hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴E500 EV及青DD消息
開啟左側

[車型及機械] 九巴E500 EV及青DD消息

cx838 發表於 2023-10-7 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層

leefung 發表於 2023-10-7 09:20
睇下BYD應唔應付到九巴要求...如果應付到既話,全世界雙層巴士會加埋BYD既競爭....
再用雙層車經驗,再攪埋 ...

其實深圳個批都唔合格的同時,都幾難合資格。同埋下層17個位,比小巴更唔掂
051039 發表於 2023-10-7 11:13 | 顯示全部樓層
judao92 發表於 2023-10-5 22:53
B8L當年既賣點同九巴講係極慳油 然後黎到香港發現極大量引擎問題\當然個極慳油原來係引擎怠速低偷雞 結果引 ...

之前怠速打冷震就係因為轉數太低?om936有冇咁多問題?
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
GK3258 發表於 2023-10-7 12:11 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2023-10-6 06:09
今次訂BYD都係俾面派對,未必再有新車啦。佢個載客量咁低,而且底盤和車身比別家質量相差太多,價格又貴 ...

底盤同車身質素真係同別家相差太多啊,依家已經有十幾部出街行,對家車牌都出唔到,聽講仲有大量問題解決唔到。
橫看香港巴膠
051039 發表於 2023-10-7 12:31 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2023-10-7 12:11
底盤同車身質素真係同別家相差太多啊,依家已經有十幾部出街行,對家車牌都出唔到,聽講仲有大量問題解決 ...

西瓜波喎,做左咁多年豆腐渣車身都過到骨今次居然過唔到?
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
3ASV174 發表於 2023-10-7 12:50 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2023-10-7 12:11
底盤同車身質素真係同別家相差太多啊,依家已經有十幾部出街行,對家車牌都出唔到,聽講仲有大量問題解決 ...

師兄你唔止一次放風話批 ADL 有問題出唔到牌
但其實你係唔打算講你收到咩風?只係想話俾人知你有風?
如要討論,請先自貼差餉單一次
nickk 發表於 2023-10-7 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2023-10-7 12:31
西瓜波喎,做左咁多年豆腐渣車身都過到骨今次居然過唔到?

今次批ADL同BYD一樣係全MIC,以ADL一向都係咁豆腐渣既情況下,質素比BYD差係正常
tridents 發表於 2023-10-7 13:32 | 顯示全部樓層

最近同朋友傾開批 B8, 佢地發現 B8 用既零件唔似 B9 或超豪用既磅數咁足咁耐用, 有 d 似 Cummins 個條路零件唔襟行, 最近唔記得佢講 B8 尾檔油毯定邊份組件, 唔襟行之餘亦好難裝.

B8 整既野暫時仍比 Cummins 少, 一整就好頭痕原因無位, 拿住件架餐放到隻手入去, 根本無位可以轉身做, 結果要拆開前面幾份組件才做到目標, 又因為咁不停拆及安裝其它部份組件, 令唔關事既組件更易壞.

整體計 B8 副車頭無 Cummins 咁多古怪野整.

朋友用機器佬維修角度睇, 其實有無需要上到歐六, 標準係高及市場有產品, 但產品唔係成熟大家都係摸住行, 由其套死氣循環理論好得, 落到場實際營運每日十幾廿個鐘又跑又重磅又熱又濕市區又開又停, 然後成日收 Port 車返嚟, 引擎倉空間又細仲要塞大堆野入去, 機械可靠程度好難做到成熟既歐五咁高.
Quanta 發表於 2023-10-7 15:05 來自手機 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2023-10-7 13:32
最近同朋友傾開批 B8, 佢地發現 B8 用既零件唔似 B9 或超豪用既磅數咁足咁耐用, 有 d 似 Cummins 個條路零 ...

香港喺強制歐六已經比歐洲遲咗幾年 之前歐一至五嘅港歐差距都冇咁耐
仲要俾一大堆車趕甚至過少少deadline出牌,其實都已經考慮咗技術困難而讓步咗
TR1614 發表於 2023-10-7 17:54 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-10-7 12:50
師兄你唔止一次放風話批 ADL 有問題出唔到牌
但其實你係唔打算講你收到咩風?只係想話俾人知你有風?
...

青EE真係有大問題九公就唔會落訂啦,十一月就知真假。
TR1614 發表於 2023-10-7 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2023-10-7 13:32
最近同朋友傾開批 B8, 佢地發現 B8 用既零件唔似 B9 或超豪用既磅數咁足咁耐用, 有 d 似 Cummins 個條路零 ...

B8副D8K好似係日產柴油設計,今次冇咁耐用關唔關UD事?
講到尾EGR都係大問題,咁行純SCR嘅歐六偈會否優勢大d?例如MAN D1556,IVECO CURSOR 9同埋SCANIA偈?