hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 三隧分流收費後,沙田區既過海西隧巴士係咪應該可以全日 ...
開啟左側

三隧分流收費後,沙田區既過海西隧巴士係咪應該可以全日

天空之神 發表於 2024-2-5 11:49 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2024-2-5 08:10
留意返就算俾夠位你轉到,車速一慢就會頂死後車
獅隧落龍翔道西行仲要係上個世紀道路規格黎,宜家個規格 ...

其實獅隧轉落去,或者轉上去果度開 20 左右仲要窄到
同類仲有紅隧港島出口去北角銅鑼灣果對出口

不過呢個位仲要避柱位....唔
.
kwn1029 發表於 2024-2-5 11:57 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-5 07:42
巴士快極都係70

而其實個灣唔算急,最簡單可以參考下其他公路出入口

西隧果種設計好d
係駕駛者角度
視野清晰度好重要
佢係預好哂位預左大塞車時
可以塞好多車起轉彎位到
如果係龍翔道西行有事大塞車
咁車龍可能唔駛幾耐就會頂到獅隧出口了
當然兩邊車流量分別係另一回事
最主要設計目的係減少對其他地方車流的影響
請時刻保持感恩及包容的心
straysheep123 發表於 2024-2-5 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
其實182同982X可唔可以做37AB式循環….應該做到各取所需
JH_LE4612 發表於 2024-2-5 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Ripkaby 發表於 2024-2-4 22:07
講真定價又尚算合理嘅
係過海車流量太高,三條隧道根本負荷唔到咁多車

當年係咪仲係冧緊大搞青洲填海,所以預左嗰邊會有唔少車?始終中上環先係有鐵分流嗰個。

反而我會覺得繁時係咪可以再收貴啲,依家似乎大家都覺得比多50%塞埋西隧都仲抵過去翻紅隧,甚至仲有堆本來應該要行紅隧嘅新東車過埋去西隧。嚟緊呢五年大搞北都/三跑/T4/嶼北全部都係會倒哂落西隧,唔覺得西隧自己一條會 handle到。一係就紅隧減少少西隧加少少,但係到時再攬炒就無謂,全部繁時加多六蚊八蚊補貼翻商用車減少少唔過份。

東隧呢啲有冇新發展都死,寧願佢冧下好唔好將啲東隧巴士搬翻紅隧好過,甚至紅隧再加價趕私家車過東隧,換一堆新東巴士行紅隧,咁就唔使特登 set巴士專綫都做到巴士專綫嘅效果 (好似對面埠咁)。
kay 發表於 2024-2-5 20:57 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2024-2-5 17:26
其實182同982X可唔可以做37AB式循環….應該做到各取所需

182南行紅隧直出銅鑼灣都好難改
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2024-2-6 03:09 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2024-2-5 08:10
留意返就算俾夠位你轉到,車速一慢就會頂死後車
獅隧落龍翔道西行仲要係上個世紀道路規格黎,宜家個規格 ...

西隧出口仲有一大段路肩可以改劃俾巴士減速
如果獅隧都無頂死後車,話西隧出口畫巴士專線會頂死後車,似乎有啲唔合理

規格係一回事
但可以避免去中環既巴士,同去堅尼地城既私家車,相互打交叉
都幾肯定可以減低意外率

castanopsis 發表於 2024-2-6 03:15 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-2-5 11:49
其實獅隧轉落去,或者轉上去果度開 20 左右仲要窄到
同類仲有紅隧港島出口去北角銅鑼灣果對出口

當然要避橋墩
但留意兩條路高度接近,應該不存在高度落差問題

我既立場一直都係
如果呢啲巴士專線既技術問題搞唔掂,就咪鬼搞三隧分流
本身紅隧車搬去東隧,東隧車搬去西隧,已經夠慘
宜家齊塞真係多謝曬
eternalflame 發表於 2024-2-6 05:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-6 03:09
西隧出口仲有一大段路肩可以改劃俾巴士減速
如果獅隧都無頂死後車,話西隧出口畫巴士專線會頂死後車,似 ...

要玩到又要改影線路肩、避開橋躉咁複雜
不如搞搞九龍個邊收費廣場,提早將堅城同中環車流分開會唔會易少少?

1. 係西九龍公路過油麻地交匯處後開始選定行車線
2. 將西隧巴士站空置候車月台搬去較中間位置,供前往中環/灣仔/東區巴士使用
3. 現時空置候車月台拆除後空間及其右方行車線範圍,重新劃定3條線,1線堅城,2/3線堅城、中環
4. 巴士站右面設1條行車線只往中環,雅翔道U-turn落黎只可以去中環
5. 保留現時西隧巴士站候車月台,供前往西環及南區巴士使用
6. 過舊收費亭之後,最左巴士站出口跟1/2線匯合,3線同巴士站出口行車線匯合,最右方2條行車線匯合
7. 西隧港島出口2/3線設置成虛實線,第3線仍可以切線去堅城方向,但去堅城方向不能切往中環方向

kay 發表於 2024-2-6 07:20 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2024-2-6 05:27
要玩到又要改影線路肩、避開橋躉咁複雜
不如搞搞九龍個邊收費廣場,提早將堅城同中環車流分開會唔會易少 ...

樽頸位唔消失搞幾多野都係事倍功半

不過西隧神奇在有幾個樽頸位係港島
而且短期應該唔會消失
涉及工程既野唔係畫幾筆吹水就可以
但唔涉及工程就難有改善
世界很簡單 人類很複雜
straysheep123 發表於 2024-2-6 11:52 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-2-5 20:57
182南行紅隧直出銅鑼灣都好難改

兩個方向都會KEEP住
咁中環同老銅都會有快既方法返去運載力又唔會有影響