hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議8X加強服務
開啟左側

建議8X加強服務

brianso198 發表於 2024-4-4 21:06 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2024-4-4 17:37
我情願開埋類似X8下繁,跑馬地上興發街去柴灣,分原8X資源中途起載。
貴價由前段客俾,始終對比8X真係快, ...

8X北炮客係好多, 我唔明點解要咁做喎

樓主| James116 發表於 2024-4-4 23:05 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2024-4-4 02:20
但8X而家本身一向都係禮頓道開始5.7分段,而家維園特班都係5.7開始,唔係新野,只係跟番現有方式。
你只 ...

結論係
平啲我冇問題嘅

106116_1023 發表於 2024-4-5 03:17 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2024-4-4 23:05
結論係
平啲我冇問題嘅

唔係平同貴問題呀...
道理等同118旺角/紅隧>小西灣特車都係收11.5 (跟118分段價)而唔係12.1...
而行柴斜同柴公直入對里數又無分別
收費無需要專登異於正線
Chelsea FC
ky927 發表於 2024-4-5 14:34 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2024-4-4 21:06
8X北炮客係好多, 我唔明點解要咁做喎

我唔係話北炮無客,係北炮收唔到貴。
樓主係想北炮起,飛柴斜去柴灣但係就收貴一級,搭開嘅未必會過檔,因為真係唔係快好多;咁不如俾跑馬地特快去柴灣,堅拿道上橋好,或者興發街上橋好,對跑馬地+銅鑼灣客真係快左,又執到8P雞,咁留8X吉車維園起載清北炮仲好
brianso198 發表於 2024-4-5 19:32 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2024-4-5 14:34
我唔係話北炮無客,係北炮收唔到貴。
樓主係想北炮起,飛柴斜去柴灣但係就收貴一級,搭開嘅未必會過檔,因 ...

咁你當8同8P係咩?

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +5 收起 理由
James116 + 3 + 5 給你一個like

查看全部評分

樓主| James116 發表於 2024-4-6 01:24 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2024-4-5 03:17
唔係平同貴問題呀...
道理等同118旺角/紅隧>小西灣特車都係收11.5 (跟118分段價)而唔係12.1...
而行柴斜同 ...

你要咁講嘅話

因為118特車之後係跟足正線一樣咁行
但係而家8X特係唔同行車路線
(其實已經可以畀個新編號佢,當初我唔想煩所以加喺特班算)

而行柴斜同柴公直入對里數又無分別

我定收費係按速度多過以距離為考慮因素
咁2/720里數都冇乜分別啦
720快啲咪收貴啲囉

m1210h 發表於 2024-4-6 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層

簡單啲,你用個新編號咪得,叫佢8A咁,你鍾意收幾多錢都得,問題係隔離有8X收5.7,咁仲會唔會搭收$7又唔係快好多嘅車啫
106116_1023 發表於 2024-4-7 23:12 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2024-4-6 01:24
你要咁講嘅話

因為118特車之後係跟足正線一樣咁行

我咪講左你理想既行柴公直入其實跟正線唔差得多
你睇下8/8P都係相同收費、780/788/789都係相同收費,唔會因為柴灣上落東廊位置而唔同收費囉
你要按速度咁定既話咁8同780係咪要平過8P同788/789先?8P同788係咪要貴過8同780/789先?
2同720擺到明一個流水線無行東廊另一個行東廊,梗係唔同收費架啦,乜而家得你既新8X特行東廊正8X係行電車路流水線咩?邊度關事?咁你都拎黎比較真係好野...
畀個新編號博加價上面已經有人都講左唔係快好多但貴咁多未必work

一時又話按速度定收費,一時又話想收貴啲開得成條線,你玩咩...
以為特登收貴D就會容易開新線?咁即係縱容更多不合理收費,唔好咁啦... 8/8P同780/8/9都無你算得咁盡
Chelsea FC
 樓主| James116 發表於 2024-4-8 01:50 | 顯示全部樓層
m1210h 發表於 2024-4-6 10:21
簡單啲,你用個新編號咪得,叫佢8A咁,你鍾意收幾多錢都得,問題係隔離有8X收5.7,咁仲會唔會搭收$7又唔係 ...

時間上計好咗, 特班會畀正班到先, 當班客等咗10分鐘,通常有車就上  (願者上釣), 仲要唔知後面架車有冇位坐, 同埋真係特快咗

睇下82,8H(西行), 就算毫無特快嘅8H到先, 都有一班人會上

再重申一次, 我都係乘客,我都唔鍾意畀多啲錢搭車, 但係我寧願係收貴啲開得成條線

天空之神 發表於 2024-4-8 16:58 | 顯示全部樓層

其實點解唔係搵 106 拆線做? 106P 就點做都唔起

過海後 - 維園 - 北角 - 漁灣

價錢又有又可以真打劫
逆向就打劫埋 8X
.