hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵開辦K51A及加強K52A, K52S, K53服務
開啟左側

[路線計劃/RPP] 港鐵開辦K51A及加強K52A, K52S, K53服務

ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-30 00:43 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-7-29 23:37
點會唔影響原本班客...... 先唔講大欖段,就算係黃金海岸,K51 + K51A 聯合到站點都差過 K51 單飛。
掃管 ...

唔太影響=/=唔影響
已經好過咩縮短做屯門站-大小欖
ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-30 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-29 23:28
所以以一條咁受燈位影響的路線,拉疏到 20 分鐘一班真係不能接受,15 分鐘一班叫做係底線。

8 +/- 4 都 ...

其實冇話過日間一般非繁8分鐘時段變20分鐘,只係話由而家最疏12分鐘變20
要睇實際減到咩程度
8分鐘時段減到12分差唔多已經最盡,希望唔好去到15
andy92 發表於 2022-7-30 01:59 | 顯示全部樓層
其實 K51 假期日間已經私下減到 10 分鐘一班
魔雪巴士頻道 發表於 2022-7-30 06:27 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-7-29 23:07
不過咁其實 K51 縮短,K53 延長,當然係好過就咁拆 K51A 玩聯合疏車到站班次,但有幾大問題都係要解決。
...

2) 可以用K54同67A互換區內走線解決🤔
david95811 發表於 2022-7-30 07:28 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-30 00:43
唔太影響=/=唔影響
已經好過咩縮短做屯門站-大小欖

都係統計學姐,有冇數據睇到明顯每日有班客
Let say 10% 係龍珠島(前)過去vcity /景峯(後)
又或調轉 富泰落大欖又有幾多人真係坐到咁後

上面有提及兆康轉車/屯門轉車係有價錢上差距
95%只有幾批客,而呢批客又只佔全日幾多客量?
1:住咗十幾廿年屯門
2:識善用車資優惠嘅乘客

我朝早返工三聖上車,係OMA 地盤之後已經落剩10個,未起好同起好其實客量分別唔大
我放工小欖上車,黃金企滿咪又係三聖落一批,屯門站落一批,V city上層打橫瞓都得,唔見得有幾多人會塞多枝3分鐘燈位去兆康
雖然冇做統計,但唔見得有返工放工有幾多客真係坐全程

後補多幾句
K51全程46-55分鐘,分3段,富泰<>新墟<>三聖<>大欖,你減少20分鐘車程,呢段都夠攞少4架車
K53 全程約50分鐘(我好耐冇坐),拉長都係做返50分鐘車程,K51 甩4架落去,有10(估計,以前未全日,上繁5車 下繁4車加一班特)用車,都做到10分鐘

全段唔見得要額外加車又保到10分鐘班次,唔係好過抽車減班做30分鐘一班嘅車,去打43(S)
he_01 發表於 2022-7-30 11:29 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-30 00:50
其實冇話過日間一般非繁8分鐘時段變20分鐘,只係話由而家最疏12分鐘變20
要睇實際減到咩程度
8分鐘時段減 ...

重點係港鐵冇寫K51新嘅詳細班次出嚟
究竟係K51A服務時間以外嘅深夜 K51會唔會偷雞都減埋班係冇人知
YY487 發表於 2022-7-30 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2022-7-29 21:34
K53同K51a點解寧願一齊塞死置樂都唔試下行第二條路去屯市呢

因為置樂冇輕鐵
 樓主| FBI2 發表於 2022-7-30 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層
K51A停站太多,要求只停大站
樂仔〞 發表於 2022-7-30 12:11 | 顯示全部樓層
david95811 發表於 2022-7-30 07:28
都係統計學姐,有冇數據睇到明顯每日有班客
Let say 10% 係龍珠島(前)過去vcity /景峯(後)
又或調轉 富泰 ...

而家就話小秀村無人啫
到時 OMA by the Sea 同飛揚入埋伙 , 未去到掃管笏咁多人但都唔係少

新建議 K53 開 20 分鐘一班 , K51A 開 30 分鐘一班
其實咪即係會 0 - 20 分鐘聯合到站班次 ...
bestwishes706 發表於 2022-7-30 12:50 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-7-30 12:02
因為置樂冇輕鐵

置樂係最應該起返輕鐵,咁屯門鐵巴線嘅生態就會完全改寫