hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 【新聞轉載】直通車真係冇咗? 廣州東將開行往返西九高鐵 ...
開啟左側

[中國大陸] 【新聞轉載】直通車真係冇咗? 廣州東將開行往返西九高鐵!!!

Kaix 發表於 2022-7-24 03:26 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-7-24 01:07
但廣州去肇慶時間多成倍,係咪咁有成本效益做先?就算果陣高鐵,都係每日兩班去肇慶咋喎
同埋有冇空間畀你 ...

就算香港-肇慶需求低,香港始發可以做埋香港-廣州客,唔駛專登開多班車,一地兩檢目的就係要善用座
jpoon 發表於 2022-7-24 03:32 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2022-7-24 03:26
就算香港-肇慶需求低,香港始發可以做埋香港-廣州客,唔駛專登開多班車,一地兩檢目的就係要善用座 ...

咁做香港至廣州咪夠囉
http://jpoon9394.blogspot.com/
barking 發表於 2022-7-24 19:53 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-24 01:07
但廣州去肇慶時間多成倍,係咪咁有成本效益做先?就算果陣高鐵,都係每日兩班去肇慶咋喎
同埋有冇空間畀你 ...

以前有既就應當恢復,當時停辦肇九直通車非因客量低,而是因肇慶站房改建。
現在西九一地兩檢,無需再在肇慶站設邊檢樓。
理應於適時復辦,全程客量必然好過以前。

jpoon 發表於 2022-7-25 04:19 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2022-7-24 19:53
以前有既就應當恢復,當時停辦肇九直通車非因客量低,而是因肇慶站房改建。
現在西九一地兩檢,無需再在肇 ...

首先,咩「應該」、「理應」,有冇數據支持先?
第二,廣深港高鐵唔同廣深綫,廣深綫有四條軌,而廣深港高鐵得兩條軌,仲要同福田站爭,你開長途綫就會分薄咗短途綫,所以我問你有冇成本效益
老實講,西九龍去廣州南長期難買飛,個人立場寧願佢開多啲短途綫,來往廣州東同廣州南加快回車好過
http://jpoon9394.blogspot.com/
barking 發表於 2022-7-25 17:03 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-25 04:19
第二,廣深港高鐵唔同廣深綫,廣深綫有四條軌,而廣深港高 ...

「resume of service」毋須數據支持。
至於回車快,呢個係巴士地鐵 concept。長途火車唔係咁講,所以才有京九、滬九高鐵。

jpoon 發表於 2022-7-25 17:51 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2022-7-25 17:03
「resume of service」毋須數據支持。
至於回車快,呢個係巴士地鐵 concept。長途火車唔係咁講,所以才有 ...

有肇九動車停肇慶東就得啦
唔同意火車唔駛理回車快呢樣嘢,始終廣深港得兩條路軌,一上一下,加上好多綫都要朝早始發,理應善用
停肇慶東仲可以拉埋去桂林西同陽朔,但停肇慶就唔得,停埋桂林「理應」多客過只停肇慶囉
巴士的膠 發表於 2022-7-26 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-7-25 04:19
第二,廣深港高鐵唔同廣深綫,廣深綫有四條軌,而廣深港高 ...

始終廣深港唔係地鐵,我架車目的地係邊都好,佢經停就可以服務到果段嘅客。

以香港個情況,八卡車用CRH6一類城際車去福田、深圳北、常平、廣州東,再延長多啲重聯嘅長途車做廣州南、潮汕,甚至將來經深茂去江門、湛江一帶,好過浪費啲重聯嘅車做深港短途,入座率亦都唔高。
jpoon 發表於 2022-7-26 12:43 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-7-26 09:43
始終廣深港唔係地鐵,我架車目的地係邊都好,佢經停就可以服務到果段嘅客。

以香港個情況,八卡車用CRH6 ...

問題有幾個
首先係短途車係香港可以開,停石崗,但遠啲就要大陸負責,有啲就係廣州南開落香港,然後去目的地,再返香港,然後去廣州南清客再響廣州南過夜,而班次除咗睇香港,仲要同深圳夾,始終福田到深圳北都有始發車,而廣深港高鐵路軌都係得一上一落,唔係你想加就加

至於短途客量不足問題,正正係因為而家唔係地鐵化問題,同埋大陸果邊扣起啲飛畀深圳,去深圳嘅買最早嘅飛都要一個鐘後,但過關快嘅15分鐘搞掂,咁果45分鐘就戇居居咁響度等,而且唔係個個都係住西九龍站附近,要我等咁耐我去羅湖落馬洲都差唔多時間啦;去廣州南嘅仲難買飛,有時想買即日飛都未必買到,咁我點解唔去羅湖搭廣深和諧號?

巴士的膠 發表於 2022-8-5 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-26 12:43
問題有幾個
首先係短途車係香港可以開,停石崗,但遠啲就要大陸負責,有啲就係廣州南開落香港,然後去目的 ...

一方面話好難買飛,另一方面又話唔方便,無人搭。你長途車拉落嚟,16卡車我當你長途香港佔4卡,深圳、廣州各佔6卡,咁你香港-廣州段可以賣6卡,香港-深圳都可以賣6卡。

廣州-深圳段運量本身都爆,咁依家加車經老廣深去廣州東都係辦法。
 樓主| Danny.lin 發表於 2023-1-5 11:52 | 顯示全部樓層

2023/1/5 update

路邊社訊息:部分時段廣州東往來西九列車時刻表,內容僅供各位參考!!!最終開行班次以及各車站始發、經停、終到時刻請以12306、MTR高速鐵路官網發佈嘅開行班次時刻表為准

廣州東
始發站
香港西九龍
香港西九龍
終到站
廣州東
高速
高速
G6551
G6552

廣州東
--