hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 張欣宇表示東鐵技術上可採用十節列車
開啟左側

張欣宇表示東鐵技術上可採用十節列車

天空之神 發表於 2024-5-14 17:37 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-5-14 10:22
月台閘門淨係起咗九卡🤔
非停車位置亦已經用玻璃圍板封起
第十卡真係唔好預咁快有 ...

咁硬件都唔太大問題既,如果一開始起哂 10 卡,就會有幾十萬人問點解唔 day1 做夠 10 卡

不過,就算如此個人應為應該加既係頭等,甚至係雙層頭等或特等

增加車費營收能力
.
AVBWU291 發表於 2024-5-14 17:53 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-5-13 20:49
明白。

列車不嬲都係按營運需要度身訂造,設計上係可以唔夠力加到夠。

HHS好似冇空間放第9卡喇喎,大圍車廠如是。車站都仲話可能搞得到。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2024-5-14 17:58 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-5-14 17:10
去尖東年代都係37抽。
過埋海去金鐘同去尖東比較,實際就係多佐過海隧道一段。
新車加速得快佐慳到時間, ...

其實當初就話計到用車數一樣,但佢冇計到班次加咗都要多咗車,即係訂車嗰刻其實冇預到減卡同時會加班。我唔肯定當時會唔會 plan 先縮咗卡,照舊去紅磡,等過海段通車前再買車。不過以而家結果嚟睇,減車卡就冇加班,只係咁好彩需求下跌,仲未企車頂咁解。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
s3n370 發表於 2024-5-14 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2024-5-14 09:53
HHS好似冇空間放第9卡喇喎,大圍車廠如是。車站都仲話可能搞得到。

“無位”咪又係因為起果陣,只係預佐擺八卡。
兩個地方比一般車站大,要騰空都係靠執位。

話說回頭,雖則我話過要行九卡,終歸都係肯唔肯出錢嘅問題。
當日由設計圖則開始,俾八卡定九卡唔會差太多果陣,都係預八卡嘅時候,
今日條數咪更加計唔掂。

好多人會話咁係無遠見,計我話無遠見都有度好,唔夠載果陣,諗新線嘅成數都高D。甚至叫番隔離九城幫手做番旺巴士都無不可
s3n370 發表於 2024-5-14 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-5-14 09:58
其實當初就話計到用車數一樣,但佢冇計到班次加咗都要多咗車,即係訂車嗰刻其實冇預到減卡同時會加班。我 ...

好似有人話過開多佐班次,都係靠短棍搭夠。
唔知當初咁預,係咪預仲有直通車。
如果有預直通車的話,而家現實上無直通車穿插,其實都幫輕到D。

又講番轉頭,最最最初係預馬鞍山線過海,頂盡咪開八卡俾你。
而家default九卡,仲有第十卡嘅預留,其實算係right move
s3n370 發表於 2024-5-14 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-5-14 09:37
咁硬件都唔太大問題既,如果一開始起哂 10 卡,就會有幾十萬人問點解唔 day1 做夠 10 卡

不過,就算如此 ...

頭等車卡變雙層,加第十卡普通等
大家都happy
solomon 發表於 2024-5-16 08:19 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-5-14 19:42
頭等車卡變雙層,加第十卡普通等
大家都happy

全線加雙層頭等,現頭等改普通等,成件事就完美,不過除咗買車同改裝,改裝幕門又使一筆,
雙層車做唔做M車又係問題,真係發下夢算了

solomon 發表於 2024-5-16 08:24 | 顯示全部樓層
SV3077 發表於 2024-5-12 23:22
諗極都唔明, 查飛果班係因咩而反對

好似話喺唔加資源情況下就反對,龜鐵肯加人,一次過兩邊車門入,應該解決到問題。
天空之神 發表於 2024-5-16 08:35 | 顯示全部樓層
solomon 發表於 2024-5-16 08:24
好似話喺唔加資源情況下就反對,龜鐵肯加人,一次過兩邊車門入,應該解決到問題。
...

學中央線快速新卡做兩對大門,前上後落做電車閘門咪一了百了
.
JC3987 發表於 2024-5-16 23:15 | 顯示全部樓層

solomon 發表於 2024-5-16 08:19
全線加雙層頭等,現頭等改普通等,成件事就完美,不過除咗買車同改裝,改裝幕門又使一筆,
雙層車做唔做M ...

頭等卡同普通等一樣係每卡裝咗五度幕門/閘門,所以改用雙層頭等係唔須要改裝幕門㗎。
只係由現時開第四度門改為開第一&第五度門。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
siupy + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分