hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運機場員工八達通優惠價模式變更
開啟左側

[其他] 龍運機場員工八達通優惠價模式變更

AVBWU291 發表於 2024-5-20 08:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

即日凌晨起,使用機場員工八達通卡乘搭龍運巴士路線,享用優惠方法會改為拍卡前通知車長按掣更改八達通機價錢至機場員工優惠價,拍卡後,八達通機價錢會自動改回正常價錢,與A43/A43P一樣,以防止尾隨乘客手快快拍卡支付較少車費。

其實改用城巴模式,會否更方便?
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
lsc04d11 發表於 2024-5-20 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
其實日間有提供機場員工價的龍運 只有A43系列? 所以所指的是NA系列。。。?
 樓主| AVBWU291 發表於 2024-5-20 09:38 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2024-5-20 09:27
其實日間有提供機場員工價的龍運 只有A43系列? 所以所指的是NA系列。。。? ...

NA系同埋N30 N42
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Choi 發表於 2024-5-20 14:48 | 顯示全部樓層

點解唔拍正價然後過十天去特惠站退錢
新造的人、如鷹展翅上騰。
kei_hk 發表於 2024-5-20 15:15 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2024-5-20 14:48

九巴科技最__﹐名不虛傳。
仲叫九巴整咁多野

仲有﹐叫班員工成日去拍卡收番退款。
做乜攪到班員工咁煩﹐定時定候要人手處理退款。

題外話﹐會唔會有壓力叫九巴唔好再先收錢再退錢?
避免乘客可以賺取額外的交津。

szeto993 發表於 2024-5-20 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
跟對家嗰個做法其實係最好,不過同申請機場員工八達通一樣防唔到某啲公司唔肯幫兼職簽申請表
JX9097 發表於 2024-5-20 18:33 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2024-5-20 14:48

呢個咪一樣麻__煩
好似城巴咁就最簡單
JX9097 發表於 2024-5-20 18:34 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2024-5-20 17:01
跟對家嗰個做法其實係最好,不過同申請機場員工八達通一樣防唔到某啲公司唔肯幫兼職簽申請表 ...

呢樣就真係唔到巴士公司去決定
始終都要防止有心人用咗員工優惠

s3n370 發表於 2024-5-20 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2024-5-20 10:34
呢樣就真係唔到巴士公司去決定
始終都要防止有心人用咗員工優惠

唔存在亦無需要“要防止有心人用佐員工優惠”。除非員工唔响機場返工。

員工只需要符合“响機場工作”呢項條件,就合資格申請機場員工八達通。
https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/customer-service/faq/get-your-octopus/octopus-types.html
詳見第八項。

呢D公司只係需要確認有關員工符合“响機場返工”呢項條件,
搭A車機鐵嘅優惠係巴士公司鐵路公司提供,僱主無需付費。
亦無規定必需係返放工、執行職務先至可以用呢項優惠。

通常唔係怕煩,就係當兼職無到先至拒簽
AtrHenu 發表於 2024-5-20 22:27 | 顯示全部樓層

真唔明長勝呢20年來機場員優惠都不能似屎水A仔一樣夠包括曬所有A車都提供員工價.(起碼可以迫堆貨運/地勸工人可以唔駛受班次越整越衰的E32,E33,E33P,E36/37,E41,E42的氣兼谷一谷下堆入座率低的A30,A32,A33,A38,A47X,A42,A46)