hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署諮詢增設79K打鼓嶺往粉嶺站特別班次 ...
開啟左側

運輸署諮詢增設79K打鼓嶺往粉嶺站特別班次

S3bl430 發表於 2023-8-29 16:00 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-8-29 15:38
我都係嗰句 試下B7,B8收到同東鐵綫羅湖至上水嘅同價  乜嘢2蚊都冇  係咪即刻可以令佢哋放棄北上 或改為三 ...

我覺得基本上可以咁講佢地都係強調個"平"字
錯字連篇
ky927 發表於 2023-8-29 16:29 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-8-6 07:05
開到 0655 我都唔知可以點打 B7,
近年因為香園圍發展,果頭樓又平,人口增長高好多。 ...

好正面交鋒就難,但係可以好似75P做做下變左星期六日幫工。同埋出黎嘅客可能難拗D,但係粉嶺站去香園圍,只要B7上唔哂,咁79K特班就有功能
ahken 發表於 2023-8-29 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-8-29 15:38
我都係嗰句 試下B7,B8收到同東鐵綫羅湖至上水嘅同價  乜嘢2蚊都冇  係咪即刻可以令佢哋放棄北上 或改為三 ...

我以前都係攞回鄉薄,仲記得係啡色

不過我而家都唔會刻意去大陸了

蓮塘口岸更加唔係我杯茶...(79K真係太慢,未搭過都知)
12Lane 發表於 2023-8-29 23:26 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-8-29 15:56
嗱,我無係依個pose講過我話要用巴士作為皇后山香園圍服務,(我在另一個pose講過香園圍皇后山線回本門檻較小 ...

攞命
咩野假設我係皇后山居民你講左去幾多丈遠?

每個人社會階層、出生背景、生活習慣、社交圈子都直接影響出行習慣。
點比呀?反而人口係好客觀,用相近居民結構地區嘅B線作比較亦都係合理之舉。
原來唔係講巴士嘅,小巴都得架,你直頭可以華明邨開一條、清河邨又開一條架,大埔仲有好多屋邨比你開條好疏嘅小巴去香園圍架,問題呢類野實唔實際先?
魔雪巴士頻道 發表於 2023-8-30 21:33 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2023-8-21 22:12
估唔到幾年前的下繁特車, 今時今日變成上繁特車

好似61A咁
相反上變下嘅例子有205M
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
S3bl430 發表於 2023-9-3 19:32 | 顯示全部樓層

離題分享79K客量

剛去了深圳寄順豐,回程時在松園下搭79K返上水方向班次
(9月3日星期日1615松園下開出班次),15分鐘一班, 總站上了30-40多人,我粗略紀錄客量分布

蓮麻坑路至昇坪村無上落
雲泉仙館 上2(前有小巴食客)
坪原路 上1落2
浸會園 上3
孔嶺村 上2落4
高埔 上5
軍地 落2
新圍軍營 落10(總站開出後約18分鐘),全部行去皇后山方向
安樂村 落2
聯和墟總站 落8總站開出後約25分鐘)
粉嶺站落6

另外.
1. 在打鼓嶺看到79K往松園下班次(開20分鐘一班)坐滿客
2. 聯和墟總站(約1650)有大約10-20幾個客等79K入打鼓嶺

*****純粹分享,勿對號入座*******

#一班車的客量分布證明唔到任何東西
*在證明有没有客由蓮塘往皇后山的議題上,
最簡單的辯證方法是搵人在新圍軍營上水方向數79K落車人數
錯字連篇
dennis28a 發表於 2023-9-3 20:29 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-9-3 19:32
(9月3日星期日1615松園下開出班次),15分鐘一班, 總站 ...

而家正正問題係沙公客由紅巴做緊,客量唔多但亦都唔少,點解要比綠小搶 79K 市場?

上水 - 皇后山 - 香園圍,依個結根本難解。
惡意回復是不道德的行為。
12Lane 發表於 2023-9-3 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-9-3 19:32
(9月3日星期日1615松園下開出班次),15分鐘一班, 總站 ...

口岸幫到79K改善客量同班次,根本係好事。
除非嫌15分鐘一班太密同埋幾十個客太多架啫。
S3bl430 發表於 2023-9-3 20:53 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-9-3 20:29
而家正正問題係沙公客由紅巴做緊,客量唔多但亦都唔少,點解要比綠小搶 79K 市場?

上水 - 皇后山 - 香 ...

我為左你地既回應睇返最近我就皇后山蓮塘交通需求的留言

我想我大概有提到3個論點,
1. 城巴做皇后山過境線應該比堅持做市區線(特別是非繁的78C)好
2. 皇后山香園圍客量需求係被低估
3. 皇后山香園圍之間應該係夠客開1條線,至少是一條小巴線

至於點樣做,邊個做,甚至唔做, 我重申我係無任何既定立場

===============分隔線================

現在看來, 79K兜入皇后山會被ban,
79K開皇后山支線會唔夠客,甚至怕會引入水貨客
開小巴線會損害九巴利益
即係乜都唔做就最能平衡各方利益,
咁惟有辛苦居民行出去搭車

反正79K往返新圍軍營和松園下時間並唔差, 過關需時唔長, 皇后山行去新圍軍營唔係遠到不能接受

===============分隔線================

咁有時我都明依個世界好難爭取到最好方案,
在我看來, 79K係合格的方案,
至於點樣優化依個方案, 只好睇下社區人士點爭取

錯字連篇
12Lane 發表於 2023-9-3 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-9-3 20:53
我為左你地既回應睇返最近我就皇后山蓮塘交通需求的留言

我想我大概有提到3個論點,

你戴完十個頭盔都冇意思,你想講咩野大家都好清楚。
幫你講埋,就係15分一班79K有10個新圍落,只要20-30一班小巴做皇后山去香園圍就有機會坐滿人。有野想講咪講囉,有咩好怕,小朋友咩?

九巴盤生意我就冇份嘅,有居民有需要爭取一條小巴,咪去爭取,對居民黎講有車又用得著我搵唔到理由去反對。

問題只不過如果代入規劃交通嘅層面去諗,條線係咪有必要存在;一旦存在,其他相近屋邨又想爭取條小巴,咁又係咪會一視同仁?因為用番同一個邏輯推論,華明圈又可以開一條,清河圈又可以開一條,甚至沙田B8沿線都可以開幾條van仔深入社區,咁點解係皇后山先?假設B8爆滿嘅話要輔助都由字河,但79K而家又好夠客?有資源會唔會係咁樣分配?你話開去沙頭角反而我覺得仲make sense,而家沙頭角又暫時冇做客運過關。

所有proposal都係講理由架啫,你個理由justify嘅,邊有人會質疑?或者你本身自己權力大到可以幫人爭取條小巴嘅,咁根本唔駛上italk聽大家廢噏,去做就係啦。