hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 曾蔭權:民主極端成文革
返回列表 發新帖
開啟左側

曾蔭權:民主極端成文革

238X 發表於 2007-10-13 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 bigfish_hk2 於 2007-10-13 19:42 發表
今次事件會唔會令板友寫個怒火短評呢?

原來怒火短評差不多兩年冇人寫了

乜原來真係有人鍾意睇...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
chai 發表於 2007-10-13 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2007-10-13 08:29 發表

曾先生用印度既例子仲好啦,因為全民民主搞到成個國家咁窮,香港若全面民主化,會搞到
個個都冇錢,飯都冇得開,失業率增加,老闆個個搬基地,搞到民不聊生,富者走晒,窮者要
救援,政府又冇錢,外資又唔來,呢d野咪仲恐怖..

好像印度因近年在 IT 業的成就﹐已為全球承認﹐GNP 也在高速增長﹐成為繼大陸後
全球增長最快的地方之一。

引用印度例子﹐不只令人覺得不懂政治﹐更會被指不懂經濟。
*天下雖安 忘戰必危*
leslie 發表於 2007-10-13 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-10-13 22:42 發表

我鍾意睇...某君的回應多D...

古有坦克碌豬,今有文革=人民奪權....真係怪論日日有,今年特別多(選舉年效應?)
L. Chan - 我們堅持才有希望!
cky 發表於 2007-10-14 00:28 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-10-13 22:42 發表

冇問題喎
咁咪同某巴士網上節目咪都一樣有人聽的道理一樣
而且, 短評質素肯定比前者為高先

就算唔岩聽, 唔鐘意睇, 咪打篇回文發洩下咯

正題...
曾先生呢個 "玩笑" 真係開得不智
話晒讀中學時都有掂過少少文革
都知呢個只不過係一個獨裁領袖所搞的超大型個人崇拜運動
曾先生所講的 "人民 (追隨者?) 絕對掌握權力", 不過只是為一人服務
跟本半點也拉不上甚麼民主過程
難道他們的大規模破壞文物, 也都是民主共識所得出的結論?

今天明報社論講得好, 特區政府講甚麼提升國民教育, 第一個受培訓的應該是曾特首

FBI2 發表於 2007-10-14 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2007-10-13 23:38 發表

好像印度因近年在 IT 業的成就﹐已為全球承認﹐GNP 也在高速增長﹐成為繼大陸後
全球增長最快的地方之一。

引用印度例子﹐不只令人覺得不懂政治﹐更會被指不懂經濟。 ...

那麼?如何解決港人(包括議員)的自私態度呢?
好似80,305搬總站一事,美松苑區議員為左少少搭客(其實搭客都唔在乎)係度搞搞震,
搞到而家呢2條線兜路,苦了美林班客...呢d係咪全面民主產生既惡果先?若香港推行全
面民主,好多有利民生既政策都會推行唔到,隨時搞到急症室變番免費(內地同胞都係免費)
然後搞到政府支出大增,對有錢佬加稅搞到佢地個個走晒大陸,甚至連燒國旗都唔會有事,
搞到香港好似獨立左咁..結果,北水全部北調,香港陷入外國人既玩弄區域,倒不如俾
番英國佬管好過啦.......

PS:那位美林區議員都係銀紙黨人,好心自己友就提點佢,唔好無事生非,否則議員都冇得做.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
J702HMY 發表於 2007-10-15 05:37 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2007-10-13 22:08 發表
特首將民主同文革拉上關係
根本就係表現出唔認識中國歷史

唔知中國方面有冇照肺呢?!

特首唔係0係同幾個中五學生interview果陣話過佢會考History fail左咩?
佢唔知好正常0者,唔可以怪得晒佢
ArnoldC 發表於 2007-10-16 00:58 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

民粹?