hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵幾時先肯加密返星期六日班次?
開啟左側

港鐵幾時先肯加密返星期六日班次?

tonyng 發表於 2022-7-17 09:18 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-7-14 11:38
只要港鐵就到75%既轉車客就可以, 列車到達南昌時可以因應情況加減速, 趕到美孚站可以接載最多既客人
如果南昌去美孚減咗速, 可以喺美孚至荃灣西加返速, 補償返時間

真心定派膠?
老老豆豆,你想點樣implement呢樣嘢(包括及不限於點樣同Seltrac做interface)?
dannywong 發表於 2022-7-17 15:02 | 顯示全部樓層
我重以為係舊 post 推返上嚟,原來係一個星期已經八版
我真係唔明點解咁多版友為龜龜算到最最最盡,當人貨咁運嘅班次辯護
MTS 1967 年都已經寫緊「非繁忙時間班次固然都要夠載,但考慮因素更在開密啲吸引最多乘客,繁忙時間可接受嘅擠逼程度非繁忙時間未必適合,乘客係知道有車而唔開,會招來不滿。通車初期甚至後期班次較多係明智嘅做法,除咗俾職員同公眾熟習鐵路運作,亦避免惹來『八卡月台得六卡車重咁疏』嘅投訴」,2022 年喇,人口都多咗咁多,反而班次重大倒退?繁忙時間開盡 28 30 32 tph 都人貼人都叫情有可原,非繁、六日超過一半車喺車廠閒置,我等咗 6 7 分鐘重要爆到早繁咁轉唔到身,咁叫合理,唔需要加班?
本來做公共服務就唔應該刮到咁盡

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +8 收起 理由
pcckw + 2 + 8 做公眾服務唔應該刮到咁盡

查看全部評分

dannywong 發表於 2022-7-17 15:06 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-14 14:06
都可以係九鐵大花筒
西鐵大白象畀人話足十年

只係九鐵等唔到九龍南線通車就俾龜食咗啫
但而家由西鐵通車至到屯馬綫全通咁多年嚟,客量多咗好多,班次不進反退,累埋尖東至烏溪沙段明明市區線站距、市區線乘車距離,但就要硬食東涌綫班次,投訴無門

tonyng 發表於 2022-7-17 15:31 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2022-7-17 15:06
但而家由西鐵通車至到屯馬綫全通咁多年嚟,客量多咗好多,班次不 ...

講開呢樣,我認為龜接手後冇起到鑽石山站北面條Pocket Track係敗筆,冇咗一個可以聯同柯士甸站Pocket Track在非繁忙時間攝市區段短途車的契機。
YellowWorksheet 發表於 2022-7-17 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2022-7-17 15:02
我真係唔明點解咁多版友為龜龜算到最最最盡,當人貨 ...

睇呢個post睇到眼都凸埋,幾個人係咁圍攻人哋,
真心唔明點解要求加密返都咁多藉口辯駁,
尤其是而家大部份人已經無視晒疫情出晒街玩,
市區綫我當都仲夠載,但新界嗰三條綫真係疏得好過份
pcckw 發表於 2022-7-17 15:48 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2022-7-17 15:02
我真係唔明點解咁多版友為龜龜算到最最最盡,當人貨 ...

最搞笑的是星期日中午後收車再於下午出車(1-4時大約7分鐘,傍晚6.5分鐘),晚上收車後再出1列以配合各轉乘站的尾班車時間。其實非繁忙時間包括星期一至五日間,星期六下午1-4至少應該相隔6分鐘出26列(除星期日及公眾假期早上9時前相隔7分鐘),那就可以星期一至五4邊出車各減少1列(另外在第一城17:45或鑽石山18:00加開起載班次往屯門,疏導鑽石山至紅磡之間的乘客,亦令18:30尖東起載的班次更有剩餘空間接載南昌及美孚的換乘乘客);星期六下午更不用在大圍站出4列起載車往烏溪沙,更有利運用資源。

pcckw 發表於 2022-7-17 15:54 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-7-17 15:31
講開呢樣,我認為龜接手後冇起到鑽石山站北面條Pocket Track係敗筆,冇咗一個可以聯同柯士甸站Pocket Tra ...

我覺得做多5個站至第一城未嘗不可,至少可以在大圍站分流東鐵線的轉乘客。
Ricky403 發表於 2022-7-17 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層
既然有人quote70年代嘅野,不如咁睇
屯馬綫由6/7分鐘加到5/6分鐘
東涌綫由7分鐘加到6分鐘
東鐵綫由6分鐘加到5分鐘
但Apps只保留traffic news
樓上各位站友又滿唔滿意?
Ricky403 發表於 2022-7-17 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-7-17 15:31
講開呢樣,我認為龜接手後冇起到鑽石山站北面條Pocket Track係敗筆,冇咗一個可以聯同柯士甸站Pocket Tra ...

其實屯馬綫非繁客量大致均勻,中間插超短棍效益唔大
Ricky403 發表於 2022-7-17 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2022-7-17 15:06
但而家由西鐵通車至到屯馬綫全通咁多年嚟,客量多咗好多,班次不 ...

馬鐵時期都係開緊5.5分鐘一班,短站距同所謂密車係完全無關係,況且單線計5-7分鐘都唔見得好疏
你亦需要point out點解西鐵時期開5.9分鐘一班,係符合需求而唔係供過於求

又睇下東涌綫同將軍澳綫康城班次
前者開線25年,非繁忙時間長期10分鐘一班,後者開線20年,非繁忙時間長期12.3分鐘一班
假如西北鐵路由龜鐵投得,估計都係長期硬食10分鐘一班,而且會因大嶼山車影響班次