hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴開辦 56X 線,來往屯門站及皇后山邨,不經上水 ...
開啟左側

建議城巴開辦 56X 線,來往屯門站及皇后山邨,不經上水

樓主| 2076 發表於 2023-9-21 17:57 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-9-21 10:53
皇后山去元朗需求會大過屯門
另一端54區其實都頗有逼切性開元朗線
留意54區唔少位,輕鐵唔到K線爆煲

56X 咁劃,正正就係睇到九巴 276C 其實只係行粉嶺南。粉嶺北同聯和墟來往元朗一路都係真空,九巴講緊連繁忙時間服務都冇,又點可以反對到,本身 276 系列又唔係投標線,冇保護網。

56X 另一個好重要的用途就係駁通 54 區同元朗大馬路,呢個位出客好穩陣,而且可以減低 K54 同輕鐵/屯馬綫負擔。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-9-21 18:18 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2023-9-21 10:57
只到屯門西鐵站,或許有些「到喉唔到肺」?建議拉去置樂(952 總站)

另外,能否也設皇后山往返元朗、屯門 ...

屯門市中心同置樂本身有 261X 去粉嶺,亦都有 78A 轉乘。56X 去呢兩個位會同九巴直接競爭,所以都係唔做,避免爭議。

至於皇后山往返元朗,56X 全程 $15.3,已經比 503K 轉 276 便宜,其實收費合理。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-9-21 18:21 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-9-21 17:52
6 架車開 30 分鐘一班,即係一轉連休息跑 90 分鐘。現時 56A 要兜上水同天平,一單 ETA 行 65 分鐘左右,5 ...

我意思係:56 + 56A 早繁已經要用 6架車跑不如索性一舉合併變全日派車

56A
0630 0645 往北區
0645 往屯門

56 往北區
0700 0720 0755

應該得 0840 架車返得切去
其實最少都 6 車

.
 樓主| 2076 發表於 2023-9-21 18:42 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-9-21 18:21
我意思係:56 + 56A 早繁已經要用 6架車跑不如索性一舉合併變全日派車

56A 皇后山開果班應該接到 56 尾二車去上水,實際上似係用 5 車。

不過早繁 56 / 56A 都開到 15 分鐘一班,其實配合 56X 開辦,係可以再執下,只不過呢啲係後話了。
抗議962B重組
還我962全日服務
castanopsis 發表於 2023-9-22 19:22 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-9-21 17:57
56X 咁劃,正正就係睇到九巴 276C 其實只係行粉嶺南。粉嶺北同聯和墟來往元朗一路都係真空,九巴講緊連繁 ...

走線上,你個建議係可取
不過會建議直接食埋50M,做密少少
始終30分鐘一班,啲短途位(54區<>元朗)好難做得起

castanopsis 發表於 2023-9-22 19:33 | 顯示全部樓層
hsyip 發表於 2023-9-19 21:14
有261《-》78A 既BBI點會俾你開

樓主呢條走線
屯門服務範圍同261無重疊,北區服務範圍同44A/276/P無重疊
我唔覺得一組相當唔方便既轉乘,可以凌駕直車
正如798<>682轉乘既存在,唔影響九巴開90/97

當然,九巴如果想拉一條276系上皇后山
我都唔認為城巴有權反對
但56X方案仲可以做埋54區<>元朗呢個半真空位
又可以俾到皇后山<>屯門工業區全日直車
其實係一個幾理想既方案
KU_7002 發表於 2023-9-22 22:29 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-9-21 10:46
56A全日唔得既原因係做上水
除咗九巴,仲會直接踩住503系同44系地盤
更加唔好話皇后山居民根本唔想去54區 ...

樓主56X建議固然係好,但最大問題係九巴個關嗎
點解可以無啦啦唔洗經招標既情況下,將皇后山<>元朗及元朗<>屯門比左城巴做先?

KU_7002 發表於 2023-9-22 22:33 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-9-21 17:54
其實除左 503K 之外,馬生 44A 都要解決。

所以就算 56A 全日,都唔會落到屯門市中心或者良田,咁倒不如 ...

我建議既56A走線其實對馬亞木影響好有限,服務時間亦唔係44A既黃金時間
至於503K,本身56A上水去皇后山又唔係快,價錢又貴。再絕D咪將56A皇后山方向個站搬到去邨巴個邊,已經完全避開左503K

castanopsis 發表於 2023-9-23 23:37 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-9-22 22:29
樓主56X建議固然係好,但最大問題係九巴個關嗎
點解可以無啦啦唔洗經招標既情況下,將皇后山元朗及元朗屯 ...

其實講到底,九巴點諗唔重要,反正城巴做乜嘢九巴都會反對
運輸署接唔接納,先係重點
本身56X無一個位同九巴直車重疊
我覺得反對理由,唔算太充分

又講返歷史
話說聯和墟/粉南,2013年之前,有未縮短既77K/76K
快就唔係快,但至少係直車出元朗,而且部分班次都有一定人數上
你九巴主動放棄呢個市場,縮短又唔拉返276系返粉嶺叫人轉乘,但短途線又做到咁垃圾
成件事完全唔抵幫

Again,我唔係話一定要城巴做,九巴皇后山開條276系都有得考慮
但樓主呢條56X,做埋皇后山屯門直車,又做到54區元朗
解決到唔少其他交通問題
幾理想

tina 發表於 2023-9-24 11:31 | 顯示全部樓層

好似冇人記得元朗有架276C頂著係到
265B 22年不變