hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運將沙田機巴重組混亂歸咎區議會,區議會火速澄清 ...
開啟左側

龍運將沙田機巴重組混亂歸咎區議會,區議會火速澄清

cz9328 發表於 2023-12-28 01:23 | 顯示全部樓層

RX1322_284 發表於 2023-12-25 22:58
地區冇人爭取過而家呢個方案,連會都冇上過,經咩手

Detailed plan 唔似係區議員手筆,但過去顯徑/隆亨嘅代表有冇嘈過「缺乏機場巴士服務」,呢樣不妨check 番數年前嘅記錄。

呢次深入顯徑/隆亨嘅A42得一小時一班,其實得益不太大,反而大圍鐵路站堆新落成私樓,以前去機場只得收$14.4全費嘅E42,依家大圍站新私樓就多條全費$23.4 但唔知有冇位坐嘅新A41可以選擇。

但假如真係想 upgrade 人$9 一位但唔俾夠座位人哋坐,算唔算去到「搵人笨」咁難聽呢...唯一唔否認嘅係佢哋可以照舊揀返E42。

12Lane 發表於 2023-12-28 02:03 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2023-12-28 01:23
Detailed plan 唔似係區議員手筆,但過去顯徑/隆亨嘅代表有冇嘈過「缺乏機場巴士服務」,呢樣不妨check  ...

咁顯隆去機場以前一直都係費時失事係事實黎,出大圍轉E定沙中轉A唔計等車,淨車程都坐底過一個鐘。
A42而家顯隆去機場係講緊九個字,吸引力係有,但班次完全有等於冇咁。
而A線個殺食位根本係豬橋,所以就算大圍班人肯碌慢E車去機場,上豬橋咪一樣取代唔到架搵笨貴車,當冇得揀嘅時候就係叫焗食。所以要平衡幾線角色就係無可避免要掟埋A42入豬橋同時加班。23蚊講真又講唔上好貴,搭鐵去東涌都廿蚊,upgrade唔緊要但真係比番啲合理服務質素黎先得㗎。
rusf101001 發表於 2023-12-28 03:15 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2023-12-28 01:18
第一城應該會覺得呢個版本嘅A41提案反感。

顯徑一入就兜,拆多條獨立做正路

A41宜家走線改成唔過兩次河兜市中心就夠
全日A46填返市中心呢個黑洞

936收皮935全日
rusf101001 發表於 2023-12-28 03:18 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-12-28 02:03
咁顯隆去機場以前一直都係費時失事係事實黎,出大圍轉E定沙中轉A唔計等車,淨車程都坐底過一個鐘。
A42而 ...

條A42除左顯徑.其他地方搵笨la
廣源兜到媽媽聲不如轉車
水泉澳得一個站,行落山搭不如轉車
沙田圍直情要行樓梯,不如轉車
世界花園停得一邊,返屋企不如搭的士

936收皮935全日
FBI2 發表於 2023-12-28 08:34 來自手機 | 顯示全部樓層
_剛仔 發表於 2023-12-28 00:28
馬市夠陪一城兜足幾十年。沙中唔係隧道口前個巴士站就永遠做唔到尾站!

另外新區議會A46成條線都係沙田 ...

問題係條A46要兜美林,同埋A46落唔到12米8,兼沙田coverage太細,難以在平時做到頻密班次,所以我先唔想用A46做沙中。
WR309 發表於 2023-12-28 09:08 | 顯示全部樓層
可放長少少綫睇, 還原可能性唔大, 呢個長假已不停暗盤加班,
龍運仲有一個hidden agenda,
唔係點解寧可借車、加車、搵沙田廠幫手都唔會返返基本步,
細改A41+A42個coverage或有機會,
之前講, A41+A46其實乖乖地整定中載牌, 斬半調頭已經冇太大問題,
A41依家問題係石門巴總擠塞、疏車同coverage太大, 以及A42+A46只得半日服務先出事,
亦因A46現時非全日服務, A41下午3點後如跟表定班次行都係唔夠做,
加班車以我所知最少出到下午5點 (石門開)

我想指出就係觀乎龍運近年重組新調整嘅SS都係出現問題,
上次A33X+A36都係開關後長假期爆到瀉, 結果有公眾建議,
復活節假期前先加短途車, 再加每個星期搵熟班次嘅專員試加班車客量,
依家佢情願暗盤加班、加短棍都唔落正表, 某程度上反映人手同車源不足,
呢期收車係唔多架, 係欠車多

A41加到10/15分鐘一班已解決大部份問題, 情況同之前長假期一模一樣

至於另一間公司唔係冇問題, A28而家開綫都係大部份班次做唔到預期行車時間,
比預期長好多, 呢個聖誕A29一樣係爆到瀉
_剛仔 發表於 2023-12-28 09:10 來自手機 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2023-12-28 03:18
條A42除左顯徑.其他地方搵笨la
廣源兜到媽媽聲不如轉車
水泉澳得一個站,行落山搭不如轉車

同意👍A42根本梗硬兜,尤其係新田圍邨同世界花園。
! 但顯徑地區難以獨立成線,開條線去機場用顯徑做總站 兜埋大圍3美,顯徑人又會厭太兜。
FBI2 發表於 2023-12-28 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2023-12-28 09:08
可放長少少綫睇, 還原可能性唔大, 呢個長假已不停暗盤加班,
龍運仲有一個hidden agenda,
唔係點解寧可借車 ...

沙中冇得直出,永遠都係死罪,呢一點就算龍運狂加中載都冇用。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
rusf101001 + 1 兜美田好過兜大圍la

查看全部評分

rusf101001 發表於 2023-12-28 11:03 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-12-28 08:34
問題係條A46要兜美林,同埋A46落唔到12米8,兼沙田coverage太細,難以在平時做到頻密班次,所以我先唔想 ...

A46行舊88X走線火炭站開再兜埋駿洋Cover多d
入美田總站到喉唔到肺不如停返大圍道算

936收皮935全日
FBI2 發表於 2023-12-28 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2023-12-28 11:03
A46行舊88X走線火炭站開再兜埋駿洋Cover多d
入美田總站到喉唔到肺不如停返大圍道算

再癲d可以咁:
A41改為唔入沙中,直行大涌橋路車公廟路,新翠直上青沙
A42加經美田路,四美,港珠澳
A46延長至優景里,經科學園,再入番駿景園調頭,源禾路,沙中,之後跟280x