hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴即將開辦經將藍隧道的「康城快線」790及795 ...
開啟左側

[路線消息] 新巴城巴即將開辦經將藍隧道的「康城快線」790及795

3tw2527 發表於 2022-11-15 19:01 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-15 18:40
80X同280X有咩關係?
274同274X有咩關係?
52X/58X/59X/67X同252X/258X/259X/267X有咩關係?

你又冇錯,我由始至終都唔係執着緊90 290 790要去相近地方(which is狹義冧把L會做嘅嘢),即使有人唔明 #40 已經講咗重點喺790到,攞90同290嚟講只係喺越改越亂嘅number入面搵個咁啱見到嘅pattern出嚟啫。要執着每一個number都要跟啱區,我真係冇咁多神心啦,所以有時都幾佩服冧把L可以數勻全香港呢度嗰度「建議」

轉個講法啦,有條796X喺度,開多條去隔離總站嘅叫790,喺一個普通市民角度,就算唔似巴膠咁大反應,都會有種「好似唔係幾好」嘅感覺掛。

都係咁啱諗到講下,都要去到過咗三十幾層先有個理性嘅comment,真係😵
每日關注934全日服務進度
leungky0528 發表於 2022-11-15 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
估唔到佢地咁快就做啲更加令人覺得拆793同795X係多餘嘅事。
teddybus 發表於 2022-11-15 19:08 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-11-15 18:25
呢度位知名版友又要反對
好忙

留名睇佢嗌生嗌死嗌救命
不過啲坑口黨民又好有趣
興田版友咁明目張膽搶將隧資源都可以無動於衷
完全違反坑口黨常理

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
3tw2527 發表於 2022-11-15 19:11 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-11-15 18:49
唔好意思,我就係完全睇唔到790點樣九唔搭八。冧把L係你把口講出黎先,你中意點定義就你自己慢慢諗。你覺 ...

我提出「唔係冧把L」目的係點出我並非為要求巴士公司「修正」路線編號
而我認為 #17 係對本人嘅直接冒犯
若果閣下認為其後本人嘅回覆係令閣下有所不滿
我可以向你道歉

綜合樓上各次回覆
我嘅立場係見到新線790
不經意之下會諗到90同290
所以點出呢個發現
同時指出790路線編號有更佳選擇
我相信唔係得我一個留意到呢個關係
當然我亦尊重你唔認為790同90 290係九唔搭八嘅意見
每日關注934全日服務進度
LN9267 發表於 2022-11-15 19:11 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2022-11-15 17:40
790:既然都清半開,不如兜埋消防宿舍啦
同埋睇返方議員嘅 FB,790第二階段變全日過陣要去工業邨自轉,唔知 ...

https://www.facebook.com/permali ... ;id=100063999399369
西貢區議會主席再放資料出來,原來790第二期只是額外加經工業邨班次,相信將來全日的話未必每班也繞工業邨。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Citcalag 發表於 2022-11-15 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-11-15 19:01
你又冇錯,我由始至終都唔係執着緊90 290 790要去相近地方(which is狹義冧把L會做嘅嘢),即使有人唔明  ...

有咩唔係咁好?
Citcalag 發表於 2022-11-15 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-11-15 18:21
795X改將藍興田嗰邊會放走條線咩,唯一去油麻地美孚線

不如你數下全日有幾多興田客搭795X先,我諗連知有呢條線都未必
天空之神 發表於 2022-11-15 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
TY4934 發表於 2022-11-15 17:41
與其790九龍段同796P走線相同 795九龍段同795P相同 咁點唔將現有嗰兩條改行嗰度?不過我明嘅屎水都已經講到 ...

將隧轉車站呢,唔使比其他人轉車?
ccchhhuuunnn 發表於 2022-11-15 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-11-15 19:01
你又冇錯,我由始至終都唔係執着緊90 290 790要去相近地方(which is狹義冧把L會做嘅嘢),即使有人唔明  ...

如果只集中講790
同意790係有啲玩嘢成份
teddybus 發表於 2022-11-15 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-11-15 17:58
拿,我都只係舉兩個例子證明呢種數字意義同關係非常薄弱。亦都對廣大市民影響甚少甚至冇影響,被視為break ...

其實好簡單,有690呢架前車,有冇人覺得290係要去中環?到有290做前車,又有冇人覺得90係要行山?