hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 934 南行尾車
開啟左側

[經歷分享/報告] 934 南行尾車

Tummy 發表於 2022-6-17 15:57 | 顯示全部樓層

依家就算返荃灣 平日六點前每班車都有差唔多廿人坐到入麗城
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
castanopsis 發表於 2022-6-17 16:01 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2022-6-17 15:49
前日先搭完930X 如心又真係出到客

934 可以諗下點吸班客返黎 不過去唔到銅鑼灣真係死症 ...

930X如心有客,但我覺得唔及愉城跌客
去程如果可以跟34入西站,應該會好啲
castanopsis 發表於 2022-6-17 16:05 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2022-6-17 15:23
個人認為就算934唔開上繁逆向,930X都應該要開囉,下繁出港島930X係唔少人搭的,證明有好多港島客都返荃 ...

我覺得最低限度
應該將930早繁北行班次,改做 跑馬地>大道東>皇后街>葵涌道>荃市
荃灣段跟290,飛走葵涌邨/大窩口邨
朝早根本無人入新區,930咁樣兜上去完全係趕客

andy92 發表於 2022-6-17 16:24 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2022-6-17 15:37
唔係無, 你見依家仲有 934 報站廣播.
同埋九巴都有諗過將 934 變 934X, 不過比運輸署 ban 咗個重組計劃.
...

個廣播仲係叫人西隧轉 936 去銅鑼灣
936 服務時間仲短,生客聽佢咁轉真係無下次

好心就教人過海後轉 968,反正都係免費BBI
全日有車,班次密過 936 多多聲

Ricky403 發表於 2022-6-17 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2022-6-17 15:57
依家就算返荃灣 平日六點前每班車都有差唔多廿人坐到入麗城

灣仔開17:00都已經坐半滿以上
17:20直頭全車半滿以上
兩三年前17:25班車做耐咗多人識等,但都未有而家17:00班車咁好客
1234567 發表於 2022-6-17 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-6-17 16:05
我覺得最低限度
應該將930早繁北行班次,改做 跑馬地>大道東>皇后街>葵涌道>荃市
荃灣段跟290,飛走葵涌 ...

行葵涌道都係一個好方法做港島入荃葵逆向客,不過一陣又被人話踩左入九巴葵涌道地頭
Ricky403 發表於 2022-6-17 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層

3tw2527 發表於 2022-6-17 15:16
其實934喺西約已經打出名堂,下晝都唔係冇人過海,無論係下繁前部份散客或者柴灣角放工客,嘗試開啲南行班 ...

如果唔係諗住併934A兜荃景圍,可以好似三四年前咁加班非官方尾車開13:30
只要呢班車做足三個月唔失班,坐三四十個出港島無難度
甚至既然234X平日13-14時灣景開有加班車,抽架正班跑一單934 13:30,再私返尖麼做番234X,資源運用應該更加好,反正呢排灣景個站長唔會幫234X拉番勻班次
1234567 發表於 2022-6-17 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2022-6-17 15:48
其實唔係無, 只不過城巴/運輸署認為有 930 都夠.沙中過海段通咗之後, 上午八九點時所見返荃灣方向既 930  ...

咁荃灣做唔到特快,所以上繁都冇乜人搭930入荃灣,跌客都唔太關荃灣事。
而且東鐵過海係紅線先受惠到,即係葵芳葵興一帶,930X做緊嘅係荃灣西一帶,東鐵過海對呢班客來說係冇快到,巴士仍有競爭力,我認為開930X上繁入荃灣都會吸引唔少人搭,當然如果開到933全日,咁930X上繁入荃灣可以唔開。
toyl 發表於 2022-6-17 17:01 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2022-6-17 15:49
前日先搭完930X 如心又真係出到客

934 可以諗下點吸班客返黎 不過去唔到銅鑼灣真係死症 ...

沙咀道、楊屋道、德士古道條條大路都比930分支封曬,九巴用得只有934+934A站位。948都有延長南行尾車障礙添!依家兩個都係互相頂死。
其實除咗服務時間真係加大嚟令月票客過海快返,除此之外都無乜計。

FatStupid 發表於 2022-6-17 17:06 | 顯示全部樓層

其實934應該全日,不過可以考慮1點後班次改用短車/單層。荃灣西去喜歡搭934轉電車係交通情況許可及就到班車的話可以40分鐘到,搭鐵要45分鐘。九巴轉電車優惠其實幾吸引。最好934可以兜一兜如心,吸埋萬景峰班客
PV9689_ATEU29