hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組城巴 20A 79P 79X
開啟左側

建議重組城巴 20A 79P 79X

2076 發表於 2023-10-21 23:36 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-10-21 23:12
正正就係皇后山同沙公既過海需求,
不足以支持679 or 979 半全日(都唔好諗咩全日),
所以79X先變相做埋 ...

雖然我唔係住皇后山,但以我自己角度去設身處地去諗出行方式的話,過海南昌轉東涌綫的確遠比 78A 轉東鐵優勝,但回程係另一個故事,我會揀返金鐘總站上東鐵坐到粉嶺轉 78A。主要原因係粉嶺上東鐵南行冇位坐,但金鐘總站上車,東鐵係有位坐的。來往皇后山咁長途,至少長途段舒適度好重要。而且 79X 去皇后山方向去到南昌站的時間好飄忽,根本好難夾啱時間去轉佢返皇后山,所以東鐵係有優勢。

換言之,79X 南行可以做轉鐵客,但北行因為先天條件有限,係好難做到呢個功能,所以我會支持返擴大直達車覆蓋的方案。南行直達南昌站,然後經深水埗、太子、旺角、佐敦,睇下有冇可能入埋尖沙咀。北行跟 234X 掃到去長沙灣,然後上青沙,相信係平衡各方的最理想方案。(奧運站靠 20 / E21 BBI)

至於長沙灣客,南行去到南昌/深水埗先九巴都仲有一定吸引力,未必一定要靠城巴十四鄉新線。不過個人認為荃灣果條如果停到紅梅谷路的話,係有全日潛力的。

抗議962B重組
還我962全日服務
KU_7002 發表於 2023-10-22 00:30 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-21 23:36
雖然我唔係住皇后山,但以我自己角度去設身處地去諗出行方式的話,過海南昌轉東涌綫的確遠比 78A 轉東鐵優 ...

上網見79X客數,北行南昌站都出到一定數量,北行要甩南昌站未必易。始終南昌等79X環境上點都好過係粉中等78A。當然,北行做深水埗(長沙灣道)+南昌站的確有難度。

至於長沙灣,既然20都拉左去海達,不如順手拉埋去甘泉街,咁20<>79X都已經可以cover左不少79X豬頭骨既位,包括長沙灣同大角咀。繁時就可以用79P解決 (皇后山<>欖隧<>葵涌交匯處<>美孚<>長沙灣<>彌敦道),仲可以整個皇后山<>大欖雙向分段,比班客多個選擇轉車去元天。

2076 發表於 2023-10-22 00:34 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-10-22 00:30
上網見79X客數,北行南昌站都出到一定數量,北行要甩南昌站未必易。始終南昌等79X環境上點都好過係粉中等 ...

20 再拉長又要涉及額外資源,又未必理想。

南昌如果要 keep 北行,長沙灣道左轉欽州街右轉深旺道唔係唔得,不過旺角客就真係幾慢下......
抗議962B重組
還我962全日服務
castanopsis 發表於 2023-10-22 02:41 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-10-20 01:11
唔反對利用 79X 20A 重組善用長沙灣道流量,但全日計長沙灣商貿區需求係唔係大過填海區,其實都可圈可點

...

唔同意填海區需求大
南昌站附近基本上係一個純住宅區
除咗兩繁個別班次有機會有人去海皮返工之外,其餘時段需求真係好成疑問
而填海區居民無啦啦要條線去皇后山,用處都係接近零

長沙灣/美孚如果計通勤人數,肯定多過填海區
近蘇屋邨一段舊區全日都有客

Again,有理由相信唔少南昌站上落既人,目的地係深水埗
以前差唔多日日行呢段路
南昌站落車行過去,99%會快過留喺車上面兜大角咀旺角
castanopsis 發表於 2023-10-22 03:05 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-10-21 21:39
成件事要處理既難處,係皇后山及沙公一帶既人口,
令79X要肩負太多任務。

