hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) P960 超載
開啟左側

[經歷分享/報告] P960 超載

lsc04d11 發表於 2024-1-26 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層

(巴士迷先會咁諗) 有冇諗過叫城巴將950跟住P960個時間表遲3分鐘開車 去到西隧做定時點?  想去P960原有地方? 可考慮下50M轉乘  都叫做可以保證有位坐嫁..... 又同時可滿足和菁的客(反正都應承左入伙後要慢慢加班) (有一兩班可以搵955幫手)

城巴唔搞 都可以喺自家位 sell 行番過去搭50  (不過時間上就......) 我係月票客寧願上934轉,或者直接去上60X,63X,260X(當然260X最優先,但要位就梗係.....)

如果班西隧上車客根係黎自970,970X,971既 就更加啱巴士迷口味要求開南荃線 去左葵芳荃灣先轉車囉
 樓主| AVBWU291 發表於 2024-1-26 08:24 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2024-1-26 08:08
(巴士迷先會咁諗) 有冇諗過叫城巴將950跟住P960個時間表遲3分鐘開車 去到西隧做定時點?  想去P960原有地 ...

咁搞法同叫人中環去機場喺荃灣轉車有咩分別...

搭得 P 車,(絕)大部份都係月票客,要攞回贈「呃」膠樽,而且又要位舒服,轉嚟轉去仲有搭 P 車嘅意義咩?直接 960 好過啦。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
toyl 發表於 2024-1-26 08:50 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-1-26 08:24
咁搞法同叫人中環去機場喺荃灣轉車有咩分別...

搭得 P 車,(絕)大部份都係月票客,要攞回贈「呃」膠樽 ...

除咗會展總站,金鐘打後P960都無同960同站,有月票+某信用咭加上唔想行/啱時間的話……的確直接坐P960仲好。
中上環返屯門就肯定係用嚟為960包企而升級執雞
天空之神 發表於 2024-1-26 08:52 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2024-1-26 08:08
(巴士迷先會咁諗) 有冇諗過叫城巴將950跟住P960個時間表遲3分鐘開車 去到西隧做定時點?  想去P960原有地 ...

其實950 唔係無人搭囉

.
天空之神 發表於 2024-1-26 08:59 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2024-1-24 00:46
大把方法計到人數,根本唔使因為咁影響表現用現金嘅人

絕大多數都係膘客 upgrade正常客都少

根本個錢箱係裝飾黎
只係 230A 要求左
他日 TD 接受唔用現金都得!也可
.
nokia 發表於 2024-1-28 22:15 | 顯示全部樓層
原來P960會多人搭?

仲以為咁貴就冇乜人
lsc04d11 發表於 2024-1-28 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-1-26 08:52
其實950 唔係無人搭囉

搞清楚 我冇話950冇人搭
但宜家得嗰一班
950坐滿甚或嗰班車要有人企了嗎?
如果真係企都滿  上次加班唔會只加往港島而唔加往菁田啦

我宜家講緊個方案用呢樣野黎做藉口加班  點都要加到同現時P960咁嘅數量

你覺得950只靠現狀真係做到咩?

等如78X,79X,56/A某啲班次 我唔會反對佢係多人 但其他班次就”一定有位”食下客 你估我要佢食好多個客咩? 最重要係西隧上車啫
魔雪巴士頻道 發表於 2024-1-29 12:35 | 顯示全部樓層
除非落車強制拍多次卡+現金客用識別證, 唔係嘅話以上所有方法都有機會數漏空位 (P車都會有膘客未過海就落車)
所以最優解就係站助先上車數櫈仔再放客, 一個鐘最多先四班車, 唔會有幾大影響
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
魔雪巴士頻道 發表於 2024-1-29 12:41 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2024-1-24 00:49
輪椅都可以坐P車㗎喎

輪椅位應該整返2+1(倒頭)張摺櫈
如果架車得返< 3個空位就請等下班 (正如普通車都唔會特登留空唔俾人企)
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
toyl 發表於 2024-1-30 10:26 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2024-1-28 22:15
原來P960會多人搭?

仲以為咁貴就冇乜人

昨晚搭過9點開果班,分享一下所見:

每個站都有約8-10人登車,其中銅鑼灣都有疑似4-5北方遊客手持QR曲綠色支付登車,似之後轉B3X返歸。

感覺獨巿位真係有客會上車,而且中上環的文華里等等960包企站都有咁上下非坐不可的乘客會等,可謂百貨應百客,供求處理算係其中一個求平衡之方法。