hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 85M 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 85M 減班

JX9097 發表於 2024-4-25 23:25 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2024-4-25 23:13
X89D泥涌迎海和雅景臺已經做到好多客再拉入去十四鄉會搞唔掂,不如叫屎水開條589跟78P出觀塘之後係大隧轉 ...

我唔係話一定要拉X89D
我只係想帶出十四鄉唔會要85M
JX9097 發表於 2024-4-25 23:27 | 顯示全部樓層
66702686 發表於 2024-4-25 23:23
可以參考下南區d做法

南區可以霸王硬上弓
唔等於沙田區都可以
AtrHenu 發表於 2024-4-25 23:30 | 顯示全部樓層
66702686 發表於 2024-4-25 08:22
所以要82x,84m,85m要重組,學下南區la

無嘅噤做咪辣燙曬利安/錦英,MOSTOWN,富安,小瀝源,威院,沙一,廣源班客囉.(唯一好處就係一個唔該食埋條怪胎的89S和搶叔叔條半垃圾的808跌出嚟的客)
Togepi 發表於 2024-4-25 23:34 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2024-4-25 23:30
無嘅噤做咪辣燙曬利安/錦英,MOSTOWN,富安,小瀝源,威院,沙一,廣源班客囉.(唯一好處就係一個唔該食埋條怪胎 ...

89S RPP寫會改上水仔, 睇怕都未必會死得咁早
中四嘅小刺蛋 ;p
GZ4031 發表於 2024-4-26 00:37 | 顯示全部樓層
咩85M 入十四鄉呀, 入77區呀, 自己OMSI 畫下好喇
十四鄉搵條價單低又落唔到觀九商既M線? 冇可能
77區 九巴連286M都做低左, 85M行入去係借屍還魂定點先

雖然我個人係認為286M 走線對頌安欣安同77區幾唔錯 (只限新界內走線), 九龍範圍就太細喇, 不過本身個出發點係駁鐵線所以冇計
同樣因為咁, 屯馬開通後咪變過時路線囉

不過重點係, 錦英同恆康街先冇咁易放過你條85M落77區, 就算89D 回水BBI都未必咁大信心比你過
而九巴不嬲唔知點解地好唔想做77區生意... (可能真係冇咩客), 所以亦唔會咁樣賭
從營收去睇, 九巴今時今日將85M寫到咁, 下一步就似係直接變兩味, 減無可減咪抽兩架85M 比89D 加下班塞住人把口, 再加回水BBI大老山
然後85M 收走非繁, 收走幾部車

Rather than 走去諗甚麼82X 84M 85M合體, 九巴先唔會做呢一水蝕錢蝕車既生意, 有車都倒比十四鄉
85M 既下場由89D 改快果刻開始已經決定左, 一來界走左班本身見85M快少少而上大老山轉既客, 二來89D 係85M最好既代替品, 屯馬開埋就衰多七錢

84M 既下場反而似不變, 特別係鑽石山黃大仙既大老山線死剩無幾既話, 佢就係包辦所有獨市位既廢物利用玩家

82X 如果85M 真係死非繁, 就應該接近不能再減, 因為黃大仙總站同鳳德平價上大老山只剩低佢

HV7025 發表於 2024-4-26 01:48 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2024-4-26 00:37
咩85M 入十四鄉呀, 入77區呀, 自己OMSI 畫下好喇
十四鄉搵條價單低又落唔到觀九商既M線? 冇可能
77區 九巴 ...

一講呢幾條線,就總係一堆合併建議
呢幾條貌似重疊兼兜路,但幾條線各自有快嘅位,有佢哋獨自客源,樓上都講唔少,各自用車唔算太多,特別84M多年來都係4、5架車已經搞掂

- 82X廣源<>黃大仙鑽石山鐵路接駁,廣源過海交通仍然麻麻,駁鐵過海仍有客,特別下繁仍然識頂閘
- 84M向來靠威爾斯同源順圍逆向返放工客,就算馬鐵延長過兩次,時間優勢仍然明顯,仍有捧場客
- 85M就馬鞍山去黃大仙佢真係唔慢,至少對錦英耀安仍然係有用路線

286M就無計,已經係等取消嘅路線

雖然n年前RDP曾經建議過82X 84M合併,但一被反對已經縮,無再堅持,近年都只係減班處理
- 82X 多數時段仍有20分班,以近年計其實唔算失禮
- 84M 廿幾年前已經係有25分班疏車線,而家仲有20-30其實只係輕微減
係85M減幅較驚人,但89D+屯馬令條線主要客源無咗,非戰之罪

呢抽路線至少唔係80M 281M嗰類幾乎全日載空,各自有多客時段,蝕極有限
如果真係蝕到喊,九巴肯定會更積極建議合併,但so far咁多年都無再點跟進
主因相信就係硬要合併嘅話,以上賣點大部分會因為兜路而失去,但卻要用好多車來行一條兜路趕客新線,隨時得不償失,不如維持原狀減下班就算
AtrHenu 發表於 2024-4-26 07:54 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2024-4-26 01:48
呢幾條貌似重疊兼兜路,但幾條線各自有快嘅位,有佢哋獨自客源,樓上 ...

要格梗將85M,82X,84M,286M四合一仲要過沿途居民.如:利安,馬鞍山廣場,恆耀安,錦泰,富安,石門返工客,沙田第一城,威院,廣源班皇帝居民個關,最多極奇量地85M馬鞍山改爲跟A41P個走線模式(即入耀安)再出77區食少少286M客,其餘兩線就繼續管HEA到死甚至二合一就算.
66702686 發表於 2024-4-26 08:28 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2024-4-26 01:48
呢幾條貌似重疊兼兜路,但幾條線各自有快嘅位,有佢哋獨自客源,樓上 ...

咁又未必,最近南區D重組都冇令到路線客量流失,甚至反而客量好左,其實九巴以前重整資源都算做得積極,唔通過往做得太差?但城巴呢排做巴士重組都比九巴進取d
HV7025 發表於 2024-4-26 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層
66702686 發表於 2024-4-26 08:28
咁又未必,最近南區D重組都冇令到路線客量流失,甚至反而客量好左,其實九巴以前重整資源都算做得積極,唔通 ...

都係嗰句,南區同沙田無咩好比
38同42路線九成相同,置富無其他競爭,乘客可以話硬食,合併無乜走客+直接慳番好多架車

但沙田呢抽路線,合併必然走客+慳唔到幾多架車,如果計錯數隨時無慳過
而家又未至於蝕入肉,反正84M 30分鐘班仍有固定客源,無必要搞太多吧
0q9w8e 發表於 2024-4-26 16:18 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2024-4-25 23:13
X89D泥涌迎海和雅景臺已經做到好多客再拉入去十四鄉會搞唔掂,不如叫屎水開條589跟78P出觀塘之後係大隧轉 ...

UC4461 X89D
1812 觀塘碼頭+8
1815 巧明街+11
1817 勵業街+5
1825 常悅道+23
1828 臨華街+11
1848 大老山隧道+3-6
1855 耀安邨耀遜樓-26
1900 錦英苑-12
1902 錦龍苑-7
1903 利安邨-4
1906 烏溪沙站+3-3