hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 轉載933消息
開啟左側

[小道消息] 轉載933消息

alcc172517 發表於 2024-5-4 22:49 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2024-5-4 21:25
如果要好似930X咁樣來回兜入去如心總站,
咁唔好做上游好過,
反正對上游嚟講,要成20分鐘先上公路,係毫 ...

如心都包括在內啦, 所以我前面都提唔入好啲, 入面個圈太極品. 況且祈德尊, 戴蹸趾勉強都叫覆蓋到, 個人覺得都算合理步行範圍, 尤其後者只係穿過商場理應更易接受. 現實啲講, 條線唔吸引, 就算站位停到正班客一樣唔會賣帳, 仲要加埋成條屯馬線係度.相反, 條線做得好, 班客都唔會介意行多小小去搭. 反正都係用咁多時間, 行遠小小開拓新客源點都比自轉塞死倒客好吧.
642 發表於 2024-5-5 02:41 來自手機 | 顯示全部樓層
XZ4201 發表於 2024-5-4 21:12
大家都係三個站上公路,960b/x 968x 948e東區三站直上,佢933就荃灣3站直上960b/x 948e就兜新界,佢就 ...

先唔講月票
960B/X係直接到客倉(屯轉同屯中)
班客落左車之後架車點兜都唔會理
又大把轉乘
所以咪咁受歡迎

同一道理
962G灣仔之後直飛到西隧
所以都有唔少人搭去屯轉轉車

933遊完花園先返到荃灣
仲要荃灣覆蓋範圍同轉乘路線少
吸引力低係好正常

行繞道同行告士打道爭幾分鐘應該係講緊告士打道唔塞車
但係軍器廠街對開既告士打道塞車既機會率係好高
仲未計中環埋站時間
所以唔會爭得果幾分鐘
仲有行繞道塞車果個位行中環一樣會遇到
點計行繞道都係明顯地快好多
kay 發表於 2024-5-5 08:38 | 顯示全部樓層
642 發表於 2024-5-5 02:41
先唔講月票
960B/X係直接到客倉(屯轉同屯中)
班客落左車之後架車點兜都唔會理

有左繞道同三隧分流
舊路依家都有好大程度改善
係西隧自己比人隊爆
如果話中環停站係問題
唔停咪可以跟962G行快線上四幹

下繁由西隧隊出黎既車龍
行繞道可以係塞返去隧道
反而林士街天橋好少倒塞返去中環
打尖位都前少少
但同一時間行干諾道西下路隨時比天橋更暢通
西隧高樂花園下路好少塞返去皇后街
行下路打尖位就到高樂花園

不過行得繞道就一定行橋到尾
想避塞車打尖無呢個選擇

世界很簡單 人類很複雜
AVBWU291 發表於 2024-5-5 11:02 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2024-5-4 22:02
某屯門B/X線既 暗盤加班 似係偷雞做, 唔坐開真係唔知佢既存有

總站痴哂 memo 喎,同埋運吉點會唔知,純粹冇正式寫落時間表啫。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
天空之神 發表於 2024-5-5 11:22 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-5-5 11:02
總站痴哂 memo 喎,同埋運吉點會唔知,純粹冇正式寫落時間表啫。

其實TD 有彈性比巴士公司臨時自行加班
.
alcc172517 發表於 2024-5-5 12:33 | 顯示全部樓層

離小小題,西隧塞車最主要問題係港島出入口瓶頸,再加上向東/西方向分配既行車線同車流嚴重不平衡造成,本身隧道既流量未必太大問題.如果東行直接封咗瓶頸元兇東邊街支燈, 迫啲車用向西行出口前往目的地 (當然會影響970 971呢唯線要兜遠咗,或者要去到西消防街先掉到頭?同重新規劃附近道路係好覆習既事)另外參考東廊入紅隧都有幾條支路入隧道. (U 型橋, 杜老誌道天橋>鴻興道(巴士)/ >港灣道>菲林明道>告示打道(其他車輛)),林士街天橋入西隧可否都參考下呢?例如過左行政大樓後起多條繁忙時間巴士專用U 型橋併入東行線入西隧既路.

不過最實際, 係未應該應該要考慮起第四條過海隧道(唔計屯赤), 鐡路已經有4條過海, 澳門果邊澳氹第四條大橋都即將完工通車, 反而維港2岸都係得3條隧道好似講唔通
642 發表於 2024-5-5 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-5-5 08:38
有左繞道同三隧分流
舊路依家都有好大程度改善
係西隧自己比人隊爆

好少倒塞返去中環?
最少兩星期至少一次
其他時間唔清楚 但至少放工時間舊路唔會係暢通無阻
不過都贊成比以前情況係好左

如果干諾道中天橋塞到去繞道口
中環果邊一定唔會好好多
唯一中環唔塞車就要靠告士打道上半山大塞車
不過到時架車都會起軍器廠街對開告士打道jam死埋

如果你話行下路可以打尖入隧道
無錯 962C 什至962G我都搭過咁行
但要起燈位前打晒交插隊先行到 唔多司機會咁做

相反 繞道一出一直行最右線到分岔口位先插番入慢線落橋
依樣每日960B/X 什至986/989都係咁做
唔可以話快好多
但塞車時962C同960X一齊塞上干諾道中天橋
最後960X入隧道 同時間962C先落緊橋

利申:每日東區搭車返屯門人
試過晒所有方法返屯門 960X完勝其他方法
其他時間唔清楚 但放工時間每日都經歷一次
642 發表於 2024-5-5 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-5-5 11:02

請問960X而家幾點開車?
星期五見18:09同18:19 開車
而唔係18:05同18:15
起初以為司機遲到
但又跟apps預計開車時間
08x200-201 發表於 2024-5-5 18:21 | 顯示全部樓層

其實應該要做的啦
不過933上繁真系我覺得唔建議飲糖水,西隧一站直達消防局/QB或者仲好過
畢竟有d人真系真心糖水中毒,真有需求西隧933<->986/989互跳好過

GR614 發表於 2024-5-5 20:42 | 顯示全部樓層

642 發表於 2024-5-5 16:04
請問960X而家幾點開車?
星期五見18:09同18:19 開車
而唔係18:05同18:15

跟APPS啦,有時唔係司機唔想準時,但個站有咁多條線,邊有可能跟足
セブンアイランド大漁