hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

epsilon 發表於 2023-12-6 17:49 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-12-6 07:05
原則上唔反對,如果純粹為慳車都係一條出路

但我會比較關注既係,如果 3B+11K、5D+21,後者慳出來既車畀 ...

無人叫官方開宗名義話5D+21係交車畀第二個小區換線,假設2024年BRPP做完呢個重組,到2025年BRPP或者另出獨立方案提議第二區開線唔得?
而且點解一定要交車畀慈雲山?鬼唔知慈雲山有三四條線排隊提升服務,但官方有幾何同一區一次過搞兩條或以上,仲要明眼人都知馬生利益優先,
慈雲山人口又見咗頂將來只會跌,根本無需要三四條都上晒碟。更何況東中九龍仲有大把線等重組,唔係你個人屬意all-in慈雲山就會美夢成真。

3B/11K完全冇需要兩個方向同時開足20分一班,合併咗一樣唔會有需要,逆向開25就可以只用7車運作。

5D德福個站係有人搭,但承啟道晴朗以南一日都冇50個客。將來體育園幾多人都好,送佢哋上德福又有咩作為?要轉觀塘線的話仲可以送去彩虹(5D)/
牛頭角(25,雖然離MTR遠但德福咪一樣)。如果體育園德福真係有需求,小巴86分支亦可解決。
S3BL100 發表於 2023-12-6 22:18 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-12-6 13:32
咁係一直解決唔到北河街街市遠離元州街問題
叫人搭2E,剩係拎九巴數據,實際上慢成十分鐘以上
6F就係做緊 ...

講替代品,唔想行仲有大大條 45

你口口聲聲話北河街街巿遠離元州街,咁第時你製造左長沙灣道遠離石硤尾、蘇屋邨、李鄭屋邨、青山道問題,又打算唔解決?

倒客?都講左好多次,如果因為要做一班客而搞到倒蝕,厹立場係會寧願唔做佢地生意。但真係要計,你將 6C 掟出去長沙灣道,我肯定倒走既客會仲多,因為反正都係要行入去,內街客已經完全無理由以巴士作首選,咁做形同自殺

如果他日 35A 234X 齊齊改快飛起深長荔,係咪又要將條 6 仔飛起元州街青山道,改行長沙灣道?

但倒唔倒客、自唔自殺,甚至流量問題都係其次,重點都係基本原則同重組倫理問題,為左補償 1000 個仲有其他替代品既乘客,而強行令 4000 個乘客受到同等甚至更大程度影響,已經唔使傾落去

fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-12-7 06:05 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-6 22:18

你口口聲聲話北河街街巿遠離元州街,咁第時你製造左長沙灣道遠離石硤尾、 ...

所以唔合併無問題架

而且點解又有蘇屋邨?你又發夢?補6F位一樣做到蘇屋
成日討論完又要重提又重提,你煩唔煩啲?
45都係嗰句,郁到就郁咗好耐
價錢貴班次少,上何文田亞皆老街車程耐
如果唔係一早6F合併算
1181174166 發表於 2023-12-9 19:38 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-12-6 22:18

你口口聲聲話北河街街巿遠離元州街,咁第時你製造左長沙灣道遠離石硤尾、 ...

關於234X,同30X夾到變特快先再算
話雖如此,有幾多人係搭新界車市區落先?
如果好嚴格咁套用外國模式係6仔行長沙灣道,長沙灣道得返幾條線,但係連旺火三寶一條都踢唔走嘅時候就天方夜談,再想特快人哋都要落長深荔

你要拖石硤尾落水,改2E又會影響埋白田,不如一齊講?
castanopsis 發表於 2023-12-12 16:59 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-12-6 11:01
所以我會想問:會唔會有比 3B/3M/21 合併更好嘅方法籌車?
一來唔見得符合依家紅巴嘅重組思維,新鐵路通 ...

無爬曬文
又咁講,3B/3M/21合併,雖然係怪獸,但至少每一段都叫做有啲基本盤
當然我同意如果想牽連細啲
或者有更好既其他處理方式

留意到21如果飛走彩虹道,其實可以唔加車拉上順天
順天有車去紅土,26就可以直接變成26X
要清除廢線,呢個可能係最簡單方法

咁做
四順彩雲<>尖沙咀 快咗
四順<>紅土 站位好咗
兩條線都唔會係廢線
Ohm 發表於 2023-12-12 17:10 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-12 16:59
無爬曬文
又咁講,3B/3M/21合併,雖然係怪獸,但至少每一段都叫做有啲基本盤

咁土瓜灣去美麗華、The ONE搭咩車?
另外,21飛彩虹道拉順天,如果係原價咁做,九巴實唔制啦
LAK2 發表於 2023-12-12 17:19 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-12-12 16:59
無爬曬文

樓上提過3B+11K, 21+5D
似乎已經係好理想的處理

兜少少路去維持長途直車
同時創造新區內短途獨市
(慈雲山<>竹園/東頭邨道、彩雲<>啟麗晴朗)
用少好多車之餘亦執到新客

而且咁合併都無窿要補
彩雲<>彩虹道, 去程95回程10
彩雲<>九龍城, 27
富山/慈雲山就有5/5C/203E頂住
3B只要維持到富山<>下路就任改

至於話21+5D再併6F
牽涉[承啟道<>彌敦道]呢塊餅
實際執行應該輪唔到九汽

castanopsis 發表於 2023-12-12 17:32 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2023-12-12 17:10
咁土瓜灣去美麗華、The ONE搭咩車?
另外,21飛彩虹道拉順天,如果係原價咁做,九巴實唔制啦
...

老實講
要思考下土瓜灣仲有無條件
Keep曬5/5A/5C/26/28/14/11/2E咁多條線去佐敦尖沙咀
係咪一定要條條街都有車

當然,要補既,可以考慮將其中一條紅土尖碼線改入彌敦道
至於應該係邊條,我無乜既定立場

21拉去順天
心目中會加返去26個價位,彩雲加個分段
某程度上呢個都只係名義問題
如果想價錢加得名正言順啲既
可以26自拆 26紅土+26X佐敦尖沙咀,然後21轉繁時兩班車
castanopsis 發表於 2023-12-12 17:53 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-12-12 17:19
樓上提過3B+11K, 21+5D
似乎已經係好理想的處理

上面覺得21+3B+3M唔理想
理據係認為條線會變怪獸,彩雲唔會有人搭新線出紅土
但同樣地,3B+11K,其實已經唔會有人搭 富山<>下路紅磡

竹園慈雲山流水
我某程度上覺得拉2B會合理啲,咁就可以順便補埋個白田窿將2F改快

21+5D其實都係無乜新客
啟麗<>彩雲 點睇都唔係一個好做既位
倒頭來條線都係同宜家一樣咁頹
如果講補窿,四順<>紅磡/下路,係一個巨大好多既窿

1181174166 發表於 2023-12-12 18:04 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-12-12 17:32
老實講
要思考下土瓜灣仲有無條件
Keep曬5/5A/5C/26/28/14/11/2E咁多條線去佐敦尖沙咀

首先要定義土瓜灣有幾大
成抽線得兩條係下路