hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 復活節機場巴士服務情況
開啟左側

復活節機場巴士服務情況

brianso198 發表於 2024-4-4 10:33 | 顯示全部樓層

deal5354 發表於 2024-4-4 10:28
城巴A線同B3系、B7、B8口岸線一樣係金蛋黎,點會推客比B5同鐵路?

暑假、旅遊淡季將所有A線兜港珠澳都唔 ...

第1點, 多人起上黎去到珠橋咪一樣要繼續塞人, 根本你擴大個巴士站無助解決塞人問題
既然轉車係唔work既時候, 點解唔可以用一個地方畀所有人落車, 然後用呢個地方慢慢排入港珠澳, 而好似而家咁將堆人塞去口岸仲要塞返出黎

既然阿KE7066覺得堆班客去機場轉車唔work既, 大時大節推哂堆客去上客區落車囉, 由你班珠橋客慢慢行入去

第2點, 而家港珠澳先果班人不知幾開心, 有班人仲話應該全部都應該咁行縮短行車時間

Sorry, 而家就係話你聽呢樣野係錯唔應該再發生
所有經青馬既A車都要先機場後港珠澳, 但初初有無人理過呢樣野?

第3點係有做, 只不過無人估到條數會大成咁仲要搞到塞車

當年不斷加呢九架車既時候港珠澳係咪做唔掂先? 係做唔掂
但都無而家真正影響機場客咁樣衰囉

根本黃巴自己係無力再加班係事實, 偏偏呢間野有車果陣同你倒落A25而唔係倒落A26同A28

KE7066 發表於 2024-4-4 10:38 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2024-4-4 10:15
T1等車有足夠空間等已經贏左啦
你根本都係答唔到我個問題, 加邊條線好

T1 有位等車有咩用?市區都上唔到車去 T1,等乜鬼?
我質疑你套 T1 ideology 你就不斷 spin 走佢
無答過第一程嘅問題點解決

brianso198 發表於 2024-4-4 10:40 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2024-4-4 10:38
T1 有位等車有咩用?市區都上唔到車去 T1,等乜鬼?
我質疑你套 T1 ideology 你就不斷 spin 走佢
無答過 ...

你回到車既時候市區邊會上唔到?就算上唔到咪由佢地慢慢排囉
好過一次過掉成堆車入港珠澳無限塞返唔到車出市區起載

而家港珠澳咁行法搞到每架車至少慢二三十分鐘

點樣可以快速返到市區加班呀老友?

而家個問題係條條塞哂入去搞到回唔到車呀

deal5354 發表於 2024-4-4 10:48 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2024-4-4 10:33
第1點, 多人起上黎去到珠橋咪一樣要繼續塞人, 根本你擴大個巴士站無助解決塞人問題
既然轉車係唔work既時 ...

同樓上網友同感,T1 落客區絕對唔適合做轉車站,本身人多又有行李車!

至於用上客區黎落客,我就唔反對作為臨時性措施既!
brianso198 發表於 2024-4-4 10:52 | 顯示全部樓層
deal5354 發表於 2024-4-4 10:48
同樓上網友同感,T1 落客區絕對唔適合做轉車站,本身人多又有行李車!

T1堆車落客絕大部分係用緊1-3號門口, 甚至乎繁忙時間係會引堆的士私家車落下面停4號門

4號門係衰到要人引導堆車用先至叫做有車行去前少少, 但HX UO 係4號門最近, 堆私家車的士都係唔用
更加唔講2 3號門口有巴士落車位, 根本唔到堆巴士用4

而且T1個建議係「當初點解唔做」, 而家先提出係脫離現實

KE7066 發表於 2024-4-4 10:57 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2024-4-4 10:40
你回到車既時候T1邊會上唔到?就算上唔到咪由佢地慢慢排囉
好過一次過掉成堆車入港珠澳無限塞返唔到車出市 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2189864&pid=5086580

一早講咗就算八條 A 入,但係無一半車,最多人坐果幾條斷纜,都照樣會係死得轟烈
根本無解決到個問題

你數果堆問題就直頭應該係要諗 contingency plan
見塞到死就 T1 清車過客落一條接駁線
而唔係繼續要八條 A 塞
brianso198 發表於 2024-4-4 11:03 | 顯示全部樓層

咁都好過全部攬炒喎
而家係少炒當贏呀

運輸署同黃巴唔係, 全部倒哂入去攬炒

係開得到而家班次呀, 想開多D完全開唔到
Ricky403 發表於 2024-4-4 11:16 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2024-4-4 10:16
載通自己加左兩成六班次先叫做勉強應付到

黃巴呢?一句話已經加夠就收哂全世界皮

原則上既然港珠澳爆到處理唔到
應該分散班客喺唔同地方留後而盡量少影響其他客
包括欣澳B5 東涌B6 機場B4 (呢條大家都忘記咗)
密密用A車運人入去,然後排金巴排三個幾鐘,都係無意思,仲要攬炒埋機場
.
brianso198 發表於 2024-4-4 11:19 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-4-4 11:16
包括欣澳B5 東涌B6 機場B4 ...

係架
但而家最大獲既係A做左主菜, B車只係做配菜 (B5連配菜都不如, 反而B4都仲叫做好些少)

呢個局面係唔容易糾正, 仲要因為A車碎片化, 有藉口話唔夠人同唔夠車做
搞到而家仲有A車係未回復covid前班次水平

已經開少左車仲要做多左野又要塞車, 唔出事先奇

kay 發表於 2024-4-4 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-4-4 11:16
包括欣澳B5 東涌B6 機場B4 ...

所以黃巴個日咪算做左期望管理話加班加盡
但佢就買起左班機場客
不過我前面有講
跌客去mtr機場快線城巴應該預左

金巴倒米基本上運吉都知
所以咪無怪罪城巴龍運隊爆hzmb

反而A10 11 12 21 22 29都係先去T1
但出奇地唔係好多人鬧龍運佢先多線先行大橋口岸
計受害者龍運唔會少