hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴40、40M服務調整
開啟左側

[服務調整] 城巴40、40M服務調整

JX9097 發表於 2023-8-18 23:24 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2023-8-17 17:20
合併前, 40和40M最疏係30分鐘一班
而合併後, 40往華富方向最疏30分鐘一班

古生有云:你賺咗喇
hp8961 發表於 2023-8-18 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-8-18 17:20
想問下, 而家42星期六嘅班次係咪載空?

絕對唔係載空,只係有減班空間
個人認為星期六朝早南行減班事少,但北行未至於要一嘢減到落12至15咁疏,今鋪係有少少貪心。原本8-10嘅時段,星期六來講都真係算多人。
未必要企,但要坐滿¾唔難。
當然如果連星期六都要求班班企人先可以唔減班,我就覺得極度嚴苛兼唔合理
kay 發表於 2023-8-18 23:31 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-8-18 23:24
古生有云:你賺咗喇

當年貪心D
係40唔係40M轉單向
想黃昏後6/9點尾班車
當年如果40都係單向開到深夜
應該都一早做左

反而南行班次夾得唔好
見過差唔多30分鐘黎晒兩架40 40M
併完會拉勻15分應該只會想多左
有20可能都係彩蛋

但如果好似九巴45
無左一條得返40單飛30分架
都係合理推測範圍
世界很簡單 人類很複雜
hp8961 發表於 2023-8-18 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2023-8-18 10:28
其實現在明顯巴士公司想乘客思考,究竟集中一條線做密還是數條巴士線而各條也疏之間選擇。

當然,combin ...

大部份南區人角度就一向都係prefer分開,最抗拒係兜路。不過bravo就係要對着幹。
置富大輸家,班次唔係明顯密咗好多,但要硬色兜路。
華富有輸有贏,但所謂嘅贏其實都係假象,因為以前42根本唔應該開到咁疏,只係屎水想強推重組先特登喺臨重組之前永久減班減到疏一疏(又俾佢食正個疫情,99嗰陣都係相同策略),令你覺得合併完密咗好似好好咁,明明合併完同疫情前班次差得唔遠。
所以先好多人(包括一般市民/carlo)都覺得bravo賤格,知道南區人冇乜其他選擇要硬食,恰到上心口。
hp8961 發表於 2023-8-18 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-8-18 13:10
42減星期六都鬧,完全係針對公司

無聊到一個點

本身我都覺得星期六減班唔算離譜,但bravo針對38 42重組向傳媒講咗啲撩交嗌嘅說話,好難令人唔反感。
kay 發表於 2023-8-18 23:47 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-8-18 16:00
唔明你想講咩,38/42唔系靠香港仔食飯架...

華富+置富應該夠客做15-20分架?

9分架唔拉埋香港仔唔得
世界很簡單 人類很複雜
Togepi 發表於 2023-8-18 23:48 | 顯示全部樓層

YUU 發表於 2023-8-18 17:36
唔係載空,不過一定afford唔到8-10

咁星期六42服務時段38仲有冇足夠載客空間去兜埋華富?如果38載客量只剩少少空間(載唔到42嘅客/載完班班爆到飛起))咁42的確唔應該取消星期六班次嘅(因聽你咁講應該每班車都有30-40個客), 即使afford 唔到8-10

但如果係減班都可接受, 始終唔太afford 到咁密, 疏少少 (let's say 10-12) 都唔太差
中四嘅小刺蛋 ;p
Togepi 發表於 2023-8-19 00:08 | 顯示全部樓層

多謝wor, 差過20A嘅應該係全港近乎最差😁
中四嘅小刺蛋 ;p
Ravenclaw 發表於 2023-8-19 00:24 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-8-18 23:47
9分架唔拉埋香港仔唔得

哦,要密車吓嘩...

過多幾年,當佢真系運作上都新城合一,到時就應該系72既末日,華貴單靠自己肯定養唔起72咁密車...
MANN1579 發表於 2023-8-19 00:36 | 顯示全部樓層

如果講幾年後

1. 華富重建
2. 雞籠灣公屋

到時加定減
如何重新整合
就係第二個故事!