hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我發覺自己消費以至生活態度出現嚴重問題! ...
開啟左側

我發覺自己消費以至生活態度出現嚴重問題!

U-157星之Kelvin 發表於 2007-9-16 19:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢幾日,陸續收到信用咭statement,結果令我感到不安,
在近一個月,我不知為何會不斷簽賬,可謂達至瘋狂程度,
所有結欠累計竟然係我今個月薪金的80%

同時我發現銀包內的錢由以往可應付一星期,變成只能應付2-3日
o的錢唔知o係邊度用左(我而家好少會拎收據)

以前買野一定會拎收據,並作消費紀錄,
但而家好少咁做,造成我放縱消費,結果我好痛苦,
晚晚失眠,內心又有罪惡感

另外,我又發現自己好耐無返教會,與神的距離有十萬八千丈遠,
現在感到完全失去方向,除工作外,條路唔知點行?

我見到自己有位朋友的影子,他亦好耐無返教會,
之後過著腐化生活,最後瘋狂簽賬,欠下近二十萬債項,
我不想步他的後塵!

希望各位教友俾意見我,讓我知道點做!
Dolphin 發表於 2007-9-16 19:43 | 顯示全部樓層
- 如果有幾張 credit card , cut 剩一張吧.再打去銀行減少信用額.
- 開個定期戶口,一出糧就將預定既錢存入去,想駛多都唔得.
- 做人冇晒方向,同返唔返教會冇關係.你有冇諗過裝備自己? 有冇諗過改善自己既生活? 有冇諗過發展自己既興趣? 有冇諗過同另一半組織家庭? 如果乜都唔去諗,返教會只係逃避現實.
BMW E46 320i
tomchen 發表於 2007-9-16 20:09 | 顯示全部樓層
銀包乜都唔帶,只帶少量現金應付日常開支,增加洗錢難度...
開始寫自己o既數簿..了解自己o既洗錢習慣同錢o既去向...
要儲錢,為將來,係要虐待今時今日o既自己架喇,先甜後苦先苦後甜你自己揀。

a396 發表於 2007-9-16 23:31 | 顯示全部樓層

聽上面咁多位朋友講, 樓主快o的返番
現實, 最重要係問o下專家點樣為自己
解決債務問題, 之後好似上面咁講, 定
個長遠目標. 人唔可以只掛住呢幾日
o既事, 廿幾三十年後呢? 都要諗喎.

有句好老套o既話, 但係我覺得要記住,
就係 '錢唔係萬能, 但係冇錢就萬萬不
能'.
獨派交通迷同政治學人
letchan 發表於 2007-9-17 10:47 | 顯示全部樓層
點洗錢就同宗教冇乜關係既。反而雖到難關就好自然會諗到宗教。
我早年有咩人生關口,都會搵搵黃大仙一樣。

至於洗錢,我倒有一套。又早年,年輕對生活有很多願望。
希望成為車主、業主。這個主觀願望成為事業上的鞭策。
雖未算得上是事業三級跳,但總算是安穩。

安穩生活是有代價的。我的心得是「選擇」。
選擇只做A、B、C中的其一。我是後果論者。凡事都會想想後果如何,
對自已負責。

需要,是有憂次的。不可能一步到位。所以,必須選擇。
當然,消費、借貸都是選擇之一。不過,後果就要自負。
啟程‧向安全地帶再出發﹗
gordon 發表於 2007-9-17 13:54 | 顯示全部樓層
1. 整一個表(最好用Excel), 每天記錄你銀包內, 戶口內, 八達通內的剩餘金額, 加起來, 再計算你由該日至下期出糧, 每天平均可用的金額.

2. 若然有信用卡簽賬, 必保留單據, 並自行記錄下來, 而每次提款及EPS必索取通知書, 回家後可拿著通知書記在收支表.

3. 出糧之後找清全部該月的賬單(包括信用卡, 電話費等等)及先作十一奉獻(如要), 減低利息支出, 亦以免月底駛突左冇錢找數.

4. 開一個戶口(可以是儲蓄或者股票戶口), 每期出糧先將適量金額存入.

5. 將電話/上網/保險供款等賬單改作信用卡自動轉賬, 減少賬單的數量(因為愈多賬單愈難處理).

6. (最後防線)若發覺自己的賬單的金額大大超出自己的能力, 可考慮向銀行借私人貸款, 再分期償還.

涉及向金融機構(銀行, 財務公司)借貸(包括信用卡, 私人貸款, 按揭)的賬單一定要準時找清, 千祈不要寫花自己的信貸紀錄, 一旦花左, 第時想借錢買樓買車的難度又會高左.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
s3n370 發表於 2007-9-17 18:40 | 顯示全部樓層

樓主提及到自己以往有做開支紀錄,係駛錢有預算的人。
但係過往果一個月就無做。
最近又減少返教會,令自己同宗教的距離遠佐。

樓主係咪發生佐D事,才會改變呢兩種習慣?
進而令自己更不安?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
cu5437 發表於 2007-9-17 21:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DW8306 發表於 2007-9-18 00:15 | 顯示全部樓層
自已洗錢冇節制.同返唔返教會冇關係
唔通真係學似北碼出面條banner咁寫.
有錢債信耶蘇乜都搞掂晒咩...

自已定力唔夠就請cut晒d credit card
費事洗晒呢期糧仲連帶去下一個月
唔想亂洗就真係擺入定期.冬啞銀號1K都開到戶
s3n370 發表於 2007-9-18 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 DW8306 於 2007-9-18 00:15 發表
自已洗錢冇節制.同返唔返教會冇關係
唔通真係學似北碼出面條banner咁寫.
有錢債信耶蘇乜都搞掂晒咩...

樓主自己講佐係兩回事黎ge...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路