hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴581及582開辦消息
開啟左側

[路線消息] 城巴581及582開辦消息

12Lane 發表於 2024-5-10 22:52 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2024-5-10 22:32
我直頭覺得加大埔係多餘添、但地名L自我覺得係冇問題、咪跟下佢思維應下機。馬鞍山堆地址好多時直頭連沙 ...

區劃本身係用黎比政府方便行政,咁多年黎都隨時代同人口增加/遷徙改變左唔少,奈何係有啲人當聖經睇。冇計啦,巴迷就係多人執著規律、統一性同埋標準,最後咪搞出好多笑話。就好似樓上版友話齋,唔通叫「大埔黃石碼頭」會比起「黃石碼頭」更加有助人了解目的地咩,矯枉過正只會適得其反。
ccchhhuuunnn 發表於 2024-5-10 23:02 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-5-10 22:52
區劃本身係用黎比政府方便行政,咁多年黎都隨時代同人口增加/遷徙改變左唔少,奈何係有啲人當聖經睇。冇計 ...

區議會呢個冇實權嘅諮詢架構用佢分界去做區名得啖笑
好哋哋新區同現有區域冇乜關咪由佢繼續十四鄕/西沙
80系亦證明巴公當馬鞍山延伸
RyanPun 發表於 2024-5-10 23:05 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-5-10 22:52
區劃本身係用黎比政府方便行政,咁多年黎都隨時代同人口增加/遷徙改變左唔少,奈何係有啲人當聖經睇。冇計 ...

現今啲人理解一個地點,通常都不約而同咁 以「市中心」為中心點咁去諗,十四鄉人叫返十四鄉嘅、或者都有人叫西沙,大家都唔覺得會有問題。約定俗成嘅觀念,從來都冇對錯之分,大家既然都習慣以呢個名去稱呼嗰一帶嘅區域,但有啲人硬係要爆一個稀奇古怪嘅概念出嚟,然後迫人改變人哋嘅習慣,你估你係steve jobs咩?
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
s20131417 發表於 2024-5-11 00:44 | 顯示全部樓層

kbh 發表於 2024-5-10 20:50
https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10576032

已經有台灣人問係咪大埔墟站轉車😂 ...

轉過頭即刻有人話請善用581等巴士服務。亦有人建議可搭807K,只不過班次⋯你懂的。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
s20131417 發表於 2024-5-11 00:47 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2024-5-10 22:23
挪亞方舟都冇寫荃灣,就咁寫新界馬灣,睇唔到安盛創夢館有咩需要堅持寫大埔落去

...

用返方舟例子,創夢館可以直接寫「新界十四鄉海映路」,係咪?
你強行要加「大埔」只會惹來不必要嘅誤會,特別係唔識香港水性嘅遊客。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
leungky0528 發表於 2024-5-12 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層
話說三條線滿月嗰陣都唔知開到便利店或小食鋪未.....呢啲大野都搞唔掂,就唔駛諗班管理會同你改番個正常地址
s20131417 發表於 2024-5-12 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2024-5-12 00:54
話說三條線滿月嗰陣都唔知開到便利店或小食鋪未.....呢啲大野都搞唔掂,就唔駛諗班管理會同你改番個正常地 ...

應該都未必搞得掂?唔好忘記十四鄉大型綜合體仲係起緊,荒蕪係短期內預早嘅事。
hkbw 發表於 2024-5-13 10:18 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2024-5-12 20:34
應該都未必搞得掂?唔好忘記十四鄉大型綜合體仲係起緊,荒蕪係短期內預早嘅事。 ...

25/5 有第1個演唱會舉行...
之後
1/6
2/6
8/6
22/6
23/6
1/7
都有SHOW..有D仲要2000先開SHOW.....

估計一定有新聞出..只係究竟係:

1. GO PARK未READY, 工地開SHOW
2. 設施未齊, 交通安排混亂, 海映路大塞車, 村民有家歸不得, 千人睇完SHOW留落郊野
3. 荒山野嶺開SHOW, 摧毀寧願郊區
4. 荒山野嶺 不知明藝人開SHOW

睇下中邊條THREAD

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2024-5-13 10:21 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2024-5-10 21:11
表演場地在十四鄉,用「十四鄉」會較合宜。

你知唔知十四鄉係指乜架?!
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2024-5-13 10:23 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2024-5-10 09:33
西沙Go Park跟進消息:

西沙Go Park內的表演場地《AXA Dreamland 安盛創夢館》本月開始已有演唱會或活動舉 ...

呢堆"藝人", 有幾多香港人識既呢?

個場應該係1800人左右
殺雞焉用牛刀?!