多通勤客過海既時段,吐公塞到傻
變咗79X轉東涌線出港島既效果,大打折扣
宜家睇落大部分港島通勤客,都傾向用78A轉東鐵

如果想做呢班客,又認為979自己唔夠客延時
解決辦法可能係改79P,皇后山>馬適路(擦邊聯和墟/天平)>欖隧>九龍站>尖沙咀
咁至少避開曬最嚴重既塞車位,又可以轉埋970(X)/905,去 東鐵/東涌線 相對唔方便既 西南區
一雞兩味做曬尖沙咀同過海客,會比較大機會夠客開幾粒鐘

然後條79X直接反轉九龍走線,長沙灣上落公路
成個網絡就合理好多

castanopsis 發表於 2023-10-22 03:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-20 21:10
好一句「睇心情有無意放水」「倒轉有無得拎嚟用」

咁不如你諗下,點解城巴搞搞下最後做到 795X 全日入彌 ...

講真,運輸署個立場係完全唔合理
對比起其他傳說中有quota既位置(觀塘道/怡和街),長沙灣道交通並唔算太差
而差唔多次次塞都係因為旺角倒塞返出來,而唔係長沙灣道自己應付唔到啲巴士
真係倒塞既時候,荔枝角道入旺角一樣係塞死
加埋荔枝角道啲唔順既燈陣,長沙灣道差唔多乜嘢時間都快過荔枝角道
咁既情況下,set quota係難以令人理解

79X搞咗一輪,啱先拉咗入長沙灣道,我估都唔會走回頭路行荔枝角道
同樣地,20A只要飛走埋旺角,直接出入長深荔,就算行長沙灣道,都唔會點加劇塞車問題
反而會因為少咗車入旺角,而對件事有幫助

castanopsis 發表於 2023-10-22 03:21 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-10-21 15:01
同意 20A 飛晴朗,晴朗  旺角一有地鐵,二有太子道東車海,
巴士入邨都做唔起,又拖慢晒相對唔近地鐵嘅跑 ...

細心諗下
20A個問題係,去旺角唔夠24鬥,去油麻地唔夠20快
但晴朗宜家無車去長深荔,呢度算係有自己既定位同市場?
與其放棄晴朗,不如諗下係咪應該放棄旺角

castanopsis 發表於 2023-10-22 06:59 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-10-22 00:30
上網見79X客數,北行南昌站都出到一定數量,北行要甩南昌站未必易。始終南昌等79X環境上點都好過係粉中等 ...

始終要研究79X南昌站班客去邊
如果目的地唔係南昌站附近,而係行去深水埗/轉車過海,咁南昌站真係無必要俾尾站

至於20
延長至海達後,同12直接重疊,實在有啲無謂
再拉去長沙灣,做多一轉 填海區<>長沙灣 流水,固然係一條出路
但我覺得更好既救線方式,係經返維港灣,然後經欽州街上蘇屋
維港灣/海輝道<>深水埗,應該會係全日都多客既流水位
kay 發表於 2023-10-22 10:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-10-22 03:17
講真,運輸署個立場係完全唔合理
對比起其他傳說中有quota既位置(觀塘道/怡和街),長沙灣道交通並唔算 ...

唔塞但道路容量唔係無限
如果係無限一早就係你地FF友天下
而唔係劃條線都要諗呢條街入唔入得...

基本上拉長時間黎睇
過去十年都係減多過加
過海巴未到東鐵過海已經開始減

對運吉黎講減有兩個即食好處
一係要講環保
二黎要講減輕道路壓力
以前RPP係好強調呢D野
依家唔見呢D字應該只係想少樣野比人鬧
但大方向其實無變到
世界很簡單 人類很複雜
1181174166 發表於 2023-10-22 13:32 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-10-22 10:21
唔塞但道路容量唔係無限
如果係無限一早就係你地FF友天下
而唔係劃條線都要諗呢條街入唔入得...

唔塞但係飽和係咪矛盾?

減完巴士一樣違泊又多咗私家車,咪又係塞