hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴屯門54區蝕到入肉
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴屯門54區蝕到入肉

nickk 發表於 2023-3-4 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-3-4 12:32
咁入肉又未係嘅。50開極都係8班,50/55/950/955 夾埋先20班車,有限數

反而20A要做全日,曝光率高d多d人識先有機會起死回生
asv98.kw131 發表於 2023-3-4 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2023-3-4 13:58
朝早 50 市區方向上層連半車客都冇

咁快轉全日會唔會比 63x 更少客?!

就係要全日先可以宣傳下條線
旺角線一般都係全日先有客,旺角唔係個個都朝九晚五架
不過 50 定係 63X 少客就應該冇得俾架啦
HM3044 發表於 2023-3-4 15:57 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-3-4 12:47
冇話唔行得牛頭角道,而且做埋龍翔道流水

其實牛頭角道未必差太遠,又唔會同九巴正面交鋒,不如踢55同78X假日/非繁行牛頭角道好過
asv98.kw131 發表於 2023-3-4 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2023-3-4 15:57
其實牛頭角道未必差太遠,又唔會同九巴正面交鋒,不如踢55同78X假日/非繁行牛頭角道好過
...

今年 RPP 咪話 78X 假日改行觀塘道,假日條線叫 78C 囉。
睇吓下年 55 會唔會爆條 55A 行觀塘道。
Choi 發表於 2023-3-4 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-3-4 16:14
今年 RPP 咪話 78X 假日改行觀塘道,假日條線叫 78C 囉。
睇吓下年 55 會唔會爆條 55A 行觀塘道。 ...

行得六日就行得七日,都唔明競爭有乜唔好
cky 發表於 2023-3-4 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
地鐵屯門線MTR 發表於 2023-3-4 14:23
其實54區兩巴都輸晒

識人本身紅九月票,入左去住之後發覺去佐敦番工,朝早坐到 50 收工時間又冇車

放農曆假前 K54 放工時段人龍已經多咗
但係最長都只係去到樓梯口前
呢幾日已經要長到過咗半個轉彎位
就嚟拍得住另一邊富泰條龍

而屯市上車的客也比以往多
宜家到兆北已經有三四成滿
市中心、市廣場都有廿個左右等車
市廣場嘅客好大機會係轉線客
寧願俾多程 4.8 直行屯公都唔想屯轉等 67A
ricky 發表於 2023-3-4 17:43 | 顯示全部樓層

M722 發表於 2023-3-4 12:02
55除左不停屯公三站及行九龍灣商貿區。除繁忙時間外,其餘時間未必夠客支持。

九巴前幾年重組62X/62P/25 ...

55做全日時,加番華都花園,來回分別加停鑽石山同彩虹邨,假日改經觀塘道,再標榜「特快屯門市中心」,咁一定吸到客。
前荃葵青區居民
fly831 發表於 2023-3-4 18:09 | 顯示全部樓層
黃巴喺青和田問題係存在感度太低
日頭只係見到50M一條黃巴, 其他幾條連邨巴都唔似

好似50出入油尖旺既, 根本應該針對紅巴63X HEA做黎打
開埋平日晚繁到尾同禮拜六日慢慢做起

同埋, 黃巴本身喺屯門都已經下風,
但一路都唔肯攪下堆轉乘, D客中過伏就唔會返轉頭啦
最愛猛男
大西北巴膠 發表於 2023-3-4 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-3-4 17:43
55做全日時,加番華都花園,來回分別加停鑽石山同彩虹邨,假日改經觀塘道,再標榜「特快屯門市中心」,咁 ...

其實唔使㗎佢行返牛池灣村仲快啲,旅行牛池灣村嗰邊出去可以比62x快10-15分鐘到觀塘
ricky 發表於 2023-3-4 19:26 | 顯示全部樓層

大西北巴膠 發表於 2023-3-4 19:06
其實唔使㗎佢行返牛池灣村仲快啲,旅行牛池灣村嗰邊出去可以比62x快10-15分鐘到觀塘 ...

去程唔入鑽石山,相信怕入大磡道;回程唔停紅萼樓,相信係橋腳難由天橋切線。
前荃葵青區居民