hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 荔廠部分路線車務運作問題
開啟左側

荔廠部分路線車務運作問題

S3BL100 發表於 2024-5-7 21:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近排無聊研究過幾條路線行車時間,以下係發帖一刻厹官網數字:

往尖碼:57.6 分
往九龍站:53.5 分

33A
往旺角柏景灣:62.9 分
往荃灣:66.2 分

往葵盛:51.2 分
往灣景花園:52.4 分

往順利:70 分
往長康:66.7 分

但問題來了。以 33A 為例,只得八部掛牌車,按編定班次表推算,一單連休 80 分。呢個數字早多五至十年前都仲可以,但以今時今日情況,塞一塞或者多一個輪椅客上落,非繁一單已經可以超過 70 分,去到總站得返唔夠十分鐘休息,YouTube 行車片都見得多,返到總站前車已開出。繁忙時間雖然應該有外來柯打,但情況更難以想像

而 34 按編定班次表推算,15 分鐘時段一單連休得 60 分,情況都係差唔多

8 就仲犀利,六部掛牌車但平日下繁同假日都各自有超過一轉開緊廿分班,如果真係開緊六部車,分分鐘連落地時間都無。就算跳飛機,都要冒好大風險有人但無車開

呢類情況暫時好似只係喺荔廠路線上面見到。似乎荔廠路線車務編排緊張好多,其他廠似乎見唔到呢種情況。參考例如 2B、2D、80X、86A、89、89B 等較容易推算車務編排路線,一般淨行車時間大約係一單連休時間六至七成左右,鬆動好多,返到對面總站一般至少有 15 分鐘休息時間

想知上面呢堆荔廠路線實際係點運作?係咪一轉出八部車但十個車長全日跳飛機?定係全日有外來柯打車?定係使用其他運作模式?

多謝解答。
fb.com/scientisthk2usa/
HT408 發表於 2024-5-7 21:59 | 顯示全部樓層
112 同 8A 各自有一部車早更收工泊落去九龍站俾 8 號仔用
AVBWU291 發表於 2024-5-7 22:02 | 顯示全部樓層
九巴官網指 ajax?outdated info...

以 33A 為例,最新官方行車時間係 73 分鐘(am)/80 分鐘(pm)
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
bb606606 發表於 2024-5-8 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

幾多部掛牌車唔等於條線有幾車行緊囉LOL

車務柯打比你想像複雜 唔好咁天真
亦都唔係就咁計就計到
條線有幾多order車又唔知
食飯個個字軌又唔同
又唔係每一個字軌都要跳機
仲有蛇車

評分

參與人數 3aPower +5 HugeC +30 收起 理由
LR7875_7B + 1 + 10 英雄所見略同
天空之神 + 10 精闢見解
.KD.8283. + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

UR7523UV7523 發表於 2024-5-8 21:06 | 顯示全部樓層
290/A平日pm peaktime荃灣去將軍澳好多時返到彩明不論會唔會轉線都係即走
樂仔〞 發表於 2024-5-8 22:07 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2024-5-8 11:46

以前就可以咁計
而家跳飛機跳到掛牌車數量同實際用車數量無哂關係 ...
Marlboro 發表於 2024-5-9 15:59 | 顯示全部樓層

掛牌車數目唔代表該線用車數,33A官方用車數目係十部
 樓主| S3BL100 發表於 2024-5-9 22:24 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2024-5-8 11:46

咁我當然知道幾多部掛牌車唔等於條線有幾多部車行緊,但掛牌車數目亦似乎同車長數目無必然關係

似乎荔廠路線特別多呢類情況,我諗我想知道既係,好似 33A 34 42 呢類掛牌車數目僅僅夠非繁行一轉,甚至都唔多夠既路線,一般運作模式係點?全日有外來柯打?定係全日車停人不停跳飛機?定係兩樣都有?

8 就上面已經有版友解答左,原來實際行緊八部車
fb.com/scientisthk2usa/
KE7066 發表於 2024-5-10 02:30 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-5-9 22:24
咁我當然知道幾多部掛牌車唔等於條線有幾多部車行緊,但掛牌車數目亦似乎同車長數目無必然關係

似乎荔廠 ...

掛牌數目同車長數目唔會無關係
只係從來都唔係線性關係
正字軌一早一夜
蛇車只有一早
呢度都比到個平日用人下限你

要數雖然有正字軌只有早更,但呢間公司無規律基本上唔會從掛牌表解讀到
L 人就從來都唔會係掛牌表上解讀到
最多話比以前只有柯打更多變數

講 34
有無諗過實際上行車時間未必需時 50 分鐘
本身官方個時間無分時段極度籠統未必比你參透到啲咩
真係想落手研究日日攞 ETA data 仲實際

bb606606 發表於 2024-5-10 13:51 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2024-5-9 22:24

似乎荔廠 ...

其實你想研究d乜?
根本每條線玩法都唔同
首先你要分清楚條線有幾多正字軌L字軌甚至半職字軌
而正字軌早夜更數量可以唔同
唔係單純跳飛機或者柯打車咁簡單
似乎你仲未明有幾複雜

唔明點解你係咁強調荔廠特別多呢個情況
根本每間廠大部份線都係咁

你又話明掛牌唔等於條線有幾多架車
然後又再強調掛牌車唔夠條線行係咩玩法?