hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴即將開辦經將藍隧道的「康城快線」790及795 ...
開啟左側

[路線消息] 新巴城巴即將開辦經將藍隧道的「康城快線」790及795

天空之神 發表於 2022-12-5 07:11 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-12-5 05:41
之前唔係話會有路調頭去返轉車站?
估唔到會步粉公轉車站後塵
唔怪得偉樂街咁細個站都要畫咁大範圍等車線 ...

如果市區返將軍澳就有,兜一個大圈都做到下

但偉業街就無啦
.
teddybus 發表於 2022-12-5 07:39 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-5 07:11
如果市區返將軍澳就有,兜一個大圈都做到下

但偉業街就無啦

係講緊將藍轉車站
之前正正好似見過話會兜個圈
估唔到變咗搵偉樂街做
ricky 發表於 2022-12-5 08:02 | 顯示全部樓層
我問新巴及九巴的車站名稱差異,係唔係咁?

新巴 日出康城晉海 = 九巴 環澳路
新巴 藍田交匯處 = 九巴 將藍隧道轉車站
前荃葵青區居民
ctb8107 發表於 2022-12-5 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層

留意到新巴790清水灣半島總站設於795X個站嘅對面(反方向)
lsc04d11 發表於 2022-12-5 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2022-12-5 08:23
留意到新巴790清水灣半島總站設於795X個站嘅對面(反方向)

唔洗入迴旋處而去到百勝角 好事丫
如果790全日到 可唔可以真係將98,797拉番出去 免得經常有兩架巴士對頭(清半啲私家車,客貨車同小巴又成日霸住一條線呢)

另外 將軍澳工業邨一堆新巴站已留位俾795 九巴就未做野
怪就怪在 793,795,795P上方寫往深水埗/美孚(駿宏街站)
eternalflame 發表於 2022-12-6 00:10 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-12-5 07:39
係講緊將藍轉車站
之前正正好似見過話會兜個圈
估唔到變咗搵偉樂街做

由茶果嶺隧道北行出口經交匯處先可以去返轉車站,再經茶果嶺道迴旋處經交匯處入將南隧道北行入將軍澳
巴士由茶果嶺道迴旋處入交匯處只可以去將南隧道北行(往將軍澳)或茶果嶺隧道南行(往油麻地)

10598C 發表於 2022-12-6 00:28 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-12-3 00:04
紅巴揀得既線,除左 290E 會轉落中九幹,全部線都唔考慮落 T2。
而橙巴揀得既線,係自願唔行 T2 去做茶果 ...

等等,想搞清楚一樣野先

由將軍澳出來行得將藍 T2,唔係一定要去埋中九龍幹線直去油麻地?印象中 T2 將軍澳往油麻地方向啟德無出口

不過而家成堆線一齊隊曬落茶果嶺,已經夠曬塞車嘅觀繞麗港城出口,同個條又多燈位又多違泊嘅茶果嶺道,真係多謝你唔少

最慘係,偉樂街個站其實完全唔方便麗港城(特別係西行),本身一日有幾多人用都成問題
屎水隨時只係一廂情願覺得麗港城會買帳,等茶果嶺發展又要再等多三五十年
真係祝佢好運

ctb8107 發表於 2022-12-6 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-6 00:28
等等,想搞清楚一樣野先

由將軍澳出來行得將藍 T2,唔係一定要去埋中九龍幹線直去油麻地?印象中 T2 將 ...

感覺上新巴係對(1)將藍分流令將隧暢通現有路線更具競爭力同(2)跨灣同將藍隧道巴士線吸環保區客好樂觀,但麗港城佢純粹係食得唔好哂,冇諗過會發達
dennis28a 發表於 2022-12-6 00:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-12-6 00:28
等等,想搞清楚一樣野先

由將軍澳出來行得將藍 T2,唔係一定要去埋中九龍幹線直去油麻地?印象中 T2 將 ...

正解,但行觀繞一樣可以落得返中九幹。

橙巴立場係做左先,他日中九幹通車,非繁咪照用觀繞上返中九幹,
T2 係有市場將來咪兩繁抽特班飛茶果嶺。

所以咪點解紅巴揀堆線落茶果嶺,果堆線有幾多係向中九幹方向行?
除左 290E「最終」係唔需要落 T2。

不過咁,偉樂街個站係咪真係咁少人用?219X 數字上又唔係咁講。
真係無人用,紅巴就唔會咁精明劃晒排隊線準備全日咁既樣。
惡意回復是不道德的行為。
ricky 發表於 2022-12-6 07:48 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-12-6 00:54
正解,但行觀繞一樣可以落得返中九幹。

橙巴立場係做左先,他日中九幹通車,非繁咪照用觀繞上返中九幹,

我諗九巴係想做290E同298X全日,尤其係後者,康城出九龍嘅巴士線,幾乎全數由善水壟斷,如果298X做到全日,係突破善水的壟斷,而且佢由康城出九龍係最快。
前荃葵青區居民