民
ahken 發表於 2022-4-3 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-4-2 09:54
而家796C客量和盤數唔係真心差,如果再郁,九巴和港鐵會多謝新巴。

九巴唔多謝(做唔到調景嶺)

反而地底真係會多謝哂
ahken 發表於 2022-4-3 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

MANN1579 發表於 2022-4-2 13:58
蝕本公司無得打「高章波」!執之前,仲點會理食相?唔做就慢慢死;做就一係快D死,一係博倒拖耐D!

你會點 ...

係㗎,一早睇穿搞796c咪就係好似當年搞18系逼人上18x...
ahken 發表於 2022-4-3 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2022-4-2 19:11
796C經歷將南發展,雙向分段,加班加時先做到今日咁儲多少少客,改兩改隨時倒走哂啲客,18已經前車可鑑。 ...

我睇好將南同當年改18即刻倒走炮北客一樣效果,應該有過之而無不及
Citcalag 發表於 2022-4-3 23:53 | 顯示全部樓層

如果九巴稍微調一調整98同296C時間,應該會對795系康城客量好有影響。因為而家98轉296C唔係好夾時間,通常1分鐘內前後腳到將轉,將轉上到機會只有50/50,走左就要等足20分鐘。
如果走左,唯有落觀塘叫1A/16/296C三飛(博創紀追到),但296C飛橋係快好多

今日試搭98轉296C,剛剛好轉到,客量如下:

98 11:20 將軍澳工業村開出班次

11:25 日出康城領都 +7 / 9
11:26 日出康城首都 +16 / 25
11:29 百勝角 +6 / 31
11:32 清水灣半島 +8 /39
11:37 將軍澳隧道巴士轉乘站 -5 / 34

296C 11:30 尚德開出班次(之後攰就無數
11:38 將軍澳隧道巴士轉乘站 +2 (上層窗口位滿)
11:46 九龍灣站
11:57 旺角站
12:02 太子站

埋單唔洗40分鐘去到太子
因為797停開,平時係搭797轉796c既
但98轉296C只需$8.8,又平又快,好有吸引力
對比地鐵,峻瀅/領都要行10-12分鐘去康城站

而795p收成$13.4,差左成$4.6,都相差幾遠
除非減價,否則唔趕時間首選仍然係98轉1A/16/296C或者797轉796C,次選地鐵,油麻地先會考慮795P,再次選係行去勞資審裁處98D/296D/796P上將轉
至於山路車,可惜經過將轉上方而無站所以無得㨂,否則如果好似屯公咁設上下層就可以令選擇更多

10598C 發表於 2022-4-4 00:54 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-4-3 15:17
795P等緊新路,代替唔到797。797做緊將轉客同繁時九商觀商客,呢啲795P都做唔到
...

797收唔返係真嘅,不過既然797都開左,的確應該善用呢條線
同796X重組,又或者延長去代替793蘇屋至九龍灣段都係可考慮之列

但795P唔一定要等新路,反而照舊行將隧一樣可以,反正中幹線落彌敦道其實唔方便,更加唔講觀塘繞道入將藍要落茶果嶺
 樓主| toby_tl10 發表於 2022-4-4 01:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-4-4 00:54
797收唔返係真嘅,不過既然797都開左,的確應該善用呢條線
同796X重組,又或者延長去代替793蘇屋至九龍灣 ...

將藍駁觀繞就機會細啲。但係如果有心行舊路嘅話就唔使飛晒中間啲站,可能佢哋都未firm條線長遠想點行

(我都未參透到中九龍幹線西面出口可以點行)
To infinity... and beyond
10598C 發表於 2022-4-4 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-4-4 01:37
將藍駁觀繞就機會細啲。但係如果有心行舊路嘅話就唔使飛晒中間啲站,可能佢哋都未firm條線長遠想點行

( ...

的確,飛曬中間啲站係似會行跨灣大橋
不過可預見將來嘅road construction plan,其實大眾撳入去一個制就睇到
如果一間公司連路都諗唔到點行,似乎係間公司唔係路就真
但經茶果嶺駁觀塘繞道唔係冇機會,始終茶果嶺未來都有唔少發展,不過都係個句,觀塘繞道落橋位長期塞車

今年RDP 795P改做將工開,經康城站後返回原線,雖然唔知會唔會係百勝角沿路加站,但即管睇下未來點

點都好,如果講中幹線落彌敦道,我諗到最合理走線係類似287X,佐敦道、彌敦道、亞皆老街咁樣行,係奧海城左轉落返連翔道,但就做唔到長沙灣

795P比較適合係將工開,掃曬環保大道沿線(即跟RDP新走線)之後,一直去到加士居道後跟30X掃曬彌敦道同長沙灣道

相反795X 796C真係要諗諗點部署
kentbryo 發表於 2022-4-4 16:16 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-4-3 13:40
793,795X呢個方案絕不能過,反而改推795P全日我會支持

認同, 795P全日對康城黎講好有競爭力
打中哂康城地鐵疏, 其他巴士線兜, 直通接駁車20分鐘一班搵夠搭既問題

講真, 7萬人既全私樓社區, 點會養唔起一條全日出市區既線