hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴推出無廣告簡易版應用程式「城巴易」 ...
開啟左側

[其他] 城巴推出無廣告簡易版應用程式「城巴易」

noname617 發表於 2024-4-22 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層

YUU 發表於 2024-4-22 17:11
話明陸續上架,咁你咪等吓。唔識字?

係啊!我視力唔好,呢個禮拜內去book場驗眼啦!但你的認真都要重新認識下,呢個世界唔係剩係得app stone,唔係個個用iphone,作為一間已有data知道有幾多成人用咩os,都唔可以做到同步上架,要檢討下啦!人地寫game都會準備好曬同步上架,或提供返個apk被人下載先啦!
KG1428 發表於 2024-4-22 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
呢個app 等同於 運吉的 乘車易 長者模式 / 港鐵的 關愛共乘 app。
s20131417 發表於 2024-4-22 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2024-4-22 17:32
無九巴雙分資訊,呢度已經無得取代九巴自己嘅app

算啦,$2客點會關心呢樣嘢?見到有車就上,點會特登睇埋價錢牌?
szeto993 發表於 2024-4-22 18:21 來自手機 | 顯示全部樓層

有冇一種可能性係啲人用嚟睇ETA多過睇車資?
HT408 發表於 2024-4-22 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層

個app服務對象都唔係啲要睇價錢搭車嘅人🤭
YUU 發表於 2024-4-22 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2024-4-22 17:38
係啊!我視力唔好,呢個禮拜內去book場驗眼啦!但你的認真都要重新認識下,呢個世界唔係剩係得app stone ...

App Store只是一個例子
如果閣下咁鍾意玩捉字蝨,咁好心你搵過第個陪你玩。
asv98.kw131 發表於 2024-4-22 19:08 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2024-4-22 17:38
係啊!我視力唔好,呢個禮拜內去book場驗眼啦!但你的認真都要重新認識下,呢個世界唔係剩係得app stone ...

本身 App Store 同 Play Store 都要時間批核先俾上架,咁兩間公司批嘅時間唔同,呢樣城巴冇得控制架喎。

又,本身都有唔少 app 係 iPhone only,或者係 iPhone 版優先上架,因為 iPhone 型號少,開發、最佳化同測試時間會短啲。

再者,你問幾時有得下載咋嘛,又冇指定 Android,咁而家人地咪提供一個現有嘅途徑俾你囉。
字你又唔睇,問又唔識問,人哋答你一個合理答案你又起晒鋼咁,係咪有人唔抵得身邊啲人用 iPhone 先?定係今朝你啲同學仔 AirDrop 相冇 send 俾你啊?
(前提係本身人地亦都冇笑過 Android 機嘅人,而家啲 Android 機分分鐘可以貴過 iPhone)

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2024-4-22 19:15 | 顯示全部樓層

呢個 app 可以話係 hkbus 配返城巴線詳細資料版(時間表、通告、特別通知)
個介面整體真係好似 hkbus 咁

另外,我發現搜尋個 filter 真係可以揀「所有」同「城巴」,唔似主 app 咁樣可以 filter 淨係要「九巴/龍運」、「嶼巴」同「小巴」。

IMG_2163.PNG IMG_2165.PNG IMG_2164.PNG

忍一時之氣 滅自己威風
kay 發表於 2024-4-22 19:19 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-4-22 19:08
本身 App Store 同 Play Store 都要時間批核先俾上架,咁兩間公司批嘅時間唔同,呢樣城巴冇得控制架喎。

...

城巴最勁係試過UP左華為版上GOOGLE PLAY炒到七彩個次resubmit都搞幾日

不過按以往經驗IOS應該耐過AOS
同埋點解唔兩邊出晒先賣街

世界很簡單 人類很複雜
asv98.kw131 發表於 2024-4-22 19:20 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2024-4-22 17:33
「無廣告」呢個賣點真係捉住對家弱點來打

原本嘅 app 都已經 cut 咗全頁廣告,用呢樣嘢去吸引人用,不過而家直頭冇咁解。我自己其實喺之前都俾冇「全頁廣告」呢樣嘢吸引,但係城巴 app 有另一個致命弱點,就係好食系統資源兼超級超級超級嘥電。希望呢個輕量版 app 可以順便解決食電嘅問題,咁嘅話就真係幾吸引。

忍一時之氣 滅自己威風