hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴59A開辦25周年(9月24日)
開啟左側

[歷史資料] 九巴59A開辦25周年(9月24日)

HR9710+KU1391 發表於 2007-9-27 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2007-9-27 12:32 發表

59A 有用過牛,亞比安.反而珍寶我只見過行59M, 59A 反而無

無錯,59A 曾經用過31B的車頂當.那是是深水埗(欽州街)巴士總站年代.我記得95年屯公塌石當日,我曾坐G486返屯碼 ...

當時雞車已全數調離屯公,當時真係超特見
請問G486去到哪裡上滿?
G486能不是好,我搭過佢31B

至於66點解唔及59A,
我個人認為,66經過的地方是舊區,人口老化,對交通須求低
屯碼一帶有較新的屋苑
Crotone 發表於 2007-9-28 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2007-9-27 12:56 發表

當時雞車已全數調離屯公,當時真係超特見
請問G486去到哪裡上滿?
G486能不是好,我搭過佢31B

至於66點解唔及59A,
我個人認為,66經過的地方是舊區,人口老化,對交通須求低
屯碼一帶有較新的屋苑 ...

忘記了,我只感覺當晚如果無左果部車.我便會好似其他屯門居民咁唔知等到幾時先有車來.
仲有當晚司機是行錯路,係豐景園後好似259d咁行,最後轉左去兆山苑(skip左新屯中)
One Door Closes Another Door Opens
HR9710+KU1391 發表於 2007-9-28 19:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2007-9-28 12:53 發表

忘記了,我只感覺當晚如果無左果部車.我便會好似其他屯門居民咁唔知等到幾時先有車來.
仲有當晚司機是行錯路,係豐景園後好似259d咁行,最後轉左去兆山苑(skip左新屯中) ...

乘客要原諒個車長行錯路
返到屯碼,再行返屋企至算
不知D人會不會嫌坐部老爺車返屋企
mat 發表於 2007-9-28 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2007-9-28 19:31 發表

乘客要原諒個車長行錯路
返到屯碼,再行返屋企至算
不知D人會不會嫌坐部老爺車返屋企

我都住屯碼..........最經典既係係97年左右la.....
當時59X既老虎豪都唔係新車la...有一日经過屯碼.....
一落到去..........h my god...........竟然係............."雞".............
後面仲要係老虎..............
亦都趁呢個機會........話比各位屯碼人聽......"雞 虎"係共存過一晚咁多 ...
(部雞係行到收工既)....以前ME呀 雞呀......唔駛探頭出去睇...都聽到佢既出現

歡迎乘搭晒命巴士公司....
dippy 發表於 2007-9-29 00:08 | 顯示全部樓層
HR9710+KU1391 發表於 2007-9-29 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 mat 於 2007-9-28 23:21 發表

我都住屯碼..........最經典既係係97年左右la.....
當時59X既老虎豪都唔係新車la...有一日经過屯碼.....
一落到去..........h my god...........竟然係............."雞".............
後面仲要係老虎......... ...

97年,59x出過雞車 ?
我仲記得1995年中秋,屯門公路入屯門有意外大塞車,我當晚坐68a出荃灣,去到近今天的大欖隧道支路,對面有部大銀幕雞車行59x塞緊車,車尾係冇插牌,果部雞似荔廠拉過來
其他仲有3n(大抽風機果款),知行哪條線,車尾仲插住43b牌
我仲以為1995年中秋係59x最後一次用雞

1995年屯公"蹋石"會不會59a最後一次用雞 ?
DC3938 發表於 2007-9-29 11:17 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2007-9-29 00:18 發表

97年,59x出過雞車 ?
我仲記得1995年中秋,屯門公路入屯門有意外大塞車,我當晚坐68a出荃灣,去到近今天的大欖隧道支路,對面有部大銀幕雞車行59x塞緊車,車尾係冇插牌,果部雞似荔廠拉過來
其他仲有3n(大抽風機果款),知 ...

好似CT856,CJ3283都在1997年見過佢地行59A
HR9710+KU1391 發表於 2007-9-29 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2007-9-29 11:17 發表

好似CT856,CJ3283都在1997年見過佢地行59A

CT856應該95年退左
97年只有CX同CY車牌的大銀幕雞車
我又唔明,點解59A去到97年先加冷,係咪議員返對 ?

mat 發表於 2007-9-29 21:18 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2007-9-29 11:27 發表

CT856應該95年退左
97年只有CX同CY車牌的大銀幕雞車
我又唔明,點解59A去到97年先加冷,係咪議員返對 ?

其實同而家一樣........乜好野都比哂 X M 線先............
仲要同咁多廠爭........所以差唔多la.........
97年果陣我記得落AL先..........仲要得2架....後期先再加多2部...

ps:其實97年果陣....冷馬都係普及左7年度......
即係同而家一樣......7年前(2000)年出既金車.........
而家係59A都見唔到.....所以....都唔知係果時好定而家唔好

歡迎乘搭晒命巴士公司....
HR9710+KU1391 發表於 2007-9-30 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 mat 於 2007-9-29 21:18 發表

其實同而家一樣........乜好野都比哂 X M 線先............
仲要同咁多廠爭........所以差唔多la.........
97年果陣我記得落AL先..........仲要得2架....後期先再加多2部...

ps:其實97年果陣....冷馬都係普及左7 ...

59a耐不耐有金車特見
幸好59A有大白龍,2+2座位,要金車,要區議員爭取
不過話分2頭,59A早上開到最密3分鐘一班,都不比其他線輸蝕
有時寧願要開密車,都好過話要靚車