hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 民建聯要求A37加經港珠澳
開啟左側

民建聯要求A37加經港珠澳

12Lane 發表於 2023-8-22 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層

咁係咪打散左班客就可以人人上到車先?定係到時上唔到都係叫番人是旦上一架去轉車站洗牌用E線吸收番?多線入根本只係偽命題,你夠班次先係重點,入一入港豬用多十分鐘,一來一回班次不變都已經有機會要加車。
KE7066 發表於 2023-8-22 01:25 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-8-22 00:12
咁係咪打散左班客就可以人人上到車先?定係到時上唔到都係叫番人是旦上一架去轉車站洗牌用E線吸收番?多線 ...

加一架就可以每個鐘多兩班車上屯赤 然後仲要 free 返一定比例位等啲 A33X A36 做返自己個區
極端到珠橋屯赤咁調頭加一架都做唔到呢個數啦
arfung 發表於 2023-8-22 08:47 來自手機 | 顯示全部樓層
HL1352@68A 發表於 2023-8-21 20:06
下下都轉車, 車密就話姐早排係港珠澳追唔到架A36
下班30分鐘
我都諗住想坐A33X轉番架E36

如果平日/假日非繁忙時段沒有加班車的話,一般情況A33x A36機場開出時間相距五分鐘(各30分一班),很多時到港珠澳都係前後腳走人,聯合班次5-25分咁樣。

見到不少熟客睇返時間,落左金巴就衝衝衝。
GD1570 發表於 2023-8-22 16:52 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-8-21 17:26
間唔中係屯赤轉車 , 都見有唔少人係 A33X A36 轉 A37 E37 , 講緊係一班都起碼廿幾個
似乎天水圍同港珠澳 ...

其實大西北每一區都有需求㗎啦...
根本唔係咩新鮮事物
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| Kj2052 發表於 2023-8-22 17:23 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-8-22 16:52
根本唔係咩新鮮事物

天水圍本身多人住
比起A33同A34應該有更大需求

Btw我認為成個屯赤得A33可以唔入

樂仔〞 發表於 2023-8-22 17:25 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-8-22 16:52
根本唔係咩新鮮事物

咁對比屯門線 , 天水圍真係顯著多人轉 , 唔多唔少都關屯門人比較習慣市中心 / 屯門站轉車事(當然亦都無理由要人去到元朗再轉車返天水圍)
樂仔〞 發表於 2023-8-22 17:26 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2023-8-22 17:23
天水圍本身多人住

A33 其實而家應該值得 30 分鐘一班 , 話哂黃金海岸呢 D 係機場後勤人員常住地帶 , 再加埋碼頭同置樂 , 無理由撐唔起 ...
GD1570 發表於 2023-8-22 17:28 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2023-8-22 17:23
天水圍本身多人住

點解要將A33排外呢...
HE7921 發表於 2023-8-22 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
聞說運輸署反對A37繞經大橋香港口岸
GD1570 發表於 2023-8-22 18:29 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-8-22 17:25
咁對比屯門線 , 天水圍真係顯著多人轉 , 唔多唔少都關屯門人比較習慣市中心 / 屯門站轉車事(當然亦都無理 ...

屯門本身A33X,基本上好多都會靠佢來往港珠澳。
同一時間,好多屯門客其實都習慣搭輕鐵去市中心轉A33X,
主要原因就係同歷史有關。
再者,屯赤轉乘往港珠澳真係難上到車,
所以唔係屯門人少,而係本身有配套姐。

天水圍多人轉,係因為一定要(MUST),所以一定多。

試吓A34入埋港珠澳,我相信轉乘往返屯門嘅客一定更加少。