hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港島流水 vs 電車
開啟左側

[經歷分享/報告] 港島流水 vs 電車

cky 發表於 2024-5-11 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

作為港島人
其實都經常搭電車
有時就算中長途
就腳的話都會搭電車

啲人成日話搭電車慢
又冇冷氣
剛才出街
遠望見冇電車嚟
就走去搭番 2A
一上咗車
就見到電車啱啱到 🤨🤨

我係晌寶峰園上車
然後全程架 2A 同架電車拍住咁去
架巴士其實都係用番正常速度嚟行
但係停站同燈位
都俾架電車追咗上嚟
要去到過咗清風街
架巴士先拋甩咗
仲追過之前一架電車
但到了中圖
唔知係咪俾前面架 2X 同 116 頂住
停咗近兩分鐘
結果前架電車啱啱追咗上嚟
之後又晌八爪魚天橋塞一塞
最後晌希慎落車後分零鐘
前架電車經過
再過多分零兩分鐘
本來架電車都到
即係話
鰂魚涌去銅鑼灣
巴士只係快電車 3 4 分鐘

呢個現象
多多少少反映有些巴迷埋怨巴士公司對港島平價線唔重視,班次疏,送客搭鐵都唔去搶人生意
但當連電車都唔係相差太遠
同埋宜家仲可以 VISA 2 蚊坐電車
俾多 3.2 有冷氣係咪好重要因素?
除非好似崇光或希慎站位好
先至有誘因等巴士
否則
睇嚟一心諗住加強流水線班次
都有難度

係咁依分析一下

tommy14D 發表於 2024-5-11 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層
其實電車根本唔慢,作用就好似輕鐵咁樣做輸送, 同埋收得平你唔想行都可以上
Fuk19805 發表於 2024-5-11 20:47 | 顯示全部樓層
電車其實未至於熱添,坐到上層車頭車尾開大個窗都會撞到生風
IG: mhlam307_photospam
kay 發表於 2024-5-11 20:47 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2024-5-11 20:33
其實電車根本唔慢,作用就好似輕鐵咁樣做輸送, 同埋收得平你唔想行都可以上 ...

樓主個問題係巴士電車差異唔大
變左係(巴士+電車) VS MTR

如果巴士電車有個選擇可以快少少
咁起碼貪快個班唔會地底見

睇你咩位置
有D位只要等車多過10分鐘
搭鐵even行落去同要等車都完勝

世界很簡單 人類很複雜
tommy14D 發表於 2024-5-11 20:54 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-5-11 20:47

其實電車都算密,mtr行落去個站送車尾又要等多五分鐘,你都知佢哋啲站深入地底, 不過本身港島啲路快唔到幾多,又要排隊又要等燈,死症
18X呢啲又做唔起
kay 發表於 2024-5-11 21:01 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2024-5-11 20:54
其實電車都算密,mtr行落去個站送車尾又要等多五分鐘,你都知佢哋啲站深入地底, 不過本身港島啲路快唔到 ...

到你要搭電車個陣就會話疏
東區有個問題係
唔係班班落上環
繁時去鵝頸橋以西就要等

而通常去上環既車又多人過入跑馬地
講既係有位揀同企上車門分別
上唔到車下班都唔一定去上環
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| cky 發表於 2024-5-11 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-5-11 21:01
到你要搭電車個陣就會話疏
東區有個問題係
唔係班班落上環

筲北一段通常都做到上環跑馬地梅花間足咁開,而且日頭堅城車都比表列嘅班次密,所以鵝頸橋以西唔算難等。
 樓主| cky 發表於 2024-5-11 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-5-11 20:47

仲有一點係巴迷忽略咗
就係抱怨啲人坐鐵都唔坐巴士
然後當電車唔慢巴士好多時
夾係電車同鐵中間
巴士就冇乜突圍嘅優勢
limited 發表於 2024-5-11 22:50 | 顯示全部樓層
大前提係電車有位坐, 或唔多人企
紅日要同姐姐逼電車真係唔好搞我

晚飯時間後同意坐電車返北鰂西筲係一個好選擇
尤其前陣子白衫2A 碌車, 電車更加爽快

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +5 收起 理由
James116 + 3 + 5 給你一個like

查看全部評分

James116 發表於 2024-5-12 00:44 | 顯示全部樓層

我係平時搭開巴士
但間唔時都會搭電車(一個月幾次咁)

上面講嘅速度的確無錯
但係電車就好似好逼咁
企邊都好似阻到其他人
不過因為平所以搭(尤其落雨嘅時候搭, 因為冇乜人)

同埋而家電車夜晚8,9點開始,東區嗰邊係咪少咗車