hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳龍運有意於3月修訂A41和A46安排
開啟左側

[小道消息] 傳龍運有意於3月修訂A41和A46安排

2076 發表於 2024-1-12 10:33 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2024-1-12 10:20
事到如今,區佬要堅持A41沙中直走,而A42兜埋四美會車程太長,咁唯一能解決所有地區問題,就係用沙燕橋重 ...

咁秦石都係要兜多個四美,又可能會倒返班客去坐 E42。

平衡少少又唔太影響原有乘客,又可以 upgrade E42 客的方向先係最合理,宜家咁睇,A41 停完秦石,田心上公路,A46 不變,A42 加停美田路海福上公路,反而係最理想。而且咁做 A46 的重要性係最低,繼續開半日慳車都唔係問題,反而可以令 A41 A42 有空間做密,用密車解決問題。

沙中直出其實都只係得去機場方向快,回程因為青沙落沙中,以及帝都圈的問題,行田心出唔係太慢,而且留返 A46 做沙中,係可以令 A41 唔駛兜帝都慳返時間。
抗議962B重組
還我962全日服務
pch_yeung 發表於 2024-1-12 10:59 | 顯示全部樓層
A41沙中直出, 無論最後經唔經沙乙, 其實都可以沙中>帝都尾站起飛
回程青沙落沙中, 又唔介紹送半邊畀美林, 跟81返沙中

WR309 發表於 2024-1-12 11:04 | 顯示全部樓層
朋友所言甚是, 亦由於A綫唔收得車, 變了E42收車收出禍,
最近兩星期開始有沙田友反映繁忙時間出現班次日日不同

八達通數據顯示, E42載客量反而不跌反升,
據了解, 個別班次出現海福花園和大圍道嚴重留後,
估計同A41石門出嚟車程過長, 路面變化太大使班次不均有關

要是沙田區佬覺得入四美重口味, 咁咪話四美人其實不一定要求A46入到四美,
大圍道你有車即上公路其實一樣, 何必堅持一定要入美輝街燈陣,
又唔係冇283免費轉乘....

仲有一點細節龍運未必有睇到, 就係你再大改A41, 人地旅遊書都要改,
成件事擾民至極
LN9267 發表於 2024-1-12 11:09 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2024-1-12 11:04
朋友所言甚是, 亦由於A綫唔收得車, 變了E42收車收出禍,
最近兩星期開始有沙田友反映繁忙時間出現班次日日不 ...

有澳門人在社交網絡也反映過A41改路問題,始終他們有需要去沙田市中心。
另外我與澳門人交談時得知他們去文化博物館逛逛,研究過究竟坐B6去東涌轉MTR還是A41快之類。

這次龍運失策在搞A41,這條巴士線有新機場就出現,也25年多了,乘客習慣了突然改變是很麻煩。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
S3BL100 發表於 2024-1-12 11:21 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2024-1-12 10:20
事到如今,區佬要堅持A41沙中直走,而A42兜埋四美會車程太長,咁唯一能解決所有地區問題,就係用沙燕橋重 ...

我要再重複一次,A41 變返沙中直出,並唔係第一城一段回復原來行車時間唯一方法,亦唔係解決沙中直出問題既唯一方法

你話 A42 兜埋四美會車程太長,咁問題係黃泥頭本來就唔應該 A42 咁樣插針去做。A42 條定線將成堆唔關事、地理上亦唔接近地區夾硬串埋一齊,縮返去水泉澳、將黃泥頭割畀 A41 已經好好多,唔會搞到全程行車時間太長

相反你咁搞 A46 就等同將 A46 變成同 A42 差唔多款既怪獸,為左填窿而亂畫線、搞到定線奇奇怪怪,為左解決一個問題而製造新問題。我真係睇唔出四美、秦石、駿景園有咩關連啦,地理上既不接近,亦不成一條直線

將唔關事、地理亦唔接近地區胡亂串埋一齊,客觀效果係三條線夾埋一齊,兜多好多不必要里數,資源亦因此用多唔少

反而顯徑同四美地理上唔太遠,一條線做晒亦唔係太唔順路,至低程度好過火炭兜完秦石要再兜入四美先

再講火炭駿景園一段巴士選擇相對少,得條廿分班 88K 可以用來做 A 車轉乘,原則上本來係應該要做好佢地

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
DIH + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
286X 發表於 2024-1-12 11:22 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2024-1-12 11:25 | 顯示全部樓層

區議會夠膽反對?唔驚比人DQ?
286X 發表於 2024-1-12 11:25 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2024-1-12 11:27 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2024-1-12 11:32 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2024-1-12 11:27
人哋又唔係撼動政權
同埋人哋個個都係愛國者 會驚你區區運吉同聾混?

所有巴士重組都要經運輸署批准
運輸署屬政府一部份