hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 討論網上淫照事件風波
開啟左側

討論網上淫照事件風波

DM17 發表於 2008-2-2 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2008-2-2 16:28 發表

D人打電話話叫鄧竟成拉埋所有雜誌/報刋,因為佢地都有呢d相,仲打格post埋出黎

唔計大陸同台灣,
晌香港有呢批相既人相信都有幾十萬
如果全部拉哂都幾壯觀下喎
史上空前最強大戰!
238X 發表於 2008-2-2 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 smal 於 2/2/2008 13:41 發表

比起網民的人性醜陋, 我覺得呢件事港共既人治共產司法處理方式, 更有討論價值.

調返轉頭,面對一班咁醜陋嘅人,
除咗採取你口中嘅「人治共產司法處理方式」,
我又諗唔到有咩更有效嘅方式。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
111 發表於 2008-2-2 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2008-2-2 08:32 PM 發表
其實諗真,無端端係咁拉,都係想大家唔好咁無聊繼續係咁
傳堆相。俾我係政府、警方,見到件事搞到咁大,大家仲係
咁傳,唔落力捉人有鬼。

至於點解淨係捉小市民... 因為警力無能力一次過拉哂所有
人。再唔停,告埋啲傳媒係遲早 ...

我覺得出面大多數既人鬧差佬係因為佢地雙重標準,同埋行動有點誇張過份,唔係話佢地打壓唔岩
好似今次,如果藏有都可以任拉,點解唔拉埋事主Edison....雜誌社.....同其他好多有呢d相既人,好多人覺得警方制造緊白色恐怖,好似文革咁

佢地舉出好多例子,例如好多傷人、劫案、甚至強姦案,疑犯都冇今次咁嚴重連保釋都唔得.....

PS:可能之前林生超速單野都係今次既導火線,好多人覺得警方做好多野都雙重標準
tonytsang_hk 發表於 2008-2-2 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 111 於 2008-2-2 21:26 發表

我覺得出面大多數既人鬧差佬係因為佢地雙重標準,同埋行動有點誇張過份,唔係話佢地打壓唔岩
好似今次,如果藏有都可以任拉,點解唔拉埋事主Edison....雜誌社.....同其他好多有呢d相既人,好多人覺得警方制造緊白色恐怖,好似 ...

林生單野真係精彩  話部雷射搶有問題 都可以調整三十幾公里 唔洗坐監 依單野都幾令人不滿
今次事件令人不滿的地方係唔比人保釋,拉親都係窮人同埋捉果d唔係真兇來
我怕咁樣會令越來越多香港人對司法制度失去信心
238X 發表於 2008-2-2 22:52 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2/2/2008 21:26 發表

我覺得出面大多數既人鬧差佬係因為佢地雙重標準...
好似今次,如果藏有都可以任拉,點解唔拉埋事主Edison....雜誌社...

唔拉陳生好簡單,因為 (假設相片為真) 佢係被人爆,
你話佢製造批相都好,佢至少唔會公開俾我地睇 (註) ,都係受害者;
但其他人唔係相中主角,主動下載收藏本身已經有問題。

至於雜誌社,我都講過,再唔停手,遲早砌到佢哋。

最後,雙重標準?
係而家啲人成日以為法律面前人人平等,就引申到要警方要平等對待所有人之嘛。
大佬,有咁大警力先算喇。況且,如果有咁大警力,真係你唔驚我都驚。
呢啲嘢都有環境、資源條件限制架...

所以,梗係先對付拳頭細嘅人喇。如果拳頭大嘅人識做、收手,
咪唔駛繼續囉。搞唔掂先至要將行動升級嘛。
你哋班人唔係真係以為某啲人可以話點就點下話?
(不排除有部份傳媒向市民灌輸此等思想超過十年)

註:
以我所知幾年前有報導話佢曾經試過將自己嘅露械相貼上網,
不過單就今次事件而言,唔見得陳生有咁嘅動機。

再加一個 P.S.:
以上言論並非針對林建岳超速事件,因為本人習慣將呢兩單嘢分開睇。
如果大家認為政府及警方在超速事件的動機、行為和本人上述分析不符,
實屬正常。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2008-2-2 23:48 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2008-2-3 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2008-2-2 23:48 發表
新聞話找到部電腦有幾百張相
似乎相片的真確性都好快証實

其實只要親眼見過呢批照片
再憑著一般人類智慧
都應該心裡有數啦
timmylee 發表於 2008-2-3 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2008-2-2 23:48 發表
新聞話找到部電腦有幾百張相
似乎相片的真確性都好快証實

警方話搜到幾百張懷疑同有關藝人既情慾相片...就好大機會係真~
唔通果個人咁有心機去移花接木幾百張相咩~
香港科技大學(北) 91P
053h4 發表於 2008-2-3 00:20 | 顯示全部樓層
UCR683 發表於 2008-2-3 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2008-2-3 00:20 發表
其實, 上到法庭, 好多野(包括取得相片的途徑)
都有可能要公開, 對藝人更不利

這又不會。
因為法庭可能會以內庭審訊,而一些受涉及的疑似藝人,法庭會規定要保密她們的身份(即「字母藝人」)。
預計傳媒報導這宗案件,會受到很大的限制。而相關的民間謠言,亦可能會困惑到影視界藝人一段日子。