hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) N293永久改道
開啟左側

[路線消息] N293永久改道

JX9097 發表於 2023-12-15 21:18 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-12-15 19:16
293S 客量咪好地地,班客唔係傻。

有293S就梗係唔使諗啦

cnquate 發表於 2023-12-15 21:50 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-15 19:18
N796 落觀塘道本身為一件事做好準備,
只係果件事未發生。

取消 796S?
有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
GW5878 發表於 2023-12-15 22:43 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-12-15 15:28
我都信呢堆中途站唔會係0, 不過深夜最多客嘅九龍灣站 觀塘市中心有N796, 秀茂坪 康翠有N691, 淨低嘅牛上  ...

同佢講都哂氣,住宅區去住宅區既通宵線如果係有得做, N237 就唔使咁霉

就算旺角-將軍澳一段唔夠客,
我係黃巴都識得搭單做多個商業區 Rather than 去已有其他通宵線既住宅區

但佢就提到 N293 「靠旺角至將軍澳既客係唔得」所以要加做埋山上去將南既短程客,
講到唔做呢堆住宅區去住宅區既短途客就搞唔掂咁樣, 真係服到五體投地

即管睇下改完道之後會唔會多左人搭 N293
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 22:48 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-12-15 22:43
同佢講都哂氣,住宅區去住宅區既通宵線如果係有得做, N237 就唔使咁霉

就算旺角-將軍澳一段唔夠客,

可能會多客嘅,但頂多只係商業區去新兜嘅住宅區(而且係純粹見車就上 / 有月票),住宅區去住宅區可能多一兩個咁囉
忍一時之氣 滅自己威風
3ASV174 發表於 2023-12-16 01:53 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-12-15 15:28
我都信呢堆中途站唔會係0, 不過深夜最多客嘅九龍灣站 觀塘市中心有N796, 秀茂坪 康翠有N691, 淨低嘅牛上  ...

本身 N293 就係主力做市區至寶林,沿線都係獨市,只係依家順手做埋牛頭角至將南流水,慘得過又有真係有人要搭
N293 開線本身就寶林止步,根本無預人會旺角搭返將南

係個別衰格口臭既人成日無事生非,出黎抽山路水擦存在感啫

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Gary_B + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2023-12-16 18:00 | 顯示全部樓層
竟然有人對號入座仲要死雞撐飯蓋
佢既回應之間都承認左冇預人搭 N293 全程來往將南(包括尚德) 至旺角
但就選擇逃避當中既原因,

不過更好笑既係佢自以為有牛頭角至將南流水客
但數據又冇,剩係得個吹字,但其實大家都知呢批流水客有幾「多」
好啦我當真係有流水客
其實本身獨市段 (曉麗苑、和樂邨一帶),N293 改唔改道都會搭
牛頭角道一段就晨早行出觀塘道搭 N29 / N796,原因就係佢唔想承認果樣野
剩返秀茂坪至將軍澳就同 N691 重疊,改完或者搶到半條城巴 N691 既客既,但呢個數字喎 ...
所以結論呢個改道根本唔會為九巴帶來更多收入,只係行車成本應該唔會有增加所以改左去都無壞
除左插旗之外今次改道完全毫無建樹,無謂神化呢個改道
(不過要 Cover 返今次改道既行政成本, 例如搵外判工落場 set 站牌、掛通告,就唔知要幾耐先收得返了)

EX-TL 發表於 2023-12-16 22:10 | 顯示全部樓層

其實首先提嘅係話“方便”咗.

本身返寶盈客搭緊N293嘅, 係尚德總站落車行返去, 只係而家停正寶盈, 我又唔會睇佢多唔多咗客.
3ASV174 發表於 2023-12-17 00:16 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-12-16 22:10
其實首先提嘅係話“方便”咗.

本身返寶盈客搭緊N293嘅, 係尚德總站落車行返去, 只係而家停正寶盈, 我又唔 ...

重點係今次改動根本只係拉直返條走線
以前未有寶邑路先被逼兜大圈行環保大道寶順路返尚德

見到上面隻小丑枉作小人,係幾好笑
大家俾少少關注當可憐下佢啦,但真係少少好啦
3ASV174 發表於 2023-12-17 00:53 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-15 19:18
N796 落觀塘道本身為一件事做好準備,
只係果件事未發生。

我係講東行
N796 一開波係來回行觀繞,旺角直飛將南
但根本就唔夠客,結果過一陣已經落返觀塘道,又拉埋落尖沙咀,停停下就所有站停返晒
根本單靠將南通宵就唔會夠客,始終咪又係要同觀塘夾返一條大流水,差在行觀塘邊度
GW5878 發表於 2023-12-18 22:37 | 顯示全部樓層

睇黎有人已經嬲到跳左掣
一開始就有人講到 N293 加停寶盈花園可以方便將軍澳站一帶
然後有人提到搭 N796 去寶盈好過
之後有人再回覆部分地方唔能夠搭 N796 去寶盈所以 N293 停寶盈有用

好啦呢個時候主角出現
就講「果堆中途站有人去寶盈」,再引伸解釋「如果只靠旺角返將軍澳既客源,會唔夠客」
前者即係暗示 N293 有需要停寶盈,而引申果個 Point 大家都以為佢講緊 N293
點知原來之後佢先講呢段係講 N796 只靠旺角至將軍澳唔夠客
好啦當佢後者係講 N796,咁同 N293 繞經寶盈有乜關係?明明大家討論緊 N293 加停寶盈係咪有用,佢就搭錯線講 N796,真係黑人問號

如果佢係想用 N796 引伸「N293 旺角至將軍澳全費客唔夠客」所以 N293 需要兜寶盈去吸引流水客
人地 N796 兜既地方係商業區,Even 觀塘都係停日間最旺最多商業活動既站,目的好明顯係方便返將軍澳既人 rather than 住宅區流水,
用途大約就係係觀塘唱完 K 都可以係市中心搭 N 線返去
而佢用 N796 舉例講到 N293 都要兜下路,咁問題又返返去究竟有幾多呢D客,咁樣兜完每晚會唔會多左 $50 生意 (唔好忘記九巴有半條 N691,N293 多左呢批流水客可能半條 N691 又少返幾個流水客)?我相信大家心中有數

不過點都好,停完寶盈都唔會吸到商業區往將南既客,不過佢都係會選擇逃避