hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 開辦白田至麗港城路線
開啟左側

建議 開辦白田至麗港城路線

天空之神 發表於 2023-5-21 11:55 | 顯示全部樓層

795 全日都解決到好多問題

反而山上 Total loss 要車就真

畢架山花園轉車站 +86/ 87B 都解決到白田駁腳問題
.
 樓主| 1181174166 發表於 2023-5-21 12:00 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-21 11:55

白田<>九商掛名啫
反而係87B/104呢啲老牌但係衰落咗嘅線搞唔搞
加上Option B嘅油麻地
toby_tl10 發表於 2023-5-21 13:21 | 顯示全部樓層
呢條明顯係28B啲friend嚟,純粹將兩條白田<>油/旺同麗港城<>油/旺嘅線駁埋一齊,白田<>麗港城要幾耐唔係問題
To infinity... and beyond
 樓主| 1181174166 發表於 2023-5-21 14:28 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2023-5-21 13:21
呢條明顯係28B啲friend嚟,純粹將兩條白田油/旺同麗港城油/旺嘅線駁埋一齊,白田麗港城要幾耐唔係問題 ...

白田<>九展都算嘅,雖則唔算快,但都唔係咁28B啫
castanopsis 發表於 2023-5-21 21:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-21 11:55

偉樂街唔算做咗麗港城
效果差太遠

何況長遠將軍澳啲線會行T2
麗港城呢個位唔應該交俾將軍澳線處理
最好唔好俾機會新巴屎忽數,否則害死麗港城/將軍澳居民
ChungLam 發表於 2023-5-24 23:52 | 顯示全部樓層
支持呢條線,不過我揀 opt A, 政府之前聲稱中九幹兩端只需 5 分鐘車程
如果中九幹真係咁快,相信呢條線或多或少會影響6, 6C, X6C, 1A, 16, 296C, 6P, 104, 793 同 觀旺線 來往石硤尾<>旺角, 觀塘 <> 旺角, megabox/emax <> 深水埗一帶嘅搭車習慣
 樓主| 1181174166 發表於 2023-5-25 20:30 | 顯示全部樓層

ChungLam 發表於 2023-5-24 23:52
支持呢條線,不過我揀 opt A, 政府之前聲稱中九幹兩端只需 5 分鐘車程
如果中九幹真係咁快,相信呢條線或多 ...

6同6C又關事?
ChungLam 發表於 2023-5-26 16:12 | 顯示全部樓層

大埔道/元州街附近一帶嘅人目前主要係搭6/6C來往深水埗<>旺角,如果有呢條線有部份人可能唔使行咁遠
 樓主| 1181174166 發表於 2023-5-26 16:59 | 顯示全部樓層
ChungLam 發表於 2023-5-26 16:12
大埔道/元州街附近一帶嘅人目前主要係搭6/6C來往深水埗旺角,如果有呢條線有部份人可能唔使行咁遠
...

都唔經大埔道嗰邊?
Happypig375 發表於 2023-5-26 20:07 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-5-21 06:55
麗港城/觀塘商貿區油旺住宅區 既模式
適合荔景山同46,未必代表適合白田

63X係屯門鄉郊都有份要求停美孚㗎,佢哋反對飛走完長深荔再飛走美孚冇得轉車
轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~