hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 紀俊安獲明報專訪 聚焦車費問題
開啟左側

紀俊安獲明報專訪 聚焦車費問題

HU6455 發表於 2022-5-16 06:28 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-5-16 01:12
講真,地鐵發展物業,收入仲多過鐵路收入好多啦
賣完康城同黃竹坑,嚟緊錦上路、小蠔灣仲有唔少地畀佢玩
...

呢間公司向來賺盡你每一分每一毫
toyl 發表於 2022-5-16 08:47 | 顯示全部樓層
其實東鐵過海後,小弟留意到車費收入有幾個位會上升:

• 去紅磡轉車變一程過:當然原東鐵綫咁平,一程過可以話賺多一半至一倍添!
  • 頭等:呢個唔洗多講,去港島綫/南港島綫車費直接計到金鐘好和味
  • 原屯馬綫尖東轉荃灣綫:可以紅磡轉東鐵綫過海,但係原本到尖東呢段可能有享用到早鳥65折,而家一程過就可能還返比佢。

第3點未必咁多人會發現,但對於西北巴士月票客嚟講就會無感覺。

kitarolo 發表於 2022-5-16 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2022-5-15 22:10
所要要解問題, 你就要比佢年年價, 十幾廿年後, 問題自然會消失

兩鐵合併、拆除轉線站內閘機
至今都時間不短了,統一百分比
咁加價話公平又唔算公平得晒。
撇除邊境及娛樂性質嘅車站,並以
地圖上兩點距離計,較貴組合應凍結
而漸漸讓便宜組別加上去,到兩者接近
再統一百分率調整。
Ricky403 發表於 2022-5-16 11:37 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-5-15 18:10
不如倒返轉諗
點解MTR唔肯理順問題

睇得多一啲巴士車長page就知
有部分鹹魚就算搭緊條線已經平,但要佢畀足車錢都成問題
某登都曾經有人間接透露部分網友有長期呃車錢嘅情況
免費搭車日嘅盛況大家都有眼睇
又食又拎,畀$0享受$50嘅服務,香港人邊個唔想呢?

議員就以呢樣野作為食糧爭取選票
傾票價咪隨時又會再開片
隨時鐵路公司嘅低處喺議員眼中都未算低

紀生自己都話當年起沙中線啲諮詢都開哂片咁啦
企喺鐵路公司同員工立場,真係多一事不如少一事

講真,美麗新香港都要同祖國接軌囉
不如研究下學佢地玩全民兩元乘車啦  
.
jpoon 發表於 2022-5-16 14:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-16 11:37
講真,美麗新香港都要同祖國接軌囉
不如研究下學佢地玩全民兩元乘車啦  

一河之隔嘅深圳都無玩全民2蚊搭車啦
反而長者(無限一定深圳居民,香港人甚至外國人都得)就要睇過先可以免費入閘
http://jpoon9394.blogspot.com/
I20091157 發表於 2022-5-16 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-5-16 14:52
一河之隔嘅深圳都無玩全民2蚊搭車啦
反而長者(無限一定深圳居民,香港人甚至外國人都得)就要睇過先可以 ...

深圳當年停兩蚊嗰陣都仲係得兩條線
整整吓而家已經12條
如果全民兩蚊今日仲喺度,政府實賠到死

JC3987 發表於 2022-5-16 19:45 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-5-15 21:21
要追加價嘅車程市民同更麻煩既議員反對你打算點解決?

追加價嘅車程... 我估你講紅磡-上水範圍內嗰啲車程?
東鐵本身可以有自己 farescale,因應其車站位置相對不便而計平啲,唔一定要追加。
況且一出咗紅磡-上水範圍(例如尖東),已經收足前地鐵價位甚至更高(高過地鐵呢啲車程都應該減返)。

依家問題主要係跨線車程嗰度。
屯馬、沙中通車之後,前九鐵-前地鐵嘅交滙點多咗,但係車費仍然按照舊路線計。
所以出現咗 馬鞍山去鑽石山貴過黃大仙、馬鞍山去將軍澳貴過荃灣 呢啲畸形車費。
tonyng 發表於 2022-5-16 21:01 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-5-16 10:06
兩鐵合併、拆除轉線站內閘機
至今都時間不短了,統一百分比
咁加價話公平又唔算公平得晒。

「而漸漸讓便宜組別加上去,到兩者接近」

其實呢句嘢已經會造成關公災難。市民和區佬可以質疑「點解唔係將貴的凍結,而係加便宜的?」
而且大家須知道東鐵票價是源自九廣鐵路局年代的結構,而新界東出九龍的鐵路和巴士較便宜都是源自歷史原因。
又,西鐵本身的車費已包埋K巴和輕鐵免費接駁,東鐵和馬鐵除咗大埔4條K線之外都要自己俾錢駁腳。
ryandroid 發表於 2022-5-16 22:35 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-5-16 21:01
「而漸漸讓便宜組別加上去,到兩者接近」

其實呢句嘢已經會造成關公災難。市民和區佬可以質疑「點解唔係 ...

睇得多要求加東鐵票價的comment
我有啲懷疑北區大埔已經upgrade哂做北部都會區
完全可以抽離哂啲地理歷史

我搭得貴/你收我車費唔合理
我唔係要你減我價
我係要你加佢價

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tonyng + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

jpoon 發表於 2022-5-17 00:54 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2022-5-16 19:45
依家問題主要係跨線車程嗰度。
屯馬、沙中通車之後,前九鐵-前地鐵嘅交滙點多咗,但係車費仍然按照舊路線計。
所以出現咗 馬鞍山去鑽石山貴過黃大仙、馬鞍山去將軍澳貴過荃灣 呢啲畸形車費。

仲有何文田站去新界西屯馬沿綫係平過紅磡站去
http://jpoon9394.blogspot.com/