hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審 ...
開啟左側

[報刊新聞] 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審

NEO_962 發表於 2024-3-8 01:37 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2024-3-8 01:29
公眾地方影相,咁當然要視乎你影乜相啦,
舉例,公眾地方影天空,相信冇人認為有問題
唔好偷換概念, 大家咁話啦

影人私處都只係叫侵犯他人私隱遊盪: am I a joke to you?

原則上你係架巴士到影女, 只要冇影到私處又真係冇犯到法既

坊間好多攝影比賽, 有埋exhibition 果種, 其中一個熱門題材叫street photography
手推車呀婆同食煙呀叔都可以叫得上係基本盤, 隨手google都一堆
閣下係咪應該遂張遂張話攝影師侵犯他人私隱, 唔禮貌?
Citcalag 發表於 2024-3-8 01:43 | 顯示全部樓層

我冇話公審既行為犯法呀,我只係話呢類人站在道德高地作不道德之事乍嘛,即係自相矛盾咁解

我係講緊所有種類既公審,包括關愛座、長車短搭、武肺期間唔戴口罩…各種各樣既事本質都係批鬥文化

一方面嚴人,人地長者交左幾十年稅,亦係合資格受資助人士,依法享有福利就道德批判人地

另一方面寬己,自己偷拍他人放上網既行為就唔認為係違反道德

寬己嚴人,根本就係自私,說穿了就係條氣唔順就擺人上網批鬥人,

其實長車短搭又好,讓唔讓關愛座又好,呢d全部都係個體自由,憑乜要其他人一定跟自己果套?認為自己有道理就應該當面制止,又唔係喎,又要放人上網喎

12Lane 發表於 2024-3-8 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層
NEO_962 發表於 2024-3-8 01:07
咁係因為你對呢抽數字既理解仲未夠深入姐
短途上落地鐵站都係時間

講左好多次,而家講最後一次,齋計60-64歲,每人每日補貼十蚊,發生長車短搭問題嘅巴士佔3-4蚊,全部客觀數字有數得計。
咁你中意點理解就點理解啦,因為冇人知條細數係點,只係我覺得連每日比十蚊人搭車都牙咁痛,仲要出事位只係平均佔三四蚊,咁我理解為要政府真係應該直接收番優惠,買斤菜都唔止十蚊,庫房都要窮得好交關先會每日十蚊都比唔到人搭車。
NEO_962 發表於 2024-3-8 01:57 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2024-3-8 01:43
我冇話公審既行為犯法呀,我只係話呢類人站在道德高地作不道德之事乍嘛,即係自相矛盾咁解

一方面嚴人, ...
即係自相矛盾咁解

咁睇你點睇矛盾呢件事囉

除非有一日我見到兩個長車短搭既廢老一齊落車
然後一個話返另外一個射錢落海, 咁我就會話佢矛盾

道德呢樣野就唔係universal既事黎既
何況閣下討論緊既係兩個獨立既行為

認為自己有道理就應該當面制止,又唔係喎,又要放人上網喎
假設事主真係想當面制止, 真心想知佢可以點做?
每個站遂個遂個客問, 問完先比佢上車?
定係未上公路就唔比人落車?
NEO_962 發表於 2024-3-8 02:00 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-8 01:53
講左好多次,而家講最後一次,齋計60-64歲,每人每日補貼十蚊,發生長車短搭問題嘅巴士佔3-4蚊,全部客觀 ...

不如你show返點得出佔3-4蚊呢個結論先?

BTW 生菜一斤就低見$8既, 而我果區都唔係出名平既街市
12Lane 發表於 2024-3-8 02:08 | 顯示全部樓層
NEO_962 發表於 2024-3-8 02:00
不如你show返點得出佔3-4蚊呢個結論先?

30億補貼額一年
巴士佔約10億
60-64歲佔開支三分二,即約20億。
60-64歲合資格人士約60萬。(唔去計65+果百幾萬人,因為補貼額除番更低)
20億除以60萬,每人每年被資助三千幾蚊搭車。
除番365日,即係每人每日咪10蚊左右。

最初提到,巴士被補貼10億,約佔總補貼三分一,推算10蚊嘅三分一咪3-4蚊。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
NEO_962 + 10 Appreciated

查看全部評分

Citcalag 發表於 2024-3-8 02:16 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-3-8 02:08
30億補貼額一年
巴士佔約10億
60-64歲佔開支三分二,即約20億。

你呢個估算已經係favor「公審派」板友好多 (是但啦,作住個名先,唔知點稱呼,無意褒貶)

首先並唔係每位60-64歲合資格人士都搭巴士

而搭巴士既合資格人士入面,又唔係所有受資助既巴士行程都係長車短搭,憑口岸線盛況估計,我甚至相信係長車長搭居多 (eg 長者返大陸搭B線)

換句話講$3-4係一個較高估既數字
Toz 發表於 2024-3-8 07:39 | 顯示全部樓層
LBluemoonHK 發表於 2024-3-7 23:36
代入司機,兩蚊客上落慢,渣長途綫返到總站休息時間幾乎無左好多,就夠去個厠所,而且班友成日過站,有次 ...

未聽過司機會因為咁樣有意見喎。

另外輪椅客上落更慢,停車位置要求更高,但我見司機都好熱心服務。或者你唔知,唔係個個輪椅客都真係行唔到,好多都行到幾步架。

Citcalag 發表於 2024-3-8 08:06 | 顯示全部樓層
NEO_962 發表於 2024-3-8 01:57
咁睇你點睇矛盾呢件事囉

除非有一日我見到兩個長車短搭既廢老一齊落車

事主覺得自己有道理咪去當面制止囉
有道理既話當面定網上都有道理,唔會因為由網上變左當面而有道理

其他乘客聽到邊邊有道理自然會幫邊邊。真係咁有道理既,應該全車乘客都附和事主,然後一齊道德譴責果位長者係唔係?
li1872903 發表於 2024-3-8 09:37 | 顯示全部樓層

NEO_962 發表於 2024-3-8 00:47
望住班廢老將自己交稅舊錢射落海肉赤都唔可以出聲?

你以為自己交嗰少少税大晒咩