hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今晚到P968超載
開啟左側

[經歷分享/報告] 今晚到P968超載

toyl 發表於 2024-4-16 09:21 | 顯示全部樓層

James116 發表於 2024-4-15 22:25
前提你應該要搭滿咗$400先

當月買1張月票已經800,買2張月票已經爆1600搭P968係蝕錢,所以你呢句真係錯曬
lsc04d11 發表於 2024-4-16 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2024-4-16 09:21
當月買1張月票已經800,買2張月票已經爆1600搭P968係蝕錢,所以你呢句真係錯曬
...

每月接近400 同每兩個月只有400嘅分別.....
 樓主| AVBWU291 發表於 2024-4-16 09:47 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2024-4-16 09:21
...

我一開波已經講咗嗰個月買一張月票
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Vittorio 發表於 2024-4-16 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2024-4-15 22:32
咦,有版友開 po 講播。。。
同時候我坐嘅天水圍黃巴過西隧站都唔滿,
點解唔過嚟坐,係欖隧轉咩車都得喇。 ...

隔離台話968開緊8分鐘一班
978都自身難保
d人衝向搭黃鬼喎🤭
neoplan720p 發表於 2024-4-16 11:19 | 顯示全部樓層
都係嗰句啦,
點解呢啲「P」車要不設企位,甚或有人企 = 犯法先?

明明架車都係同款嘅B8L,
即係完全唔關安全問題事啦。

咁剩下落嚟嘅,
就係所謂Branding問題:我哋P線賣緊豪華服務,所以「不設企位」。
但呢樣係偽命題嚟。
你想所有P線客都有位坐嘅,
其實好簡單啫:盡量準確預測及配合需求,咁已經係盡咗最大能力去令到班P線客有位坐,
唔需要用法例去夾硬將P線用車set 做不設企位。

到最後,萬一真係有人好趕時間,寧願俾P車價錢都要衝上車去企嘅話,
有咩問題?
如果驚個客唔gur嘅話,師傅喺個客上車前提一提個客已經無哂座位,只剩返企位,願者上釣,已經解決哂所有問題。(而家理論上師傅都要時刻監察架車坐滿未架啦,所以呢樣不涉及增加司機工作量嘅問題)

#東鐵頭等咪又係願者上釣有人企
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
12Lane 發表於 2024-4-16 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2024-4-16 11:19
都係嗰句啦,
點解呢啲「P」車要不設企位,甚或有人企 = 犯法先?

P車個設定本身就多膠餘。
快正線好多?又講唔上;說好的book位系統?豬噏嘅;繁時幫手救火?sorry企位犯法嘅。
neoplan720p 發表於 2024-4-16 13:47 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-4-16 11:54
P車個設定本身就多膠餘。
快正線好多?又講唔上;說好的book位系統?豬噏嘅;繁時幫手救火?sorry企位犯 ...

cap 水啫,
又唔見967X、969X收得比正線貴?

仲要P968完全無特快效果。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
hz6751 發表於 2024-4-16 14:24 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-4-15 21:45
我冇上呢班車,我亦唔夠膽上,出咗事冇保險㗎大佬。我坐呢班車亦唔需要畀錢,嗰個月買咗一張月票嘅人搭 P  ...

九巴第三者保險知多啲
https://www.am730.com.hk/column/ ... %9A%E5%95%B2/242075

【九巴翻側】九巴澄清有購買第三者保險 批評報道誤導
https://hk.sports.yahoo.com/news/%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E7%BF%BB%E5%81%B4-%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E6%BE%84%E6%B8%85%E6%9C%89%E8%B3%BC%E8%B2%B7%E7%AC%AC%E4%B8%89%E8%80%85%E4%BF%9D%E9%9A%AA-%E6%89%B9%E8%A9%95%E5%A0%B1%E9%81%93%E8%AA%A4%E5%B0%8E-143900371.html
立法會十三題:專營巴士公司的第三者風險
https://www.info.gov.hk/gia/general/200004/05/0405168.htm

翻車意外九巴原來無第三者保?賠償主導在九巴
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1056393-1-1.html

有無保險,係九巴有錯有責任就要對乘客賠償,賠償額大過九巴資產就另作別論

樓主| AVBWU291 發表於 2024-4-16 14:27 | 顯示全部樓層
hz6751 發表於 2024-4-16 14:24
九巴第三者保險知多啲
https://www.am730.com.hk/column/ ... %9A%E5%95%B2/242075

我知九巴自己有保險,我意思係架車本身超載,咁第三保仲有冇得賠?
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
hz6751 發表於 2024-4-16 14:43 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2024-4-16 14:27
我知九巴自己有保險,我意思係架車本身超載,咁第三保仲有冇得賠?

九巴第三者保險知多啲 https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E7%AC%AC%E4%B8%89%E8%80%85%E4%BF%9D%E9%9A%AA%E7%9F%A5%E5%A4%9A%E5%95%B2/242075

原文摘錄
坊間有一個說法,由於是次意外司機違反交通規例,因此承保人或會拒絕支付賠償。其實不然,承保人一般會先支付賠償,事後再向司機追討。即使第三保失效,香港汽車保險局會先行墊支賠償,然後再向司機或相關人士追討。

立法會十三題:專營巴士公司的第三者風險
https://www.info.gov.hk/gia/general/200004/05/0405168.htm

文摘錄
根據《汽車保險(第三者風險)條例》(第272章)(下稱“條例”)第4(4)(c)條的規定,擁有車隊的機構如資金充裕而又可靠,可憑藉本身的財務保證,選擇自行承擔因其業務運作而對第三者所負的法律責任。九龍巴士(1933)有限公司(下稱“九巴”)目前是採用這種保險安排。九巴獲准採用這個做法,是因為該公司所作的保險安排,在承擔對第三者的法律責任方面,能為市民提供足夠保障。有關安排包括以下兩部分︰

(一) 自行承保-一項金額足以承擔不超出某個上限(“自保上限”)的潛在法律責任的儲備;
  (二) 向外投保-一份用以承擔涉及超出“保上限”的潛在法律責任的保險。

九巴現時維持一項儲備,用作應付不超出“自保上限”的第三者索償。至於超出這個上限的索償,九巴已向外投購保險。根據專營權條款,九巴必須聘請合資格的精算師審核該項儲備。九巴已按此規定,聘用精算師每年審核該項儲備一次。

司機得直「醉駕」仍受第三保
http://www.takungpao.com.hk/hongkong/text/2017/0815/105086.html

一點時間閲讀我上一個帖文內的連結,應可讓你了解更多